Arbres i espiritualitat pels voltants del monestir de les Avellanes

Per arribar a aquest espai cal prendre la carretera C-12 que va de Balaguer a Àger. Passat el quilòmetre 180 trobareu, a mà dreta, l’imponent conjunt arquitectònic del monestir de santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

Davant mateix de l’aparcament us apareixerà un esplèndid jardí on destaquen alguns arbres monumentals. Concretament entre l’absis i la font de la Mallola podreu observar tres lledoners monumentals que superen els 20 m d’alçada i presenten uns diàmetres dels seus troncs superiors als 4m. F. Mas i Castanyer en una entrada sobre aquests arbres al bloc Amics arbres. Arbres amics[1], esmenta que els lledoners ja apareixen en una fotografia del 1898. Per tant, tenen més de 115 anys.

lledoners monumentals

Cal assenyalar que del lledoner es diu que dóna una ombra reial ja que genera una esponerosa capçada que projecta una ampla i generosa ombra. A nivell simbòlic, entre altres atributs, aquest arbre és sinònim de benvinguda i acolliment i per aquest motiu se situa davant de l’entrada del monestir. Prop seu també podem observar uns monumentals roure de fulla petita i  pi blanc.

Després d’admirar aquests  espectaculars arbres  us proposo fer un passeig pels entorns del monestir, el qual ens permetrà gaudir d’altres arbres i boscos així com d’una panoràmica del conjunt arquitectònic del monestir. La ruta que seguirem és la que portà fins un turó on hi ha una creu amb una escultura de la mare de Déu del Puig. Per tant, cal seguir les indicacions vers la ruta de la mare de Déu del Puig que trobareu en els mateixos jardins. El passeig comença per un camí ample que, ràpidament, baixa i rodeja els camps d’esports fins arribar a una pineda de pi blanc. Un cop siguem davant del bosc, prendre’m el camí de la dreta que s’endinsa per la pineda i que ens portarà, quasi en línia recta, fins el turó de la creu de la mare de Déu del Puig.

Aquest suau turó és un esplèndid mirador que ens permetrà gaudir d’una completa panoràmica sobre el conjunt arquitectònic del monestir de les Avellanes i dels seus entorns, com el de la serra de l’obaga del convent, on hi creix un carrascar, és a dir, un alzinar continental caracteritzat pel fet que les alzines són baixes i esparses i, en conseqüència, entre els arbres s’hi desenvolupa un dens matollar. Tot el conjunt contrasta amb l’esveltesa de la pineda de pi blanc que acabem de travessar.

panoràmica del monestir de les Avellanes

Us recomano que dalt del turó hi seieu, en els bancs instal·lats, una bona estona i gaudiu del paisatge així com dels arbres més propers, com són les oliveres, les alzines i els pins blancs. Som plenament dins del món mediterrani interior, fixeu-vos en els colors del paisatge i les dimensions dels arbres que creixen només en funció de les condicions meteorològiques i compareu-los amb els arbres monumentals que hi ha en el jardí del davant del monestir. Aquest també és un bon espai per relaxar la ment i deixar que el bàlsam de la natura ens acaroni el cos i l’esperit. Per cert, ja sigui a l’anada o la tornada d’aquest tranquil passeig no us deixeu perdre el claustre del monestir.


[1] http://amicsarbres.blogspot.com/2008/12/tres-lledoners-centenaris.html

Comparteix

    Comentaris