Visita comentada al Cementiri de Vilafranca del Penedès

La visita a un cementiri sempre és una experiència fascinant. És l’espai comú entre el món dels vius i dels morts. Un lloc de record, recolliment i també de contemplació artística.

A Vilafranca […] gràcies a la mancança original de diners, només una reixa separa un món de l’altre, de tal forma que tots dos poden veure’s i comunicar-se. Així Jordi Valls, autor del llibre ‘El Cementiri de Vilafranca del Penedès’, ens desvetlla tots els secrets i curiositats d’un cementiri que és una joia arquitectònica, artística i cultural.

Creu d’una de les capelles de les confraries | ©JordiCirach.com

De fet, cada cop més, diferents cementiris de Catalunya ofereixen diverses activitats culturals per apropar a la ciutadania l’art fúnebre i començar admirar el cementiri com un espai quotidià on resseguir el nostre passat, present i probablement el nostre futur.

El passat 4 de maig, un grup d’amics i aficionats a la fotografia, vam visitar el Cementiri de Vilafranca del Penedès, acompanyats amb la visita comentada de Jordi Valls, un dels seus màxims experts.

La visita va començar just a l’entrada principal (carrer Guardiola) on Valls ens va explicar una de les singularitats d’aquest cementiri, la seva integració a la vida urbana mitjançant una reixa que permet el contacte visual d’un món a un altre. Habitualment un mur que envolta tot el recinte, no permet aquesta integració, ni visualització al seu interior.

Porta principal al cementiri des del carrer Guardiola | ©Catalunya Fotografia

Actualment el cementiri està dividit en set recintes. El primer va ser inaugurat el 23 d’abril del 1839. És de planta quadrada amb un passeig en forma de creu que comunica la porta principal amb el segon recinte.

Una de les curiositats més significatives de la visita comentada, va ser un llibre que vam trobar sobre la tomba de Margarete Von Hase, la dona d’un comandant general a Berlín que formava part de l’’Operació Valquíria’, que pretenia atemptar contra la vida de Hitler per posar fi a la II Guerra Mundial. El llibre, que porta una dedicatòria, va aparèixer misteriosament i reposa just a la llosa de Margarete.

Llibre sobre la tomba de Margarete Von Hase|©JordiCirach.com

Diferents confraries tenen la seva capella, com la Confraria de la Nostra Senyora del Roser o la Confraria de Sant Antoni, però justament a l’antiga Confraria de Sant Eloi, que agrupava els oficis que treballaven el metall, es va construir la Sala Mortuòria. Actualment encara podem veure la taula de marbre per realitzar-hi les autòpsies.

Exterior i interior de la Sala Murtuòria|©JordiCirach.com

Un dels panteons més exuberants del cementiri, és el Panteó de Ramon Marimon, però també podem trobar diferents panteons espectaculars, com el Panteó de Josep Claramunt (amb un sarcòfag simbòlic que estava presidit per una gran greu), el Panteó de Josep Balaguer (en forma de sarcòfag en el qual hi ha assegut un àngel amb la trompeta de la mort), el Panteó de Manel Girona (amb forma de glorieta amb columnes d’estil dòric amb una creu al centre) o la Tomba a Matilde (amb les restes de l’escriptor Eugeni d’Ors, iniciador del moviment noucentista). Santiago Güell, August Font o Antoni Pons, són alguns dels arquitectes de renom que van dissenyar alguns dels panteons més importants.

Panteó de Ramon Marimon|©JordiCirach.com

Tomba a Matilde|©JordiCirach.com

Situat al costat del Panteó de la Família Gual Miró, podem trobar un arbust difícil de catalogar, es tracta de ‘Colletia Cruciata’. La tradició remet que amb aquesta espècie va ser construïda la corona d’espines de Jesucrist. La tradició popular diu que va créixer d’un brot portat directament de Jerusalem.

Colletia Cruciata | ©Catalunya Fotografia

Al Cementiri també hi ha un espai de record als soldats republicans que van “perdre la vida defensant la República”. Es tracta d’una fossa on s’hi van enterrar 268 soldats. Des del 2004 una llista en recorda els noms.

Monument d’homenatge als soldats | ©JordiCirach.com

Monument d’homenatge | ©JordiCirach.com

Fins arribar aquí, tot va anar bé, aquest és un dels epitafis més curiosos que podem trobar al Cementiri. De fet, és la imatge de portada del llibre ‘El Cementiri de Vilafranca’.

Epitafi | ©JordiCirach.com

Recórrer un cementiri és justament això, observar els petits detalls, les tombes i els mausoleus, apreciant-ne la construcció i els elements ornamentals.

Us convido a que visiteu qualsevol cementiri, perquè estic segur que trobareu curiositats i misteris fascinants; però especialment el Cementiri de Vilafranca del Penedès, perquè tindreu el plaer de contemplar un cementiri d’autèntic patrimoni arquitectònic d’increïble valor cultural.

Moltes gràcies a tots els participants, especialment a Jordi Valls, per la visita comentada.

Podreu trobar més informació sobre el Cementiri de Vilafranca del Penedès a la pàgina web de l’Ajuntament.

Comparteix

  Etiquetes: , ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús