Un impost sobre turisme?

Acaba d’esclatar, per enèsima vegada, la polèmica sobre l’establiment d’una mal anomenada taxa turística. Aquest cop, la idea sorgeix de Barcelona i tindria com a objectiu compensar les retallades pressupostàries en les despeses de promoció de la ciutat. Tot i que responsables d’entitats nacionals, com el director general de Turisme de Catalunya, Joan Carles Vilalta, s’han afanyat a valorar positivament la possibilitat que aquest impost (un euro per visitant) s’apliqués a tot el país “sempre i quan la majoria del sector hi estigui d’acord”.

shutterstock_55808740.jpg

L’any 2009, els Països Catalans van rebre més de seixanta milions de turistes.

No he entès mai gaire aquest debat. Bé, rectifico, sí que l’entenc, però penso que és poc interessant. A mi m’agradaria que en relació al turisme parléssim de qualitat, de construcció d’un discurs i d’un producte potents, de com atraiem visitants actius i motivats pels nostres actius paisatgístics, gastronòmics, arquitectònics, naturals, etc. En definitiva, de com associem la marca Catalonia a cultura i a lleure responsable.

En aquest sentit, les reticències d’una part del sector —i no dic que no els manqui raó— són fruit d’una perspectiva limitada de la gestió turística. De fet, els trets apunten a la defensa d’uns resultats més aviat magres, agreujats per un context econòmic de forta depressió. D’acord, no fixem cap impost. Però com farem sostenibles les grans inversions públiques en promoció que fins ara hem pagat tots els contribuents? I més important, com revertirem el perfil baix de bona part del turisme que ens visita? Si qüestionem l’impost, qüestionem-nos-ho tot, si us plau. O no avançarem.

Comparteix

  Etiquetes: , , ,

  Comentaris

  • Lluís Coll

   08/07/2010 - 16:09

   Som un pais amb politics de esperdenyes i pandereta. I fins quan no un impost per pendre el sol ? o per cagar ajupit ?.
   I per que no un a part de l’ajuntament de Barcelona, de la Generalitat , i del govern central , i de l’oposició i un d’Extremadura o Canaries per Ajudar ………

  • xavier

   08/07/2010 - 17:46

   He fet la reserva d’hotels per aquestes vacances del mes d’agost (ruta per França, Suissa i Alemanya). En tots ells m’ha carregat una taxa (“taxe de sejour”, “city tax”, etc), de manera normal. I això ho fan desde fa anys a molts paissos .Perque nosaltres hem de ser diferents i fer tants escarafalls quan es parla d’una cosa que es fa a Europa de manera habitual?. Un altre tema seria per que fariem servir el recaudat. Això donaria per una discussiómolt mes amplia i extensa.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús