Entrades amb l'etiqueta ‘Cuina Catalana’

Can Xarina, un clàssic del Moianès i de Catalunya sencera!

divendres, 21/08/2015

Té més història del que la gent es pensa. És curiós, però… primer va ser “Can Xarina” i després va aparèixer Collsuspina. Al 1550 era un solitari hostal del camí ral ,i poc a poc, es va anar formant el poble al seu voltant.

Can Xarina

Està ubicat a una casa de pedra al mig del poble. És molt rústica. Un rebedor amb una barra plena de licors dóna la benvinguda i una petita porta el comunica amb el menjador. Aquest té dues parts ben diferenciades. La primera és la més senzilla a on predomina el color blanc i sense cap element a destacar. La segona té una gran llar de foc al mig, les parets són de pedra i la fusta està per tot arreu. Aquesta segona part té un encant especial.

Can Xarina

Can Xarina

Can Xarina

Està portat per la mateixa família des de fa anys i això es nota amb el tracte familiar i proper. Estan pendents de tot, però sense perdre el temps. Van per feina.

Tipus: cuina tradicional catalana. Li donen especial importància a la qualitat i a la proximitat del producte. Vaig tenir la oportunitat de provar:

  • Plat de pernil ibèric – de primeríssima qualitat.

Can Xarina

  • Escarxofes a la brasa – és un dels plats clàssics de la casa. De les millor escarxofes que he menjat mai. Les presenten obertes, amb un punt perfecte de cocció i amb un picat de no sé què que li dóna un toc sensacional.

Can Xarina

  • Suprema de lluç a la graella amb gambetes i all tendre – plat finíssim i el.legant. Producte fresquíssim i tractat amb la cura que es mereix. Al punt perfecte de cocció. La barreja amb l’all tendre… brutal!

Can Xarina

  • Espatlla de xai de lletó desossada i guisada a la cassola amb barreja de bolets i reducció de garnatxa – es desfà a la boca. Súper tendre i gustós. Plat que em va encisar.

Can Xarina

  • Caneló d’ànec amb tòfona negra de temporada i foie – per plorar. No puc dir res més.

Can Xarina

  • Formatge d’ovella amb codony i poma – formatge del de debò.

Can Xarina

Una altre cosa que diferencia a “Can Xarina” de molts restaurants de la zona és la seva extensa carta de vins i licors.

Bona cuina envoltada de parets amb història.

Web: http://www.canxarina.com/

Ubicació: Carrer Major, 30 de Collsuspina

Cap de Creus, la sensació d’estar a la fi del món

dimecres, 13/05/2015

Cap de Creus

Ubicat just al final del Parc Natural del Cap de Creus; al costat del far. La ubicació és immillorable. Miris cap a on miris, hi ha natura al voltant. El que més m’agrada és la virginitat de tot plegat: una sola carretera bastant precària i cap construcció a part del far i del restaurant.

El restaurant està en un edifici autèntic castigat per la tramuntana que junt amb el soroll del vent, que no s’atura mai, encara li donen més encant a l’escenari.

Recomano anar-hi durant la primavera-estiu per gaudir de les vistes de tot el Cap de Creus i de la immensitat del mar des de la terrassa que hi ha fóra. M’encanta fer-hi el vermut; tot i que després prefereixo gaudir de l’àpat dins, on trobareu un ambient molt rústic i senzill.

Cap de Creus

Cap de Creus

Cap de Creus

Cap de Creus

El xef Chris Little porta 20 anys preparant peix fresc local, arrossos i varietat de currys. El servei és bastant tranquil. Intenteu anar-hi sense pressa i disposats a passar-hi una bona estona.

Puntualment, organitzen concerts a l’estiu.

Si es té la oportunitat, aprofitar per fer algun tram del GR que passa pel Parc Natural. Us ajudarà a arribar a caletes d’una virginitat autèntica i a gaudir de la tranquil.litat de l’entorn.

Una de les coses més destacables del restaurant son les seves vistes impressionants.

Està obert tot l’any.

Tipus: especialitat en peix fresc, arrossos i fusió de cuina mediterrània i índia. Vaig tenir la oportunitat de provar:

  • pollastre al curry amb tomàquet i salseta – està clar que els currys son la seva especialitat.

capdecreus8

Cap de Creus

capdecreus9

  • pagre a la planxa – peix fresquíssim.

Cap de Creus

Raconet imprescindible de visitar, per la sensació  d’estar a la fi del món.

Web: http://restaurantcapdecreus.blogspot.com.es/

Ubicació: Al final del Cap de Creus

MOments, dues estrelles al Passeig de Gràcia

dimarts, 18/11/2014

MOments

Entrar al “Mandarin” és cosa a part: una illa d’el.legància en ple Passeig de Gràcia. Des de fora ja s’intueix alguna cosa; però només posar un peu a la catifa llarga que et convida a entrar, algun mecanisme intern et baixa automàticament el volum de la veu. M’encanten els llocs que saben mantenir la classe sense caure en tonteries banals. Aquest és un d’ells.

Dins del “MOments”, l’Adrià (qui ens va atendre) ens va fer sentir còmodes durant tota l’estada. Sempre pendent però en el seu punt just. No ens va mancar ni sobrar res.

El local és el.legant. Les taules i les cadires són d’un blanc immaculat. A una banda, vidres que mostren una petita terrassa plena de plantes exuberants. El sostre és un conjunt de mòduls amb serigrafies daurades… curiós. La “Taula del xef”, separada per cortines de la resta de la sala, té vistes directes cap a la cuina. Amb una capacitat de 15 places és ideal per esdeveniments privats.

Moments

MOments

El cervell del menú és la prestigiosa Carme Ruscalleda; però darrera dels fogons i com a xef està el seu fill Raül Balam. Qui coneix la cuina del “Sant Pau” identifica clarament el segell Ruscalleda en la carta del “MOments”. Per mi, entre tots dos han aconseguit una cuina exquisida amb el merescut reconeixement de dues estrelles Michelin.

Tipus: cuina tradicional catalana renovada amb molta tècnica i producte de primera qualitat. Hi ha carta, menú degustació i menú “Club Migdia”. Nosaltres vam tenir la oportunitat de provar aquest últim (3 aperitius, 3 plats principals, 5 formatges, postres i rebosteria):

    • Aperitius:
      • “Nem” de tardor – finíssim

MOments

      • Galeta de Verema

MOments

      • Pilota, col i festucs – n’hagués demanat uns quants més. El contrast de gustos em va sorprendre gratament

MOments

    • Plats:
      • Cues de gambes – barreja de bolets a la vinagreta i ficoide glacial: les gambes estaven al punt perfecte de cocció i la barreja de bolets súper gustosa. Han aconseguit respectar perfectament els dos gustos; sense que un anul.li a l’altre. Em va encantar

MOments

      • Foie – re-tremendo

MOments

      • Llobarro – fonoll, caviar de soja i wasabi i maionesa de miso – delicat

MOments

      • Galta de vedella – olives verdes i negres, rossinyol i xirivia – el secret està en les salses…

MOments

    • 5 formatges del mes amb contrasts dolços – selecció per Eva Vila (Vila Viniteca) i Raül Balam:
      • Galeta d’ametlla, flor i mâche – Saint Maure de Touraine Aoc (França) – boníssima barreja
      • “Kikos”, poma i mel – Ermesenda d’Eroles (Adrall, Alt Urgell) – el que més em va agradar
      • Pa, vi i sucre – Manchego Rva. Pasamontes Oro (Ciudad Real, La Mancha)
      • Confitura de pastanaga i pera – Comité “Selection Été 2012 (França)
      • Bescuit de prunes confitades i PX – Stilton Colston Basset (Regne Unit)

MOments

    • Postres:
      • Maduixes i cítrics: llimona, taronja, maduixa, yuzú i nori – gaudiment al màxim!

MOments

      • Petit Fours (divertiments de pastisseria): drac Gaudí.

El.legància en el local i finíssima cuina al plat.

Un “must” indiscutible de la ciutat.

Web: http://www.mandarinoriental.es/barcelona/fine-dining/moments/

Ubicació: Passeig de Gràcia, 38-40 de Barcelona

La Barretina d’Orfes, l’autenticitat portada a l’extrem

dimecres, 23/07/2014

La Barretina

Me’l van recomanar una i altre vegada. De fet, no van parar fins que m’hi van portar. I va ser aleshores quan vaig entendre la insistència. És un lloc autèntic.

La porta rústica de fora poc transmet el que hi trobaràs dins. Un petit rebedor i unes escales. Res més. Per inèrcia, puges fins trobar una altre porta de fusta tancada que et fa dubtar de si t’has equivocat. Mires al teu voltant. Està clar que has fet el recorregut correcte. Aquest punt clandestí té cert morbo. Finalment, truques al timbre.

La Barretina

 

La Barretina La Barretina

T’obre l’Albert. Petit no és; igual que tampoc ho és la rebuda que et fa. Com si et coneixes de tota la vida.

El local és casolà. No té gaires pretensions. Cap luxe, però net i polit.

Hi ha varies sales. Algunes més rústiques que d’altres, però les taules i cadires de fusta estan a tot arreu. Una de les sales és perfecte per fer-hi celebracions de grup.

La Barretina

La Barretina

La Barretina

A l’hora de demanar, l’Albert no dubte en seure i explica cada un dels plats. És divertit. Et fa riure alhora que et transmet la seva passió pel restaurant. Es nota que li encanta. Ho porta d’una manera que així t’ho fa sentir.

Tipus: cuina catalana casolana. Vaig tenir la oportunitat de provar:

  • l’escudella barrejada – caldo gustosíssim amb fideus, arròs, pilota i botifarres.

La Barretina

  • pastís de ceba amb confitura de ceba – l’especialitat de la casa. Tremendo.

La Barretina

  • flam de bolets amb vinagreta de verdures – finíssim i gustosíssim.

La Barretina

  • ànec amb figues.

La Barretina

  • espatlla de xai al forn – súper tendre.

La Barretina

  • filet de porc a la crema d’anxoves – bona barreja.

La Barretina

“Poseu-hi coneixement”.

Webhttp://www.restaurantlabarretina.net/

UbicacióPlaça Major, 28 d’Orfes

La Casa del Bosc, encant rústic al mig del Montseny

dimarts, 20/05/2014

Una caseta groga sense gaires pretensions dóna la benvinguda mig de perfil; sembla que no vulgui mostrar tot el seu encant d’entrada. Però us asseguro que us en acabareu enamorant. Cap luxe, però té un encant súper especial.

La Casa del Bosc

Una paret de fusta amb tres finestres perfectament distribuïdes obren vistes cap al bellmig del Parc Natural del Montseny.

La casa del Bosc La Casa del Bosc

Les bigues del sostres encaixen perfectament amb l’ambient rústic de la llar de foc que hi ha a l’entrada. El caliu que s’hi respira et fa sentir com a casa.

La Casa del Bosc

Les taules i les cadires son de fusta. Tot senzill. Dobles estovalles a l’estil clàssic. Setrilleres a punt per amanir el clàssic pa amb tomàquet fet a la brasa.

La Casa del Bosc

La rebuda que et fan la Teresa i el Xavi ja et deixa entreveure que estaràs molt a gust i que el lloc no et deixarà indiferent.

Obert de dimecres a diumenge, prèvia reserva.

Tipus: cuina casolana on la base és la brasa. Vaig tenir la oportunitat de provar:

  • platet d’embotits

La Casa del Bosc

  • carpaccio de cérvol – repetiria

La Casa del Bosc

  • trinxat – de pecat

La Casa del Bosc

  • calçots en tempura i romesco – diferents

La Casa del Bosc

  • xai a la brasa

La Casa del Bosc

Quan és temporada, tenen un menú de calçots amb graellada de carn a la brasa amb guarnició.
També tenen un menú de cuina de muntanya al foc d’alzina format per peces de caça amb bolets, mongetes del ganxet, calçots i productes de temporada.
És un dels raconets més autèntics dels que he estat mai.

Webhttp://www.casadelbosc.com/

Ubicació: Parc Natural del Montseny