Entrades amb l'etiqueta ‘Cuina d’Autor’

Vol Gastronòmic, espai itinerant sobre el riu Onyar – TANCAT

dimarts, 27/01/2015

TANCAT

Vol Gastronòmic

Experiència diferent. Concepte innovador i únic. Iniciativa que aplaudeixo i aplaudiré sempre.

El “Vol Gastronòmic” és una plataforma de promoció de la cuina tradicional catalana i, en especial, de la cuina de les comarques gironines. Una sel.lecció dels millors xefs catalans ofereixen les seves creacions a un grup reduït de 18 persones a un entorn innigualable. Un cub de vidre súper modern (inspirat en el Pont de Ferro de Girona) al bellmig del call gironí i que està suspès sobre el riu Onyar. Contrast evident d’estils i d’èpoques.

Vol Gastronòmic

Vol Gastronòmic

Vol Gastronòmic

Es tracta d’un espai itinerant que viatjarà per les principals capitals europees. Girona ha estat l’encarregada de donar el tret de sortida.
Els xefs: Joan Roca (El Celler de Can Roca), Toni Vallory, Josep Sabrià (Duc de l’Obac), Miguel Angel Gordoa (Club de Golf Girona), Jaume Vila (La Banyeta), Sergi Ballús (Occi), Gerard Mosoll (Sa Clova), Xavier Quera (Coordenades de Figueres), Adrià Pastells (Savoy), Carme Picas (El Ginjoler), Pere Malagelada, Jimena Apellániz (La Riera), Josep Soto (Llevataps), Marc Llores (El Boira), Viusà i Freijomili (Plaça del Vi 7), Àngel García (Bubbles), Lluis Llamas (La Penyora), Rosa Maria Vilaseca (Draps), Isaac Sabrià (Sala Gran), Jordi Ribas (Sol Blanc), Iolanda Bustos (La Calèndula), Jordi Rollan (La Rectoria), Joan Calsina (El Vaixell de Llançà).

L’espai és diàfan i això et permet veure la preparació dels plats i tenir contacte directe amb el xef. Cada nit té el protagonisme un xef diferent. Per saber la programació, consulteu la web del Vol.

Vol Gastronòmic

Jo vaig tenir la oportunitat de provar la cuina de la Jimena Apellániz, una argentina (ja catalana) encantadora, del restaurant “La Riera” de Sant Matí Vell:

  • Ravioli de tonyina farcit de tomata confitada, ceba tendre i oli d’anxoes – tremenda barreja. Plat fi. Un punt dolç que contrasta amb el salat de l’anxova. Per mi, una delícia.

Vol Gastronòmic

  • Flam tebi de tomata, pop i vinagreta “criolla” – d’aquells plats que, tant pel disseny com pel gust, no vols que s’acabi. És un mousse suau de tomàquet amb làmines de pop per sobre. Fantàstic.

Vol Gastronòmic

  • Crema de moniato, bolets i pernil – jo que sóc de cullera… aquest plat em va robar el cor. Tres productes que m’enamoren… i junts! Plaer pel paladar!

Vol Gastronòmic

  • Bacallà, carxofes, emulsió d’ametlles i “gremolata” – l’atmetlla li dona un toc molt especial. Un altre plat fi i el.legant de la Jimena.

Vol Gastronòmic

  • Melós de vedella, puré de patates, cristall de tomata i “llardó de colonnata”.

Vol Gastronòmic

  • Infusió de fruits vermells, mousse de mascarpone i “coquitas”.

Vol Gastronòmic

  • Xocolata i castanyes.

Vol Gastronòmic

Estigueu ben atents a la programació… que no queden masses dies!
És visita obligada.

Web: http://www.volgastronomic.com//

Ubicació: Carrer Santa Clara cantonada amb el Pont de Pedra, Girona

Petit Comité, cuina quasi perfecta

dimarts, 20/01/2015

Anar a un espai gastronòmic que té el segell del Nandu Jubany és garantia assegurada. Això ho sabem tots. El que no m’esperava era trobar-me un Jordi (cap de sala) i un Franc (xef) tan propers i tan enamorats, alhora, de la seva feina.

El disseny és fantàstic. Molt càlid, sense caure en estridències absurdes. A l’entrada hi ha una petita barra on es pot degustar alguns platets. La part de dalt està dividida en varies zones. Plats de ceràmica, que estan per tot arreu, formen part de la decoració del local. Els vinils, de diferents dissenys, representen els camps llaurats a vista d’ocell… curiós. Parets de diferents colors i materials. Mobles que separen les estàncies. Una petita terrasseta amb encant. Res més. Un caliu especial que et fa sentir molt còmode.

Petit Comité

Petit Comité

Petit Comité

Petit Comité

Tipus: cuina catalana tradicional reinterpretada, on els productes de temporada i de l’hort són els protagonistes. Vaig tenir la oportunitat de provar:

  • Aperitius:
    • Cruixent de porc – plat sorprenent. Com els “llardons” de tota la vida però amb un laminat finíssim.

Petit Comité

    • Patata soufflé amb pernil joselito i caviar d’oli d’oliva – un espectacle de plat. Indescriptible quan explota el caviar d’oli dins la boca. Curiós veure com l’oli reforça el sabor del pernil. Tal i com el vaig descriure a Twitter “pecado al cubo”.

Petit Comité

    • Botifarra negre amb ceps – que no s’acabi mai.

Petit Comité

  • Coca de fetge d’ànec, poma caramel.litzada i petits enciams – el seu plat clàssic. El toc de les maduixetes i els pinyons és genial. Encara somio amb aquest plat. Finíssim i deliciós.

Petit Comité

  • Saltat de bolets amb ou i cansalada – un autèntic vici. Plat molt gustós on han aconseguit que cap producte anul.li el gust de l’altre.

Petit Comité

  • Canelons de “Festa Major” amb bolets – Plat el.legant i delicat.

Petit Comité

  • Arròs sec del Senyoret (espardenyes, gambes, rap i calamar) – No cal dir res més que: aneu a provar-lo!

Petit Comité

  • Fricandó de vedella amb bolets de temporada.

Petit Comité

  • Pinya a l’ast caramel.litzada amb gelat de iogurt i coco – una autèntica delícia.

Petit Comité

  • Babà al rom cremat.

Petit Comité

  • Dolços – per morir.

Petit Comité

Més conec la cuina del Nandu, més m’agrada.

Web: http://www.petitcomite.cat/

Ubicació: Passatge de la Concepció, 13 de Barcelona

MOments, dues estrelles al Passeig de Gràcia

dimarts, 18/11/2014

MOments

Entrar al “Mandarin” és cosa a part: una illa d’el.legància en ple Passeig de Gràcia. Des de fora ja s’intueix alguna cosa; però només posar un peu a la catifa llarga que et convida a entrar, algun mecanisme intern et baixa automàticament el volum de la veu. M’encanten els llocs que saben mantenir la classe sense caure en tonteries banals. Aquest és un d’ells.

Dins del “MOments”, l’Adrià (qui ens va atendre) ens va fer sentir còmodes durant tota l’estada. Sempre pendent però en el seu punt just. No ens va mancar ni sobrar res.

El local és el.legant. Les taules i les cadires són d’un blanc immaculat. A una banda, vidres que mostren una petita terrassa plena de plantes exuberants. El sostre és un conjunt de mòduls amb serigrafies daurades… curiós. La “Taula del xef”, separada per cortines de la resta de la sala, té vistes directes cap a la cuina. Amb una capacitat de 15 places és ideal per esdeveniments privats.

Moments

MOments

El cervell del menú és la prestigiosa Carme Ruscalleda; però darrera dels fogons i com a xef està el seu fill Raül Balam. Qui coneix la cuina del “Sant Pau” identifica clarament el segell Ruscalleda en la carta del “MOments”. Per mi, entre tots dos han aconseguit una cuina exquisida amb el merescut reconeixement de dues estrelles Michelin.

Tipus: cuina tradicional catalana renovada amb molta tècnica i producte de primera qualitat. Hi ha carta, menú degustació i menú “Club Migdia”. Nosaltres vam tenir la oportunitat de provar aquest últim (3 aperitius, 3 plats principals, 5 formatges, postres i rebosteria):

    • Aperitius:
      • “Nem” de tardor – finíssim

MOments

      • Galeta de Verema

MOments

      • Pilota, col i festucs – n’hagués demanat uns quants més. El contrast de gustos em va sorprendre gratament

MOments

    • Plats:
      • Cues de gambes – barreja de bolets a la vinagreta i ficoide glacial: les gambes estaven al punt perfecte de cocció i la barreja de bolets súper gustosa. Han aconseguit respectar perfectament els dos gustos; sense que un anul.li a l’altre. Em va encantar

MOments

      • Foie – re-tremendo

MOments

      • Llobarro – fonoll, caviar de soja i wasabi i maionesa de miso – delicat

MOments

      • Galta de vedella – olives verdes i negres, rossinyol i xirivia – el secret està en les salses…

MOments

    • 5 formatges del mes amb contrasts dolços – selecció per Eva Vila (Vila Viniteca) i Raül Balam:
      • Galeta d’ametlla, flor i mâche – Saint Maure de Touraine Aoc (França) – boníssima barreja
      • “Kikos”, poma i mel – Ermesenda d’Eroles (Adrall, Alt Urgell) – el que més em va agradar
      • Pa, vi i sucre – Manchego Rva. Pasamontes Oro (Ciudad Real, La Mancha)
      • Confitura de pastanaga i pera – Comité “Selection Été 2012 (França)
      • Bescuit de prunes confitades i PX – Stilton Colston Basset (Regne Unit)

MOments

    • Postres:
      • Maduixes i cítrics: llimona, taronja, maduixa, yuzú i nori – gaudiment al màxim!

MOments

      • Petit Fours (divertiments de pastisseria): drac Gaudí.

El.legància en el local i finíssima cuina al plat.

Un “must” indiscutible de la ciutat.

Web: http://www.mandarinoriental.es/barcelona/fine-dining/moments/

Ubicació: Passeig de Gràcia, 38-40 de Barcelona

Mercès One, us imagineu un restaurant per vosaltres sols a Barcelona?

dijous, 7/08/2014

Mercès One

No importa si sou 2 ó 12… és tot per qui el reserva. Exclusivitat màxima.

El Mercès m’ha permès tornar a creure, en un món en el que ja està tot inventat, que la originalitat és possible. Un lloc especial, diferent i únic. Res a veure amb el concepte de restaurant al que estem acostumats la majoria.

Una porta petita d’un daurat envellit, a on hi posa “MERCÈS” molt discretament, està al mig de la concorreguda Diagonal sense que la gent li dediqui ni dos minuts per mirar-la. Passa desapercebuda i aquest és part del seu encant. Res d’estridències. Discreció i el.legància que s’intueixen des de fóra.

Mercès One

Quan obren la porta, una paret d’un vidre estrany no deixa veure clarament el que hi ha al darrera. A la dreta, hi ha un petit rebedor amb una taula i una barra. Allà és on tinc la oportunitat de conèixer a la encantadora Mercè. Menuda, nerviosa i simpàtica. De seguida, m’ensenya la carta i m’explica com anirà el dinar. Va per feina.

Mercès One

El menjador és fantàstic. Contrast enorme de materials que li donen un estil diferent a tot. Parets metàl.liques modernes acaben en un paviment hidràulic típic de finals del s.XIX. Una sola finestra. Res més.

Mercès One

Mercès One

Mercès One

Tipus: cuina d’autor. Darrera els fogons està Antonio Cornejo. Vaig tenir la oportunitat de provar:

  • carpaccio de raïm amb vieira i farigola – amb aquest entrant ja pots imaginar com anirà el dinar

Mercès One

  • espàrrecs blancs saltats amb popets – barreja sorprenent

Mercès One

  • gaspatxo d’alvocat i caviar de salmó – de pecat. L’explosió del caviar dins la boca… és inexplicable

Mercès One

  • rul.lo de verdures i tòfona d’estiu

Mercès One

  • taten de foie – indescriptible la barreja de tactes i gustos. Primer plat que em va fer veure les estrelles… sensacional.

Mercès One

  • llobarro, tomàquet a l’estragó

Mercès One

  • peix del dia – tremendo

Mercès One

  • soufflé de formatge – per morir de gust. Aquest és el segon… sensacional de nou.

Mercès One

  • fruita

Mercès One

  • 3 mini degustacions dolces – per repetir

Mercès One

És un dels raconets més especials que he conegut mai.

Webhttp://www.merces.es/restaurante-one/

UbicacióAvinguda Diagonal, 539-541 de Barcelona

Avalon, l’oasi de calma d’en Ramon Freixa a Barcelona – TANCAT

dimarts, 1/07/2014

TANCAT

Silenci. Tranquil.litat. Pau. Oasi de calma al mig de la sorollosa ciutat.

Sorprén com només travessar la porta, sembla que estiguis a un altre món.

A la sala gran, la primera que et trobes, predomina el color fosc. Sostre i parets negres deixen entreveure petits focus de llum que il.luminen les taules. Quadres amb missatges, no gaire profunds però que et fan pensar, pengen per les parets.

Avalon

La decoració està impecablement pensada alhora que cuidadíssima.

Avalon

La segona sala, la que està més al fons, té uns colors més neutres; més discreta.

Avalon

El servei és quasi perfecte. M’agraden aquells llocs que estan pendent de que no falti de res a la taula, sense caure en l’agobio constant. I aquest és un d’ells.

Tipus: cuina d’autor. Ramon Freixa està al darrera dels fogons. Vaig tenir la oportunitat de provar:

  • amanida de molts tomàquets i ventresca

Avalon

  • amanida de patata ratte i formatge cabrales

Avalon

  • coca cruixent amb tomàquets amanits i pernil ibèric

Avalon

  • rissoto amb tòfona i bolets – tremendo

Avalon

  • i el seu famós fricandó

Avalon

  • el pastís de formatge del Ramon

Avalon

  • la xocolata – per repetir

Avalon

“Good friends… Good food… Good times…”

Web: http://www.avalonrestaurant.es/

Ubicació: Carrer Pare Gallifa, 3 de Barcelona

Mas Pau, cuina fina i elegant a l’Alt Empordà – TANCAT

dimarts, 10/06/2014

TANCAT

Mas Pau

Neix al 1960 a una masia del segle XVI amb la dedicació absoluta de la família Reig. Anys més tard, en Toni Gerez i Xavier Sagristà, cap de sala i cap de cuina del Bulli durant més de 10 anys, no dubten ni un segon en posar-se al capdavant d’aquest temptador projecte. L’experiència, la professionalitat i el rodatge que porten en el sector els ha fet estar on son ara: restaurant ubicat a una masia preciosa amb una estrella Michelin sota el braç i amb totes les taules plenes al cap de setmana. Repte superat.

Mas Pau

La masia està impecablement restaurada. Uns amplis jardins perfectament cuidats l’envolten donant-li certa tranquil.litat. Dins… és una altre cosa. Les parets estan plenes de quadres i les tres sales que reben a tots els curiosos que venen amb ganes de gaudir d’un gran sopar gastronòmic, estan repletes d’antiquaris. L’interior et remunta a anys enrere. L’estil és molt rústic i del tot clàssic.

Mas Pau

Mas Pau Mas Pau

Ells son la bomba.

El Toni és el gerent, el que s’encarrega de que tot vagi bé. Està a tot arreu i pendent de tot. No se li escapa res. La seva màxima prioritat és que la gent estigui a gust i no els hi falti de res.

El Xavier és tot just al contrari. Està amagat al seu raconet preferit: la cuina. Si pot, evita sortir a la sala. Gaudeix del que fa i es preocupa de que els plats surtin impecables.

El servei és perfecte. Dues o tres persones dedicades a cada sala i, juntament amb el Toni i el Xavier, aconsegueixen que els plats surtin sense cap tipus de demora.

Tipus: no m’atreveixo a definir-la. El que sí puc dir és que és extremadament elegant, fina i imaginativa. Vaig tenir la oportunitat de provar el “Menu Degustació Primavera 40 aniversari”:

  • Snacks:
    • Macarrons d’arròs a la carbonara i parmesà – diferent, imprevisible i inesperat.

Mas Pau

    • Cornet d’escuma de pastanaga i gingebre – tacte especial. Vaig disfrutar-lo molt.

Mas Pau

    • Magdalenes d’olives negres,
    • Sopa de farigola en geleé – textura tremenda. Es fon a la boca.
    • Cargolines Mas Pau – de botifarra dolça amb poma. Un altre plat imprevisible. T’esperes altre cosa. Sorprèn.

Mas Pau

  • Bunyol “coulant” amb taronja – de bacallà. L’has de menjar de cop perquè t’explota el líquid dins. Em va encantar.

Mas Pau

  • Mini “calçotada”. Crema de cebes tendres amb escuma de romesco boníssima.

Mas Pau

  • Crema de bacallà, puré de cigrons i ou poché – barreja tremenda. M’atreveixo a dir que és un dels meus plats preferits.

Mas Pau

  • Espàrrecs farcits de foie i pasta d’espàrrecs farcit de cep amb vinagreta de jabugo i parmesà – de mort.

Mas Pau

  • Corball rostit, presse de patates i algues amb crema de alls tendres – finíssim.

Mas Pau

  • Pollastre de pagès desossat i cuit a baixa temperatura amb fruits secs a la catalana.

Mas Pau

  • Carretó de formatges de mil tipus – no vaig ser capaç de provar-ne cap. M’havia de reservar un foradet a l’estómac pels postres.

Mas Pau

  • Maduixots amb vinagre i escuma de pebre de “Sechuan” – tremendo.

Mas Pau

  • Lingot de mousse de formatge d’ovella, melmelada de tomàquet i gelat d’alfàbrega – de nou, un plat finíssim.

Mas Pau

Amb el café, porten quatre tasts. Em van encantar la roca efervescent de mandarina i l’espongeta de fruita de la passió.

Mas Pau

Plats finíssims i elegants. Bona cuina.

És interessant saber que als jardins organitzen events.

Webhttp://www.maspau.com/es/

UbicacióCarretera de Figueres a Besalú, Avinyonet de Puigventós

Spoonik, clandestinitat provocadora al barri de Gràcia

dijous, 24/04/2014

Spoonik

Des del primer moment que vaig posar un peu al petit i acollidor jardinet de la casa, tot el que anava passant captivava la meva atenció.

Spoonik

De fet, el misteri ja va aparèixer en el moment en el que em poso en contacte amb ells. Una comentari em va quedar gravat: “el comedor no se abre hasta que están todos los comensales”.

El restaurant és la casa d’un dels dos xefs. Una casa ubicada al mig del barri de Gràcia amb un jardinet a l’entrada. Allà és on, entre copes de cava, s’espera pacientment a que arribi tothom i on el Jon presenta a totes les persones que compartiran taula. Aquí vaig tenir la primera sorpresa… m’esperava un sopar en la intimitat de mi mateixa i la realitat és que vaig passar una nit fantàstica amb cinc persones més que no coneixia. He de dir que, a part de ser uns excel.lents xefs són encara millors psicòlegs… van acertar el grup a la perfecció.

El menjador és la sala de casa seva amb els sofàs, la televisió i les estanteries dels llibres perfectament integrats. De fet, quasi no els veus. La vista es desvia cap a la magnífica, enorme i oberta cuina. Bigues de fusta, paret verd llampant i mil quadres estranys, moderns i estridents penjen per tot arreu.

Spoonik

Tres taules grans i una de dues persones oculten una llar de foc que, probablement, seria el somni de qualsevol de nosaltres.

Ells, el Jon Giraldo i el Jaime Lieberman, han estat formats en escoles de restauració de gran reputació.

Spoonik

Per menjar el postre… demanen silenci, afluixen les llums i donen instruccions per gaudir d’una experiència inexplicable. Escoltar a la soprano Begoña Alberdi interpretant Casta Diva de Bellini en directe, de debó, és un moment únic.

Spoonik

Jo ho definiria com un restaurant clandestí o un club gastronòmic  perquè, de fet, només es pot anar amb invitació prèvia que es  demana via mail.

Tipus: cuina d’autor. És un show cooking o menú degustació de 8 plats amb maridatge:

  • Snacks:
    • cornet de ceviche de gamba

Spoonik

    • esfèric de llet de tigre i kikos
    • arlettes de tomàquet i orenga
  •  “El Vermut de Casa Mariol”: vieira, puré de topinambur, reducció de taronges del jardí, olives, vel de vermut i granada i vermut Casa Mariol – tremendo

Spoonik

  • Ou 64º trufat amb pasta fresca doble crema – un autèntic escàndol

Spoonik

  • Tardor: royal de castanyes, carbassa, bolets, pastanaga en esponja,chontaduro, moniato i pepites de carbassa

Spoonik

  • Calçotada de turbot – boníssim

Spoonik

  • Textures de iuca per melós de vedella en la seva salsa

Spoonik

  • Iogur Wondays: cedre, rooibos

Spoonik

  • Casta DivaBloody Peach, pinyons en panaccotta, pinyons en pa de pessic,tapioca al roure i namelaka de peta-zetas, salsa blanca i vi Casta Diva – de pecat

Spoonik

Visita obligada.

Webhttp://www.spoonik.com/

E-mailspoonik@spoonik.com