Els exvots secrets del Monestir de Montserrat

Montserrat. Una paraula que conté molts significats: espirituals, religiosos, culturals, socials, nacionals, etc.

Anar a Montserrat no és anar a qualsevol lloc, és anar a un lloc sagrat i els llocs sagrats necessiten una dedicació per part nostra: una reflexió, un silenci i una certa espiritualitat.

exvots-montserrat-barcelona-fotografies

Sala dels exvots del Monestir de Montserrat | ©JordiCirach.com

En una visita recent al Monestir, vaig topar amb una cambra annexa a l’Atri, on el pelegrí pot oferir els seus exvots a la Mare de Déu.

Segons el Diccionari de la Llengua Catalana defineix l’”exvot” com un objecte que s’ofereix en do a Jesucrist, a la Verge, a un sant, en compliment d’un vot, en record d’un benefici rebut, que es penja a la paret, al sostre, del temple, de la capella, etc.

De fet “votum” prové de llatinisme “vovere” que significa fer una promesa religiosa a canvi d’un favor. A partir d’aquest mot sorgeix “devovere” (oferir) i d’aquí neix la paraula “devot” i “devoció” (qui té interès per les pràctiques religioses).

L’acte d’oferir alguna cosa a canvi d’un favor era una pràctica habitual fins ben entrat el segle XX, tot i que actualment aquest ritual encara segueix, però amb menys intensitat.

exvots-montserrat-barcelona

Detall dels exvots del Monestir de Montserrat | ©JordiCirach.com

exvots-barcelona-montserrat

Sala dels exvots del Monestir de Montserrat | ©JordiCirach.com

No negaré que descobrir aquella cambra va ser tota una sorpresa per mi. Xumets, pitets, vestits de comunió i de núvia, cartes, postals, creus… és una cambra plena de diferents objectes que contenen una simbologia per part de la persona que els ofereix a la Mare de Déu, com al·legoria d’un prec.

Amb el pas del temps els exvots també han canviat. La tradició popular ha sigut oferir retaulons pintats a Montserrat. De fet, per celebrar els 400 anys de la translació de la Santa Imatge de l’antiga església romànica a l’església nova, l’actual basílica, el Museu del Montserrat va realitzar una exposició anomenada ‘Exvots pintats de la Mare de Déu de Montserrat’ (1999). Aquesta mostra d’art popular encara persisteix, perquè encara podem veure una bona mostra de pintures utilitzades com ofrenes a Montserrat.

exvot-montserrat-retaulo

Exvots pintats de la Mare de Déu de Montserrat| ©Publicacions Abadia de Montserrat

retaulo-montserrat-exvot

Exvots pintats de la Mare de Déu de Montserrat| ©Publicacions Abadia de Montserrat

L’exvot mostra l’expressió dels sentiments d’un devot. A més, la tradició popular ens diu que l’ofrena sovint ve acompanyada d’una pregària.

Us convido a que quan aneu a Montserrat, visiteu aquesta cambra, on donareu resposta a la pregunta que l’abat Sebastià Maria Bardolet es realitzà l’any 1999:

Per què en una societat tan secularitzada, com la nostra, la gent continua pujant al santuari de Montserrat a venerar Santa Maria amb devoció i convicció?

Comparteix

  Etiquetes: , ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús