El primer cas documentat d’un ‘poltergeist’ a Catalunya

Imatge actual del portal de l’edifici | ©JordiCirach.com

Alguna cosa va succeir la nit del 10 de febrer de 1935 als baixos de l’edifici número 43 del carrer Francisco Giner de Gràcia. De fet, és el primer cas documentat d’un poltergeist’ (terme alemany que significa «fenomen paranormal de natura violenta o inexplicable produït per una entitat o energia imperceptible») a Catalunya.

Tot va començar la nit del 10 de febrer quan la família Montroig i Mendoza va sentir ‘raps’ (cops o sorolls d’origen desconegut) a les parets de casa seva. A conseqüència d’aquests sorolls un membre de la família es va aixecar, va encendre el llum i va observar com els calaixos s’obrien sols i queien a terra amb gran virulència.

‘Guardias de Asalto vigilan la puerta de la casa donde eligieron residencia los duendes, para impedir que el público se estacione en ella’ (Revista Estampa y Crónica)

Els sorolls van començar a ser tan forts, que tot l’edifici va ser testimoni d’aquell fenomen d’origen desconegut. Mig espantats els veïns van decidir avisar al vigilant de la demarcació, que conjuntament amb el sereno, van efectuar una inspecció a l’habitatge. Mentrestant els sorolls no paraven de repetir-se, tot i així els vigilants van marxar sense donar cap resposta al fenomen.

El dia següent, la nit del 11 de febrer, els sorolls van reprendre amb malignitat i llavors el propietari del pis es va presenciar a la caserna de la Guàrdia Urbana per denunciar els fets. Uns agents de la Delegació de la Policia van dirigir-se a l’edifici per realitzar una investigació. Tot i la exhaustiva investigació dels agents, el resultat va sortir negatiu, ningú semblava ser l’autor d’aquells sorolls que espantaven a tothom.

Imatges originals de l’interior i l’exterior de l’edifici | ©Revista Estampa y Crónica

Al voltant de les set de la tarda del 12 de febrer, el veïnat va sortir precipitadament al carrer perquè el fenomen va reprendre amb més intensitat. Una cadira del menjador va caure dues vegades a terra i es va tornar a aixecar sense que ningú la toqués, una forquilla va incidir als peus d’un membre de la família i una pluja de pedres va caure al pati de l’edifici.

Coneixem tots aquests fenòmens gràcies a la denúncia que va fer el propietari a la policia i també perquè la premsa de l’època es va interessar molt en aquest cas.

Molts testimonis, alguns dels quals van ser narrats pels mateixos veïns, van explicar a la policia que sovint havien observat ombres blanques creuant el passadís i cadires i rellotges que es movien sense ajuda de ningú. Aviat la gent va relacionar el fenomen amb l’espiritisme (molt famós en l’època).

Un dels fenòmens registrats al ‘Baúl del Monje’ de Madrid el 1999.

És important explicar que un membre de la família, el més jove dels fills d’Enric Montroig, estava molt malalt. I faig incisió en aquets detall perquè segons assenyalen alguns parapsicòlegs, molts d’aquests fenòmens són provocats per la presència d’aquests joves o adolescents al lloc dels fets. Segons expliquen, es tracta d’un mecanisme psíquic desconegut que provoca aquests fenòmens estanys.

Tot va acabar quan els Montroig i alguns inquilins de l’edifici van decidir mudar-se a una altra banda.

Imatge actual de la façana de l’edifici | ©JordiCirach.com

Aquesta és una de les històries que el Taller d’Història de Gràcia explica a l’itinerari ‘La Gràcia Oculta i Misteriosa’.

L’edifici encara està dempeus, el podran trobar al número 43 del carrer Francisco Giner (antic carrer ‘culebra’) del barri de Gràcia.

Cal estar atents perquè mai se sap on i quan el misteri pot fer-nos una visita.

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús