El museu de la xocolata

Ja li estem tallant les cames a la Vella Quaresma i això vol dir que s’acosta Pasqua. Al meu poble, per aquestes dates, sempre sorgeix la incògnita: quina mona farà aquest cop el pastisser?  A Can Miró,  amb botiga oberta des del 1920, en Domènec i l’Elies ens tenen acostumats a sorprendre’ns amb autèntiques obres d’art de xocolata.

L’any passat van fer el castell de Castellterçol, totxo a totxo, amb la seva torre, les escales, les finestretes… Se’l van cruspir a l’escola i n’hi va haver per a tothom!  Altres anys han modelat personatges infantils, protagonistes de còmics o famosos: l’Astèrix i l’Obèlix, els Barrufets, en Leo Messi… Molt bonics.

Tot i que, seríeu capaços de menjar-vos un barrufet? Fa una mica de pena, no?

Els Barrufets canten caramelles i celebren la Pasqua. / © Gg

Els Barrufets canten caramelles i celebren la Pasqua. / © Gg

Per sort, moltes d’aquestes espectaculars mones no acaben trossejades damunt d’unes estovalles. Algunes es conserven i  les podem veure a l’MX, el Museu de la Xocolata.

Els Miró i alguns dels seus col·legues del Gremi de Pastisseria de Barcelona buscaven la manera d’explicar la seva feina i posar en valor la dificultat de treballar amb un material tan sensible, històric i popular com la xocolata. Per això van obrir aquest museu, en un edifici històric del barri del Born de Barcelona, el convent de Sant Agustí.

El museu és al Born, l’antic barri dels gremis d’artesans. / © Gg

El museu és al Born, l’antic barri dels gremis d’artesans. / © Gg

L’entrada és també una cafeteria molt aromàtica. / © Gg

L’entrada és també una cafeteria molt aromàtica. / © Gg

Només arribar al museu, ja ens entra salivera. Al costat del taulell de recepció hi ha una font de xocolata que no para de rajar. N’emana una oloreta dolça que fa obrir la gana a qualsevol hora del dia. Potser perquè els visitants fem cara de delit, amb el tiquet de l’entrada ens regalen una xocolatina. Aquesta visita serà gustosa, segur!

El cacau. Aquí comença tot. / © Gg

El cacau. Aquí comença tot. / © Gg

El fruit del cacau i un estri antic per moldre les faves que té a l’interior. / © Gg

El fruit del cacau i un estri antic per moldre les faves que té a l’interior. / © Gg

 

La història de la xocolata ve d’antic. / © Gg

La història de la xocolata ve d’antic. / © Gg

Es necessita molta precisió i paciència, molt ofici i hores de pràctica. / © Gg

Es necessita molta precisió i paciència, molt ofici i hores de pràctica. / © Gg

Estris per fer mones, bombons i rajoles de xocolata. / © Gg

Estris per fer mones, bombons i rajoles de xocolata. / © Gg

Resulta que el port de Barcelona va ser clau en la comercialització de la xocolata per tot Europa. Els aventurers que van descobrir les Amèriques en van quedar entusiasmats i van enviar carregaments de cacau i les receptes per transformar-lo en xocolata. Aquí la van tastar els reis i les reines, els monjos, els metges de l’època.  Llavors era sobretot una beguda, deien que tenia propietats medicinals, un alt valor nutritiu, era exquisida i exòtica…i va triomfar.

Mentre vaig llegint els plafons que expliquen la història de la xocolata noto que perdo oients.

La canalla ha anat desapareixent… On s’han ficat?

Socors! Els gals irreductibles! / © Gg

Socors! Els gals irreductibles! / © Gg

Atrapats davant una història de xocolata. / © Gg

Atrapats davant una història de xocolata. / © Gg

Estan bojos, aquest romans? / © Gg

Estan bojos, aquest romans? / © Gg

Trobo els nens enganxats a les vitrines on s’exhibeixen enormes figures de xocolata.

Un està aturat davant un dragó de Komodo tan gran com ell. L’altre xiscla en veure com l’Astèrix planta cara a uns espantats romans. El més aficionat al futbol, és clar, es fa una foto amb l’escultura dolça d’en Messi. I la petita bada amb la reproducció d’un ninot de neu que s’ha fet famós als cinemes.

Ja veig que la pràctica interessa més que la teoria!

La xocolata demana una temperatura concreta i ingredients molt mesurats. /© Gg

La xocolata demana una temperatura concreta i ingredients molt mesurats. /© Gg

Una font molt famosa. / © Gg

Una font molt famosa. / © Gg

Sabeu qui són? La Griselda i en Tallaferro, gegants de Castellterçol! / © Gg

Sabeu qui són? La Griselda i en Tallaferro, gegants de Castellterçol! / © Gg

 

De fet, us recomano que completeu la visita fent alguna de les activitats que ofereix el museu. Hi ha un petit obrador on es fan tallers per aprendre les bases per manipular la xocolata.

En podreu fer una rajola, una piruleta, un bombó, un dibuix!

Per als adults es fan  classes per saber fer postres, maridatges amb brandis o cerveses i tastos a les fosques!

Uns escolars fan un taller a l’obrador de l’MX. / © Gg

Uns escolars fan un taller a l’obrador de l’MX. / © Gg

Maquinària específica per tractar el cacau. . / © Gg

Maquinària específica per tractar el cacau. . / © Gg

Motllos per fer rajoles de xocolata. / © Gg

Motllos per fer rajoles de xocolata. / © Gg

Cartells publicitaris de diverses marques. / © Gg

Cartells publicitaris de diverses marques. / © Gg

 

Nosaltres no havíem previst fer cap taller i la visita se’ns ha fet curta.

Al Museu hi trobareu màquines antigues per torrar i triturar el cacau, motllos de bombons i rajoles, llibres de cuina, cartells publicitaris, estris dels obradors…

També hi podreu veure diversos audiovisuals històrics, plafons amb la biografia de pastissers de renom del Gremi i algunes de les seves creacions més celebrades. Que es miren, però no es toquen ni es queixalen!

 

 

     

En acabar la visita, un record que durarà ben poc! / © Gg

En acabar la visita, un record que durarà ben poc! / © Gg

 

Arribar: carrer Comerç, 36. Barcelona (davant el Parc de la Ciutadella). 93.268.78.78.  Hi arriben diverses línies d’autobús i metro. També hi ha pàrquings propers.

Horaris: de dilluns a dissabtes, de 10h a 19h. Diumenges i festius, de 10h a 15h.

Preus: 5€. L’MX  fa molts descomptes, consulteu-los al web! És gratuït als menors de 7 anys, Club Super3,  membres ICOM i BCN Card.

Imprescindible: reservar un taller. No us perdeu els de Pasqua! Podreu fer ous de xocolata i decorar-los amb sucre glacé. Els pares també hi podeu participar.

Un plus: el Museu està fent activitats diverses constantment. Concursos de fotografia, casals d’estiu, tallers temàtics com el de Pasqua, presentació de llibres. També organitza aniversaris particulars. I té una botiga-cafeteria, per si no en teniu prou amb la xocolatina de l’entrada!

 

 

Comparteix

    Etiquetes: , ,

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús