Vespella de Gaià, al Tarragonès

Aturonat, al voltant de l’antic castell i de l’església de Sant Miquel, Vespella de Gaià forma un conjunt d’unes poques cases, algunes restaurades i d’altres en estat ruïnós, constituint un indret de gran interès paisatgístic, amb unes magnífiques vistes a la vall del Gaià.

El castell estava situat al cim del turó envoltat per l’església i les cases del poble. Està documentat des del 1167 però el seu origen pot ser molt anterior, cap als volts de l’any 1000. La jurisdicció va ser exercida per la família Claramunt i posteriorment pels Montoliu. Al segle XIV va passar al llinatge dels Queralt i poc després als Icart, que en van mantenir la senyoria fins al segle XVII. Actualment només en resten alguns trams del mur perimetral i el basament d’una torre circular.

L’església de Sant Miquel era l’antiga capella del castell. És una petita esglesiola d’origen romànic, inicialment d’una sola nau, amb volta apuntada. El campanar és de triple espadanya, amb dos ulls al nivell més baix. A l’interior hi ha un retaule de la Mare de Déu del Roser, del segle XVI. Al costat de l’església hi ha el fossar.

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús