Meteorit sobre Catalunya

El passat dissabte 22 una bola de foc va creuar el cel de Catalunya de dalt a baix. Es tracta d’un bòlit, un petit meteorit d’entre un i un quilòmetre i mig de diàmetre, que va deixar un rastre de llum quan es va cremar a l’entrar en l’atmosfera. Aquest fenomen s’ha pogut observar des de Girona, Roses, Palau de Plegamans, Gavà, el Vendrell, Sabadell, Olesa de Montserrat, Vic i Manresa, entre d’altres pobles i ciutats catalanes. Eloi Cordomí va explicar al TN Migdia de TV3 que va rebre un allau de trucades dels telespectadors testimonis del fenomen.

© Red de Investigación sobre Bólidos y Meteoritos

Imatge del meteorit | ©324.cat

Fa poques setmanes vaig anar a visitar l’exposició ‘El Món del 1714’ al Museu d’Història de Barcelona. Recordo que em va cridar molt l’atenció una il•lustració de la caiguda d’un gran meteorit a Terrassa el nadal del 1704.

“Senyal en el cel que ab grandíssim estruendo aparegué el 25 de desembre, dia de Nadal de l’any 1704 a les 5 horas de la tarda. Fou cosa molt horrorosa, així per trobar-se lo hemisferi ben clar y serè com per lo gran resplendor que feu”.

Al 1704 els meteorits encara no tenien una explicació natural i aquest fenomen va ser invocat pels cronistes com un presagi de calamitats (que després va desencadenar la Guerra de Successió al 1714).

Il·lustració del meteorit recollit a la Miscel·lània Científica de Josep Bolló | ©MUHBA

L’home, des del temps de les cavernes, mai ha deixat de mirar el cel per trobar respostes, potser perquè sempre ha volgut trobar una resposta a l’autèntic misteri. Potser hem d’entendre la presència del bòlit de dissabte com un presagi d’un canvi de rumb?

No està gens malament obrir ‘Misteriosa Catalunya’ amb aquesta noticia.
Sigueu benvinguts a descobrir la cara més desconeguda, màgica i misteriosa de Catalunya!

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús