El Fantasma del cavaller Pere Pals de Barcelona

¿Coneixes el Monestir de Sant Pere de les Puel•les de Barcelona? Potser sí, oi? Però coneixes la història del cavaller Pere Pals? Has pogut veure el fantasma que encara avui passeja per la plaça de Sant Pere de Barcelona?

El Monestir de Sant Pere de les Puel•les de Barcelona va ser un monestir benedictí femení, fundat al segle X pel comte de Barcelona Sunyer I i la seva esposa Riquildis.

Va ser un monestir extra muros (és a dir, fora del recinte murallat) i estava envoltat de camps de conreus (el que actualment és el barri de Sant Pere – Santa Caterina i la Ribera). El nom ‘Puel•les’ provenia de la comunitat que hi albergava, dames de noble llinatge i verges.

Però una de les històries més dramàtiques i esgarrifoses d’aquest monestir, és la del fantasma del cavaller Pere Pals, que encara avui dia passeja pels voltants dels murs de l’edifici.

Església de Sant Pere de les Puel·les abans de l’incendi de 1909 | ©Viquipèdia

En Pere Pals era un cavaller solter que vivia al barri de Sant Pere i sempre que podia anava a la missa que s’oferia al monestir per veure la seva estimada, una novícia [persona que estudia i prepara per ser monja] preciosa que no es podia treure del cap.

La primera vegada que Pere Pals i la novícia es van veure, es van enamorar, va ser un autèntic amor a primera vista. L’amor dels dos joves va ser tan profund, que van acordar fugir plegats.

Imatge de l’exterior de l’església del monestir| ©Viquipèdia

La nit que Pere Pals havia triat per emportar-se la seva estimada, es va adonar que dins el monestir s’estava celebrant una solemne missa de difunts. Pals va quedar molt sorprès, perquè va veure com dames i cavallers il•lustres, ocupaven tots els bancs de la nau. Quan es va atansar a un dels assistents per preguntar-li qui era el difunt, Pere Pals va quedar desencaixat. Un home li va respondre que el mort era el cavaller Pere Pals. ‘Com pot ser? Si Pere Pals sóc jo i sóc ben viu!’, va pensar. Ràpidament es va acostar al fèretre i va veure que, efectivament, era ell. L’ensurt va ser tan gran que va córrer fins arribar a casa i es va posar adormir.

Interior de l’església del monestir | ©Monestirs.cat

L’endemà Pere Pals va pensar que tot era fruit d’un somni, que res d’allò que havia presenciat la nit anterior havia succeït de debò.

Així doncs, Pere Pals va esperar a que arribés la nit per tornar-se acostar al monestir i rescatar la seva estimada per fugir plegats. Però quan va ser apunt de trepar per una finestra a la que endinsar-se dins la cambra, va veure quatre ferotges llops que, famolencs, ràpidament es van tirar a sobre d’ell. La seva estimada, que l’estava esperant dins la cambra, va sentir els horribles crits del pobre Pals que va morir esquarterat just als murs d’accés del monestir.

Il·lustració idealitzada d’un llop

Al dia següent, es va celebrar un solemne ofici de difunts dedicat a Pere Pals. El pobre va quedar tant trinxat que, fins i tot, el fèretre estava tancat.

Encara avui molts veïns del voltant de la plaça de Sant Pere de Barcelona, recorden aquesta història i, fins i tot, alguns, han vist el fantasma del cavaller Pere Pals esperant la seva estimada pels voltants del monestir.

Aquesta és una de les històries que trobareu dins el llibre ‘Fantasmes de Barcelona’ de l’autora Sylvia Lagarda-Mata. L’empresa Icono Serveis ofereix la possibilitat de realitzar un itinerari, en base a l’esmentat llibre, per conèixer la misteriosa i sobrenatural ciutat de Barcelona. Jo la vaig fer i us la recomano molt!

Moltes gràcies a la Cristina, la guia de l’itinerari.

Comparteix

  Etiquetes: , , , , ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús