L’estranya tomba i la cripta del Monestir de Pedralbes

La mort és un concepte que en l’actualitat no desitgem mencionar, ni molt menys parlar en públic. La mort és incòmode, no desitjada i menyspreada. Però a l’edat mitjana, quan la mort formava part de la vida quotidiana, la religió prenia un paper fonamental i la vida no tenia el valor que actualment té, era important pensar com esdevenir transcendental al llarg de la història.

Imatge del Monestir de Pedralbes des del claustre | ©JordiCirach.com

Segurament, la Reina Elisenda de Montcada, quan l’any 1326 va fundar el Monestir de Pedralbes de Barcelona, situat en un dels vessants del muntanyol conegut amb el nom de Sant Pere Màrtir, va pensar en la transcendència que aquest Monestir suposaria per la història de Barcelona i Catalunya.

Visitar el Monestir de Pedralbes és un goig pels sentits però, sobretot, per l’ànima. En tot el Monestir s’hi respira pau i espiritualitat. Es tracta d’un monument que va ser construït gairebé en 13 mesos i que va ser erigit per albergar una comunitat de monges clarisses.

Interior del Claustre | ©JordiCirach.com

Sabies que el claustre del Monestir de Pedralbes està considerat el claustre gòtic més gran del món? Es divideix en tres pisos d’alçada, amb un total de vint-i-sis columnes. El 1654 va ser reconstruït a conseqüència de l’abandonament que va patir el monestir entre el 1640 i 1643.

Però justament és al claustre del Monestir de Pedralbes on se situa un dels sepulcres més interessants, curiosos i misteriosos de Catalunya, es tracta del sepulcre reial d’Elisenda de Montcada.

Les despulles de la Reina Elisenda estan situades just al mur de separació entre el claustre i l’església, de manera que el sepulcre té dues vessants.

Imatge frontal del sepulcre d’Elisenda de Montcada des de l’església | ©Wikipedia

Detall del sepulcre d’Elisenda de Montcada | ©TV3.CAT

A la banda de l’església –lloc de pregària obert a tots els fidels- podem observar el sepulcre situat just a tocar de l’absis, on es veu a Elisenda vestida elegantment, amb la corona i l’anell reial, un coixí amb els escuts d’armes de la Corona d’Aragó i la família Montcada i es fa retratar amb els seus dos gossets de companyia. Si alcem la vista veurem una escultura on apareix l’ànima d’Elisenda –també amb la corona de Reina- que s’alça fins al cel acompanyada de dos àngels.

Imatge frontal del sepulcre d’Elisenda de Montcada des del claustre | ©Wikipedia

Detall del sepulcre d’Elisenda de Montcada | ©TV3.CAT

A la banda del claustre –lloc de clausura només accessible a la comunitat de monges- apareix la Reina vestida molt més senzilla, amb l’hàbit franciscà i vestida de vídua -condició que va mantenir durant els 37 anys que va viure al Monestir-, sense corona, l’anell i els escuts d’armes.

De fet, un any després de morir el seu marit -el Rei Jaume II-, la reina es retirà a viure amb la comunitat de monges en un palauet annex al Monestir, que va ser destruït complint amb el seu testament quan va morir.

Actualment no es conserva documentació sobre el sepulcre i es desconeix l’autor de les obres escultòriques.

Imatge de l’entrada a la cripta des del claustre | ©JordiCirach.com

Cal també mencionar una sala misteriosa situada en el subsòl del claustre, es tracta d’una cripta que va ser construïda a finals del segle XVII, on encara avui s’enterren les monges que viuen en l’edifici annex al Monestir.

Actualment també al Monestir es pot visitar l’exposició Patrimoni en temps de guerra. El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. 1931-1941.

Et recomano descobrir un dels Monestirs més interessants i misteriosos de Catalunya!

A tu, com t’agradaria ser recordat al llarg de la història?

Comparteix

  Etiquetes: , , ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús