Se’ns fa la boca aigua. Quan la fruita dolça madura i escampa la seva aroma, sabem segur que s’acosta l’estiu. Catalunya és una gran productora —i també exportadora— d’aquestes fruites: la perera i la pomera n’ocupen la major superfície, seguides del presseguer, el nectariner i el cirerer; molt per darrere figuren la prunera i l’albercoquer. Les Terres de Lleida són les comarques estrella, ja que s’hi recullen uns 700 milions de quilos de fruita dolça cada l’any, però hi ha comarques com la Ribera d’Ebre que no es queden enrere: allà s’hi produeixen més de 20 milions de quilos anuals, la majoria de préssec, que es comencen a collir a finals de maig. La cirera hi té dedicada una festa a Miravet, al juny. També Santa Coloma de Cervelló, al Baix Llobregat, esdevé ambaixadora de la cirera l’últim cap de setmana de maig, amb una festa que serveix per promoure el producte i reivindicar l’esforç dels pagesos de la comarca per mantenir viu aquest cultiu.
Un altre territori eminentment dolç és la Catalunya del Nord: hi ha cirerers a Ceret, presseguers a Illa i bona part del Rosselló, pomes al Conflent i al Vallespir… A bona part de les terres que envolten l’estany de Salses s’hi produeixen albercocs o «bricots», com en diuen a la zona. L’arbre, d’origen asiàtic, s’ha adaptat bé a aquesta terra, i fins i tot hi ha una varietat que en porta el nom: el roig de Rosselló. Ceret celebra el darrer cap de setmana de maig la Festa de la Cirera, amb una desfilada de bandes, menús a base de cireres als restaurants de la vila i danses tradicionals. No hi faltarà el concurs d’escopir pinyols de cirera, que també es fa a Santa Coloma de Cervelló. Qualsevol excusa és bona per celebrar que ja és temps de fruita dolça.
Etiquetes: gastronomia, natura
Josep M.
25/05/2011 - 15:03
L’Alt penedès i el seu conegut préssec d’Ordal també són abandarats d’aquesta fruita dolça tant preuada de casa nostra. Aquest dies encara es cullen les darreres cireres, però aquest cap de setmana ja trobarem als nostres mercats locals els primers préssecs.
Per aquells que ens busquin i no ens trobin… i vulguin degustar la nostra fruita, simplement poden accedir al nostre espai de compra directe a pagès.
http://fordal.blogspot.com/
salut
Rosella
25/05/2011 - 15:52
Molt interessant, i sabeu que ara es poden apadrinar cirerers? Per 36 euros apadrines un arbre a la zona de Begues i ajudes a l’agricultor. Heu d’anar a la web http://www.apadrinacirerers.cat
Cristina
27/05/2011 - 9:12
Aquest 28 i 29 de maig també es celebra la Festa de la Cirera a Sant Climent de Llobregat!!
Oriol
27/05/2011 - 12:53
Jo us recomano la Festa de la Cirare de Paüls (Baix Ebre) el primer cap de setmana de juny. http://www.surtdecasa.cat/fires-i-festes/saproxima-la-festa-de-la-cirera-de-pauls
Remon
31/05/2011 - 10:22
El mes de juny es fan les jornades de la cirera a Caldes de Montbui: http://www.descobrir.cat/ca/events/001/viii-jornades-gastronomiques-de-les-cireres-de-caldes-de-montbui-358.php
Papiola
02/06/2011 - 16:34
Doncs al Papiol també fan una festa de la cirera el 4 i 5 de juny, jo hi vull anar. Poso aquí el link de la festa perque el podeu consultar. http://www.elpapiol.cat/papiol/agenda/detall.php?activitat=80&apartat=