El préssec alquímic del Monestir de Sant Cugat del Vallès

Aquells que ja em seguiu per Instagram, us haureu adonat que fa un parell de setmanes vaig visitar el meravellós Monestir de Sant Cugat del Vallès.

La visita a l’interior del museu ens explica l’evolució històrica del monestir i ens emplaça a recórrer l’interior del claustre romànic i les diferents dependències de la comunitat benedictina.

sant-cugat-monestir-barcelona

Monestir de Sant Cugat | ©JordiCirach.com

Però el que no explica el Museu és la història del préssec alquímic, una història fascinant i de gran transcendència.

Sabíeu que els monjos del Monestir de Sant Cugat tenien una llarga tradició alquímica i que van aconseguir transformar elements orgànics en minerals?

pressec-sant-cugat-valles

Imatge del préssec trobat a l’interior de la cripta del Monestir

pressec1

Imatges de detall del préssec | ©JordiCirach.com

sant-cugat-cripta

Cripta del Monestir de Sant Cugat

Tot comença l’any 1972 quan uns operaris, en el decurs d’una restauració arquitectònica duta a terme per l’arquitecte Jordi Ambrós, van trobar a la cripta del monestir un préssec de pedra. El préssec era tant realista que, fins i tot, encara tenia el borrissol que recobreix la pell.

La sorpresa va ser tant gran que ràpidament aquesta peça es va dur al Museu Arqueològic de Catalunya per estudiar-la. Les primeres investigacions de l’època deien que es tractava d’una obra artística de marbre.

document-hipergea

Document certificat de la investigació realitzada per Hipergea

Però l’any 1978, Josep Antoni Lamic del grup de recerca Hipergea i el centre Cruz Blanca, van realitzar un seguit d’anàlisis a la peça per demostrar el seu tractament alquímic.

El resultats van ser sorprenents, ja que mitjançant tractaments òptics, microscòpics i exàmens radiològics i termogràfics, es determinà que el préssec era de densitat variable, tenia zones buides, temperatura era diferent segons la zona, estava dotat de vitamines A i B i que tenia diferents àcids al seu interior.

pressec-barcelona

Recreació de l’estudi realitzat per l’equip Hipergea i el centre Cruz Blanca l’any 1978

Les darreres investigacions més recents amb microscòpic estereoscòpic realitzades pel Museu d’Arqueologia de Catalunya amb col·laboració amb el laboratori d’EPSEB de la Universitat Politècnica de Catalunya determinen que el material de la peça és marbre de Carrara, procedent de la regió de la Toscana a Itàlia, que està tenyit de pigments i que es remunta als segles XVI i XVII.

Tot i així aquesta darrera investigació no ha deixat contents a molts investigadors que encara es pregunten: com pots ser que la peça contingui les vitamines A i B i com és possible que s’amagués en l’interior d’una cripta funerària del segle XII?

sant-cugat-monestir

Claustre del Monestir de Sant Cugat | ©JordiCirach.com

L’enigma és tant gran que fins i tot la revista Karma-7 o el programa de misteri Cuarto Milenio es van fer ressò.

Preguntes que encara no tenen resposta i que alimenten aquesta fascinant història del préssec alquímic del Monestir de Sant Cugat del Vallès.

Comparteix

  Etiquetes: , ,

  Comentaris

  • La Basílica de Santa Maria del Pi secreta- Descobrir.cat

   04/05/2015 - 7:02

   […] Asseguts al cadirat rococó és on tenim les millors vistes de la impressionant rosassa, considerada la més gran de Catalunya i reconstruïda durant l’incendi del 1936 per l’arquitecte Josep Maria Jujol. La rosassa actual recorda a la del Monestir de Pedralbes de Barcelona i Sant Cugat del Vallès. […]

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús