La carrasca monumental de Morro Badat al Matarranya.

Per gaudir d’aquest excepcional arbre heu d’anar fins a Vallderoures. Tot seguit, cal prendre la carretera A-1414 en direcció Fondespatla (Fuenteespalda). A uns 5km. es troba aquesta monumental carrasca. Convé no córrer amb el cotxe ja que si no la passareu de llarg. Com que l’arbre se situa al costat mateix de la carretera hi ha un ample espai per aparcar.

Els arbres monumentals acostumen a situar-se al costat dels masos, en els marges dels camps o en la zona de contacte entre el bosc i les terres de conreu. La construcció de la nova carretera ha generat que una carrasca que havia crescut en un marge agrari ara se situï al costat mateix d’un talús d’una carretera.

Si cerquem el terme carrasca (Quercus rotundifolia) en qualsevol llibre de geobotànica, trobarem que es defineix com un arbre molt semblant a l’alzina vera, però més petit i de fulles arrodonides, especialment adaptada al clima mediterrani sec i continental. Tal com passa amb molts arbres monumentals, l’isolament i la longevitat els permet desenvolupar-se de forma esponerosa. Només cal tenir presents les principals magnituds d’aquesta alzina carrasca: el seu tronc fa 4,5 m de perímetre, l’alçada de  l’arbre és de 19 m i el diàmetre de la capçada és de 20m.

Tal com dèiem en l’anterior entrada, l’alzina és un arbre bíblic. Quan adquireix una gran longevitat i creix isoladament, pot desenvolupar un robust tronc i una gran capçada. Per tant, no és gens estrany que simbolitzi la fermesa, la fortalesa i la fidelitat. A la vegada és també esmentada a la Bíblia com un  lloc de trobada o reunió. En aquest sentit he llegit que dins del marc de la Trobada d’autors ebrencs del Matarranya que va tenir lloc l’agost del 2010, va celebrar-se, sota l’ombra de la capçada d’aquesta monumental carrasca, un vermut amb productes de la terra. Segur que es van sentir ben acollits !!!

Comparteix

    Comentaris