BARCELONA – panteó Urrutia

Encara que no sigui modernista, parlarem d’aquesta tomba perquè és una de les més monumentals que es troben al cementiri barceloní de Montjuïc.
La tomba la podem trobar a la via de Sant Oleguer, a l’agrupació 5à i ocupa els solars 136 i 137.

3718

Es va construir entre els anys 1908 i 1911 amb un disseny de l‘arquitecte Antoni Vila Palmés per a la família d’Augusto Urrutia.

3718b

Un pòrtic o loggia còncau compost per columnes d’inspiració jònica fan que la vista convergeixi en la figura d’un gran àngel desconsolat per la mort de les persones. L’àngel es va canviar amb el decurs de la construcció del panteó donat que és diferent al projectat en el plànol presentat a l’Ajuntament. Una altra figura, ara desapareguda, estava al capdamunt del pòrtic.

3718j

Antoni Vila s’havia titulat a Barcelona el 1888 i la major part de la seva obra es troba a Barcelona, sobretot al barri de Vallcarca i a la zona del mercat de Sant Antoni, encara que també té obres a Vilafranca del Penedès (d’on va ser arquitecte municipal poc després d’acabar la carrera), a Mataró, Terrassa i L’Albiol. També va ser arquitecte municipal de Barcelona.

Va ser l’arquitecte de la família Urrutia per a qui va construir la casa a Barcelona (1902), la casa d’estiueig (1913, casa atribuïda per l’autor d’aquest article en una entrada en el seu bloc) i la casa de la mort (1908).

http://vptmod.blogspot.com.es/2011/02/lalbiol-villa-urrutia.html

Augusto Urrutia Roldán era un basc tractant de cacau a Veneçuela que es va casar amb la tarragonina Josefina Miró i Gascó, cosina del pintor Joan Miró, a l’església de la Bonanova el 3 d’octubre de 1909. La parella va tenir quatre fills.

L’escultor de l’àngel és Martínez Fortuny.

Sense títol 1

El curiós del cas és que al cementiri de Les Corts tornem a trobar el mateix àngel.

28836

En una tomba més senzilla, la dissenyada per l’arquitecte Ignasi Adroer el 1940 per a Pilar Nogués, vídua de Sanfeliu, s’encarrega al marbrista Josep Planas la realització d’un àngel que és una còpia del de la tomba Urrutia.
Aquesta es troba al departament 5è, número 7.

28836b

Josep Planas va ser un dels marbristes típics del modernisme català, juntament amb el taller Serra i Figueras, els germans Ventura, i el taller de Babot i Arjalaguet. Planas té obres al propi cementiri de Montjuïc i als altres de Barcelona, a Cerdanyola del Vallès, a Valladolid i a d’altres.

2911

 

fotos: Valentí Pons

plànols: Arxiu Municipal de Barcelona

Comparteix

    Etiquetes: ,

    Comentaris

    • Victoria Urrutia

      05/12/2015 - 12:06

      Hola a mi familia Urrutia. Soy hija de Martin Urrutia Sainz de Baranda, y nieta de Martin Urrutia Miro, el cual esta enterrado aqui. Me gustaria conocer a mis primos segundos. Me llamo Victoria Urrutia y mi correo es urrutia.victoria@gmail.com
      Porfavor contactaros conmigo y asi podriamos charlar un poco. Un abrazo

    • EDUARDO URRUTIA

      03/04/2016 - 15:37

      Hola también a mi familia Urrutia. Soy hijo de Augusto Urrutia Pons, nieto de Augusto Urrutia Miró y actual propietario del panteón Urrutia. Mi correo es edu_urrutia@yahoo.es me encantaría charlar y conocer al resto de mi familia.

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús