Entrades amb l'etiqueta ‘Cuina de Mercat’

Semproniana, zero parafernàlies a l’Eixample Barcelonés

dimarts, 28/10/2014

Semproniana

M’encanta la gent que, senzillament, es mostra tal qual és. Sense parafernàlies. L’Ada és senzilla, amb un punt bromista alhora que seriosa. Em rep amb el.legància. Està pendent de mi, de tota la sala i de la cuina. Activa, sense ser nerviosa. Inquieta. Li apassiona el que fa i es nota amb els resultats de tot plegat. Filla de la mítica “Fonda Europa” de Granollers. Ha viscut el món de la gastronomia des de ben petita. Molt bonic veure com no ha comés l’error d’encallar-se en el passat i més bonic encara escoltar com explica que es reinventa constantment. El que deia abans… és inquieta.

Semproniana

El local és sorprenent. L’entrada no la vaig acabar d’entendre fins que l’Ada em va explicar totes les activitats que hi porta a terme. Una antiga taula de cosir amb cadires de colors al costat d’una cuina relativament petita però funcional… no li veia el lligam. Aquest espai és utilitzat pels tallers de nens i per la “Cuina de Dotze” (classe de cuina els diumenges a les 12h obsequi de la casa a tot aquell que tingui taula reservada el mateix dia).

La sala del restaurant és autèntica. Espai diàfan amb les parets de colors. Una cortina blanca immaculada cau del sostre només a una banda. No hi ha ni una cadira, ni una llum que siguin iguals. Contrastos per to arreu. Res és simètric, però tot està impecablement col.locat. Curiós. Materials de tot tipus… roba, fusta, metall i tots barrejats.

Semproniana

Semproniana

Semproniana

Semproniana

Tipus: cuina catalana creativa. Vaig tenir la oportunitat de provar:

  • terra de cuscús i verdures de l’hort – servit en un test. Sensacional la barreja de la frescor del tomàquet i del cuscús amb el kiko. No t’ho esperes.

Semproniana

  • carpaccio – he provat mil carpaccios i afirmo que aquest és diferent a tots. La salsa és tremenda.

Semproniana

  • arròs del venere amb formatge de Maó – aquest plat mereix menció apart. El plat estrella. No vaig plorar per educació. Brutal.

Semproniana

  • baklava de tomàquets secs, carbassó i avellanes, fet amb pasta phyllo – finíssim.

Semproniana

  • K de truita de patates i altres històries – un altre plat de pecat. Curiosa la història del nom del plat que no us explicaré perquè ho heu d’endevinar vosaltres.

Semproniana

  • bacallà amb verdures i salsa agredolç – boníssim.

Semproniana

  • costellam de porc, amb agredolç a la catalana.

Semproniana

  • delirium tremends – postre a base de xocolata negre exquisit.

Semproniana

Tots els plats de la carta tenen talles S-M-XL.

Altres opcions fóra de la carta:

  • Menú de migdia: relació qualitat-preu molt bona.
  • “Bitllet de 20″: menú de nit de 20€ fet amb els productes comprats al mercat el mateix dia.
  • “S-10″ tarjeta que simula la T-10 del TMB. Té un cost de 100€ i dona dret a 10 sopars de dilluns a dijous

Webhttp://www.semproniana.net/

UbicacióCarrer Rosselló, 148 de Barcelona

Viblioteca, un “must” del barri de Gràcia

dimarts, 23/09/2014

Viblioteca

La Yolanda i el Cedric son l’ànima de tot plegat. Ells, sent com son, han creat un ambient autèntic en el que tot aquell que hi va, vol tornar. Ambdós son els sommeliers i propietaris de la mítica “Baignoire” del carrer Verdi del barri de Gràcia (wine bar de referència).

Viblioteca

El local és petit i amb molt d’encant. Tauletes de fusta clara es distribueixen en línia recta just per sota de l’extensa exposició de vins. A la dreta i al fons, hi ha tamborets alts que et donen la oportunitat de poder sopar en cas de que el restaurant estigui ple.

Viblioteca

Viblioteca

Viblioteca

La carta està escrita a les parets. Recomano tenir paciència per acabar de llegir-la tota… val la pena.

Viblioteca

És important deixar clar que no tenen cuina. Amb un fornet, un microones i una thermomix us faran gaudir de valent. És a dir, el mèrit és doble.

Es recomana reservar prèviament. Sempre està molt ple.

Tipus: platets delicatessen, on l’especialitat de la casa son els formatges. Vaig tenir la oportunitat de provar:

  • biquini trufat amb ibèric, mozzarella i tòfona – sense dubte, un dels meus plats preferits. Un “must” de la casa.

Viblioteca

  • amanida “la fresca” amb ruca, tomàquets, maduixes, payoyo i oli de menta – nova d’aquest estiu. Súper refrescant.

Viblioteca

  • farcellets vietnamites de tonyina salvatge – relativament nous. Boníssims.

Viblioteca

  • truita gourmet amb patata, ceba, ibèric, ou poché i encenalls de foie – tremendo.

Viblioteca

  • carpaccio de carbassó gratinat amb formatge i pernil ibèric de gla – un escàndol. Un altre “must” de la casa.

Viblioteca

  • caneló de confit d’ànec, foie, ceps i beixamel trufada – tremendo.

Viblioteca

  • taula de formatges que l’acompanyen amb tres tipus de melmelades diferents – especialitat de la casa.

Viblioteca

  • tarta tatin – casolana i boníssima.

Viblioteca

Bon producte, bon menjar, lloc entranyable i ells fantàstics. M’encanta.

Webhttp://www.viblioteca.com/

UbicacióCarrer Vallfogona, 12 de Barcelona

Bar del Pla, tapes per repetir al Born

dimarts, 16/09/2014

Bar del Pla

És un d’aquells restaurants que ja és un clàssic a Barcelona. Saps que hi menjaràs bé.

El Jaume va començar fent força soroll, fa molts anys, amb el restaurant “Pla”. Però el seu esperit emprenedor li va donar l’empenta necessària per obrir el “germanet” amb els Jordi’s (el Peris i el Palomino). Un lloc diferent. Més informal. Tapes per compartir. Un rollo diferent que trencava amb la formalitat amb la que ens tenia acostumats.

I ha estat un èxit de nou. El secret?

El local té encant, amb racons per gaudir de certa intimitat. La carta està exposada per les parets entre altres fotos. Botelles de vi barrejades amb sifons dels antics. Taules de marbre amb cadires de fusta… de les de “tota la vida”. Un arc de pedra separa un parell d’estances, amagat entre botelles de vi, passant quasi desapercebut.

Bar del Pla

Bar del Pla

Bar del Pla

Bar del Pla

La barra és autèntica i, de fet, molta gent aprofita per menjar-hi.

Bar del Pla

Bar del Pla

El servei és fantàstic (tots en general, però vull fer menció especial al Jordi… genial!) i el menjar boníssim.

Tipus: cuina de mercat, on el que predomina son les tapes. Vaig tenir la oportunitat de provar:

  • mix de closques – boníssimes

Bar del Pla

  • xampis, wasabi… – la barreja amb la maduixa és d’infart

Bar del Pla

  • croqueta de calamar a la seva tinta – per mi, un dels plats estrella. Molt suau

Bar del Pla

  • coca de sardines – un altre dels plats estrella. Barreja de gustos inesperats. Un “must” de la casa

Bar del Pla

  • suquet de rap – molt gustos

Bar del Pla

  • galta ibèrica – tendríssima

Bar del Pla

  • flor de carbassó

Bar del Pla

  • maduixes cremades amb vermut i llet merengada – un pecat

Bar del Pla

  • el “chocolate”: gelat de xocolata blanca, brownie i trufa – per morir

Bar del Pla

Visita obligada del Born.

Webhttp://www.bardelpla.cat/

UbicacióCarrer Montcada, 2 de Barcelona

Can Cisa – Bar Brutal, la provocació del Born

dimarts, 15/07/2014

Can Cisa - Bar Brutal

Passejant pel carrer Princesa ja te n’adones que estàs davant d’un restaurant diferent. Tens la sensació que alguna cosa bull darrera d’aquelles portes de vidre tan netes.

Les lletres daurades despisten. No saps ben bé perquè son així… potser perquè han mantingut la fisonomia de la bodega original? o és just pel contrari? No importa. Aquest local et provoca només veure’l.

Can Cisa - Bar Brutal

Una vegada dins, el cap em va ràpid analitzant la decoració. Contrastos per tot arreu.
La bodega de vins, d’estil fred i moderna, està ubicada darrera de les taules de fusta de color vermell que, de ben segur, son les originals. Just al davant, hi ha les botes de vi que els veïns del barri encara poden comprar a granel (com sempre. Res ha canviat per ells).

Can Cisa - Bar Brutal

Hi ha diferents ambients. Racons amb taules més petites per poder gaudir de certa intimitat, alguna zona on es pot fer alguna celebració de grup i el menjador més gran amb taules de dos que van ajuntant segons les necessitats.

Can Cisa - Bar Brutal

En alguna part hi ha frases escrites per espontanis que li dona un caire més informal.

Tipus: no soc capaç de definir el tipus de cuina. Son platets d’autor sense caure en l’excentricitat del disseny exagerat. Vaig tenir la oportunitat de provar:

  • tapa de parmesà i peres al vi negre i reducció d’oli balsàmic amb olives verdes de Sicília

Can Cisa - Bar Brutal

  • burrata artesana amb salmó fumat, ous de truita i salsa anet – barreja impressionant

Can Cisa - Bar Brutal

  • tàrtar de bou amb salsa cipriani – gustossíssim

Can Cisa - Bar Brutal

  • sashimi de bacallà i alcaxofes amb cruixent de ceba – sugerència del dia

Can Cisa - Bar Brutal

  • “zamburiñas” a l’estragó – gustossíssimes

Can Cisa - Bar Brutal

  • navalletes al forn – per plorar

Can Cisa - Bar Brutal

  • calamar a la planxa amb salsa de carbassa i farigola

Can Cisa - Bar Brutal

  • albergínia parmigiana amb oli de menta i ou de guatlla – de pecat

Can Cisa - Bar Brutal

  • porchetta calenta amb salsa de mostassa i mel

Can Cisa - Bar Brutal

La carta de vins és força extensa i, la majoria d’ells, son naturals.

“Slow food & Fast drink”.

Webhttp://www.cancisa.cat/

UbicacióCarrer Princesa, 14 de Barcelona

Racó del Riu, una aposta familiar

dijous, 3/04/2014

Racó del Riu

Restaurant que sorgeix, l’any 1994, de la decisió d’una familia de canviar el món tèxtil pel de la restauració.

Sense cap experiència prèvia, s’ho juguen tot a una carta i posen cos i ànima en un projecte del que poden estar orgullosos dels resultats.

Avui, 18 anys més tard, tenen un restaurant amb una terrassa molt agradable, una carta súper extensa amb més 150 plats, un servei més que amable i un reconegut prestigi dins del món de la gastronomia.

La part de dins és força gran i amb un disseny més aviat rústic – clàssic; mentre que la terrassa és relativament nova, amb un disseny més modern i amb vistes al riu Ebre. La part d’abaix té un caire més informal.

Racó del Riu

Raco del Riu

Racó del Riu

Com a curiositat, recomano fer una visita al bany. El disseny, una mica barroc, sorprén força.

Tipus: cuina de mercat a on, dels 150 plats de la carta, 41 son arrossos. Vaig tenir el plaer de provar:

  • els musclus de l’infern (picants),

Racó del Riu

  • les gambes amb ibèric (delicioses) i

Racó del Riu

  • l’arrós amb cloïses i llagostins (tremendament gustós).

Racó del Riu

Al vespre, tenen la carta anomenada “Miratges”, a on predominen les tapes i promocionen les hamburgueses de qualitat (algún dia prometo anar a provar la d’ànec amb foie i poma).

Cuiden molt els detalls; com per exemple… els glassons de café.

Web: www.racodelriu.com/

Ubicació: Av. de l’Ebre, s/n, Sant Jaume d’Enveja de Tarragona

 

 

Gresca, el bressol del bon gust

dijous, 27/03/2014

El local és petit; unes 8 ó 9 taules perfectament preparades per acollir a tots aquells que vulguin gaudir d’un bon àpat. Tot està impecablement col.locat al seu lloc. És elegant, però senzill alhora.

Gresca

Recomano trucar per reservar taula. La dimensió de l’establiment fa que sempre estigui ple.

Gresca

Ells, el Rafael i la Mireia, son un encant. Ella, a la sala, et fa sentir com a casa: a gust i tranquil.la. Mentre que el rodatge d’ell a cuines de prestigi com, per exemple,  la del Neichel i l’estada que va fer al Bulli, es noten en tots i cadascun dels seus plats.

Discreció, el.legancia i qualitat; son les tres paraules amb les que definiria aquest raconet.

Tipus: cuina de mercat. Jo vaig tenir la oportunitat de provar un dels tres menús degustació (deliciós) amb 9 plats i dos postres:

  • bacallà amb iogurt i atmetlla torrada – tremendo

Gresca

  • sardines marinades amb cansalada

  • foie amb escabetx – grandios

Gresca

  • fideus de porc amb ceps
Gresca
  • ou souffle – dels millors

Gresca

  • arros amb bacalla – de pecat

Gresca

  • pangre amb amanida d’herbes

Gresca

  • “mollejas” amb mantega de llimona

Gresca

  • pichon al gengibre

Gresca

  • pinya colada – sensacional

Gresca

  • xocolata a les especies

Gresca

Webhttp://www.gresca.net

Ubicació: carrer Provença, 230 de Barcelona

Els Tres Porquets, un petit i acollidor local del Poblenou

divendres, 28/02/2014

Aquest restaurant s’ubica a un petit, acollidor i molt entranyable local del Poblenou de Barcelona. Unes poques taules petites i una de gran i alta, tot de fusta, li donen un caire rústic que et fa sentir molt còmode.

Al local del costat hi ha un reservat (amb bodega inclosa) ideal per a festes privades o reunions d’empresa (amb sistema de projecció), on es gaudeix de privacitat total. La capacitat és de 13 persones i el menjar servit és el mateix que el del restaurant.

 

L’enorme pissarra a la paret mostra la suculenta carta que llegeixes una i altre vegada intentant ser capaç d’escollir un parell de plats. Realment, és molt difícil.

Han creat una atmòsfera molt tranquil.la, aconseguint aillar-te del ritme trepidant diàri durant una estona. Vull destacar l’equip humà que hi ha al darrera… son tots genials!

Està obert cada dia al migdia i al vespre. Diumenges tancat.

Cuina: de mercat amb productes de temporada. Tots els plats són a base de tapes. La bodega és súper amplia amb una llarga llista de vins. Vaig tenir l’oportunitat de provar:

  • la dama rusa dels porquets,
  • les anxoves del nord,
  • les “papas arrugás”,
  • l’amanida de tomàquet i ventresca,
  • els lloritos,
  • el pescaíto frito,

 

  • l’ou d’ànec amb múrgules i foie,
  • l’ “alambre”,
  • el caneló de magret d’ànec amb crema de foie,
  • les cireres servides amb gel i una mica d’anís i
  • un cruixent de xocolata.

 

Tot tremendament boníssim, però l’ou amb múrgules i foie i el cruixent de xocolata són cosa apart…

També tenen menús per grups.

Webhttp://www.elstresporquets.es

Ubicació: Rambla del Poblenou, 165 de Barcelona