Visitem el Temple d’August, un tast de la Barcino romana

Hi ha un racó de Barcelona on encara es respira un ambient que combina poder polític i religiós, urbanisme, i majestuositat. Aquest lloc és, ni més ni menys que el Temple d’August, la construcció del qual va ser iniciada durant l’època de Tiberi amb la principal funció d’homenatjar l’emperador August. No és coincidència, doncs, que es construís a Barcino, ja que va ser amb el consentiment d’August que es va fundar aquesta colònia romana que avui dóna nom a la nostra ciutat.

El Temple d’August va ser l’element principal del Fòrum romà de Barcelona, situat al cim del mont Tàber. El Temple es trobava a l’eix d’aquest Fòrum, damunt d’un podi de tres metres, i va presidir la plaça central durant més de 400 anys. Aquesta posició privilegiada, doncs, ressaltava la seva importància religiosa per sobre de la civil o comercial.

barcino-romana-temple-august

temple-august-barcelona

columnes-romanes-barcelona

Amb el temps, el Temple d’August va anar perdent importància fins a ser enderrocat definitivament durant el creixement de la ciutat medieval. Però no va caure en l’oblit gràcies a que, a finals del segle XIX, se’n van trobar tres columnes a les obres de la construcció de la seu del Centre Excursionista de Catalunya. La quarta columna es trobava a la Plaça del Rei de la Ciutat Comtal, i va ser incorporada al conjunt.

temple-august-barcino

barcelona-romana-temple-august

barcelona-romana

Actualment tenim el privilegi de poder visitar-les de forma gratuïta al carrer Paradís, número 10. El visitant, doncs, podrà apreciar les quatre columnes de 9 metres d’alçària amb uns fusts acanalats i capitells d’ordre corinti, l’arquitrau que les unia i una part del podi que encara es conserva. Un bocí de Barcino que ha sobreviscut a les inclemències del temps i que se’ns presenta dos mil anys després perquè els barcelonins mantinguem vius els orígens de la nostra ciutat.

MUHBA Temple d’August
Carrer Paradís, número 10
Entrada Gratuïta
www.museuhistoria.bcn.cat

Comparteix

Etiquetes: ,

Comentaris

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús