Centre de Visitants: el punt de partida del Gironès

Tots frisem per trepitjar el país. I ara que comença la tardor, ens ve de gust aprofitar els últims dies moderadament llargs i càlids que ens queden per fer activitats a l’aire lliure sense haver-nos d’abrigar. És, de fet, com un estiuet de baixa intensitat. Un temps ideal per sortir a gaudir del bosc —i dels seus tresors—, per passejar, per oxigenar-se i agafar forces de cara a la temporada que tot just hem iniciat.

Serveixi el primer paràgraf a tall d’introducció d’una nova infraestructura turística que pot ajudar —i molt— a planificar les nostres escapades pel Gironès. Em refereixo al Centre de Visitants de Sarrià de Ter, inaugurat fa pocs mesos i que a poc a poc es va fent un forat a la comarca (batejada promocionalment com “terra de passeig”). Aquest espai nou de trinca, situat en una antiga nau de producció de Coca-cola, és oficina d’informació turística, centre d’interpretació del territori, botiga, sala d’exposicions, restaurant. És tot això i molt més perquè, en definitiva, la combinació de tots aquests elements en fan un punt de partida insubstituïble per conèixer tot allò que el Gironès ens ofereix de portes enfora.

Tanmateix, el que més em va sorprendre quan el vaig visitar no és el que hi pots trobar, sinó com t’ho presenten. Es tracta d’un joc. Ben predisposats per un vídeo introductori magnífic sobre l’evolució i el valor turístic del Gironès (un curtmetratge, si atenem a la quantitat d’extres i als efectes especials que conté), haurem d’identificar-nos amb la targeta digital personalitzada que ens hauran facilitat prèviament a la recepció. Aquest passi permet navegar pels diversos àmbits del centre d’interpretació i anar acumulant totes les fitxes d’informació que ens semblen d’interès per preparar la nostra estada a la comarca —o, senzillament, per ampliar el nostre coneixement sobre el territori. El recorregut es troba organitzat en tres blocs: patrimoni (cultural, natural i immaterial), personatges i històries de vida (oficis, entorn rural, ciutat…), i quan l’haurem completat, podrem decidir imprimir-nos la informació en paper o sol·licitar que ens l’enviïn per correu electrònic.

Però el millor és que ho proveu vosaltres mateixos. Jo puc donar fe que hi ha centenars de recursos turístics al vostre abast, inclosa la preceptiva informació d’allotjaments i restaurants. Per cert, parlant de menjar, allà mateix teniu un espai gastronòmic que ofereix un menú molt bé de preu amb productes artesans de la comarca (embotits, oli, vi, melmelada, iogurts, mel, galetes), que també podeu adquirir a la botiga… Cada dia ho tenim més fàcil, i d’això es tracta. En aquest cas, de gaudir del Gironès.

La visita al centre d’interpretació funciona com un joc que permet viatjar pel Gironès i acumular informació que més tard podrem recollir per planificar la nostra estada a la comarca.

El Centre de Visitants és, també, un lloc de difusió del patrimoni i dels valors del Gironès. Un amè vídeo introductori recorre els dos darrers mil·lennis d’història de la comarca.

Comparteix

  Etiquetes: , , ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús