Les cales preferides de Salvador Dalí

Quan pensem en els paisatges surrealistes de Salvador Dalí, ens vénen al cap la blanca Cadaqués i la pedregosa platja de Portlligat. Però hi ha dues cales, no tan conegudes, que també van inspirar el genial pintor empordanès. Són les cales Culip i Culleró, a les quals s’accedeix fàcilment a peu des de la carretera que porta fins al mític far del cap de Creus.

Cala preferida Dalí.JPG

La pedregosa cala Culip mira cap al nord. © ÒM

Hi ha experts en art que afirmen que Dalí es va inspirar en una de les roques de Culip per a la figura central d’El gran masturbador. D’altres suggereixen que el perfil recorda la forma de l’illa del Culleró, a l’oest de Culip. Fos quina fos la roca inspiradora, Dalí es va banyar en aquestes cales en diverses ocasions. És clar que eren altres temps: els cotxes no feien cua per travessar el cap de Creus i entrar a Cadaqués, els turistes no tenien cap necessitat d’arribar fins al vell far per banyar-se i no hi havia dotzenes de velers campant per l’horitzó. Tot era silenci, calma, inspiració…

El gran masturbador.png

A dalt, una de les formacions rocoses que podria haver inspirat les formes de l'obra 'El gran masturbador' (1929).

Fins a Culip vam arribar-nos un dia d’estiu amb el reconegut naturalista José Luis Gallego, després d’una ruta per la serra de l’Albera. Vam nedar una estona i, com a punt final de la jornada, vam pujar caminant fins al far del cap de Creus, on hi ha un petit restaurant. Atureu-vos a prendre un refresc a la terrassa del far. La panoràmica des de l’extrem més oriental de la península Ibèrica paga la pena.

Far Cap de Creus 2.JPG

El far guia els navegants i acull els viatgers assedegats. © ÒM

Comparteix

    Etiquetes: , , , , , ,

    Comentaris

    • Marcel

      29/06/2010 - 15:14

      Quina nostàlgia d’aquells paratges solitaris! Però continuen sent preciosos!

    • Silvia

      30/06/2010 - 22:04

      Hola,
      nosaltres som els webmasters de Turismefàcil, un bloc sobre turisme per Catalunya amb especificacions per a persones amb mobilitat reduïda. Aquest any ens presentem als Premis Blocs Catalunya i necessitem el màxim de vots per classificar-nos pel setembre. Si t’agrada i ens vols votar (en general i en cada un dels post) t’estarem molt agraïts.
      http://premisblocs.cat/bloc/350

    • Òscar Marín

      01/07/2010 - 9:18

      Sílvia, felicitats per la iniciativa. Teniu un bloc molt interessant, útil i necessari. Sort!

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús