Renoir i les seves muses a la Fundación Mapfre de Barcelona

Diuen que darrere de tot gran home hi ha una gran dona. En el cas de Pierre-Auguste Renoir, podem afirmar que darrere d’aquest gran artista hi havia moltes dones, i això és el que pretén -i aconsegueix- explicar l’exposició Renoir entre mujeres. Del ideal moderno al ideal clásico. Es tracta, ni més ni menys, d’una exposició sobre el pintor francès a través d’un recorregut per totes les muses que van inspirar el seu pinzell, i de com aquestes van influenciar-lo en les diferents etapes de la seva complexa producció artística.

renoir-entre-mujeres

“Ball al Moulin de la Galette” – Pierre-Auguste Renoir

L’exposició entén Renoir no només com un pintor, sinó com un cronista del (seu) present, com un artista que transforma l’ideal clàssic de bellesa amb elements moderns i trencadors. Al llarg d’un recorregut de més de 60 obres, l’exposició fa especial èmfasi en els tres motius més importants en l’obra del pintor francès: el protagonisme de la parisenca moderna en les seves obres impressionistes, la visió intimista de la imatge maternal, i la bellesa atemporal del nu integrat en la naturalesa, molt present en els seus darrers anys.

Renoir, que va viure a cavall entre el segle XIX i el XX, és un pintor difícil de catalogar. Iniciat en el moviment impressionista, se’n va desmarcar ràpidament per trobar el seu propi estil, atrevint-se a mostrar sensualitat femenina integrant-la en la naturalesa. Per tal d’entendre millor els seus referents i inspiracions, l’exposició també inclou obres d’artistes com Vincent Van Gogh, Maurice Denis, o Pablo Picasso.

renoir-les-baigneuses

“Les banyistes” – Pierre-Auguste Renoir

Cal destacar, però, la gran protagonista de l’exposició: el “Bal du Moulin de la Galette” (1876), que rep al visitant amb les seves imponents dimensions –gairebé dos metres d’ample-, i el seu valor històric –està considerat com un dels icones del moviment impressionista-. De fet, l’exposició coincideix amb l’arribada a Barcelona d’aquesta obra per formar part d’una gran mostra d’art francès que es va celebrar a la capital catalana al 1917.

L’exposició, que es podrà visitar fins al 8 de gener a la Sala Garriga i Nogués de la Fundación Mapfre, és una oportunitat única per trobar les dues millors col·leccions de Renoir –la del Museu d’Orsay i la del Museu Orangerie-, en un mateix espai. És el moment, doncs, d’entendre com el pinzell de Renoir va redefinir el cànon de bellesa femení.

Renoir entre mujeres
Sala Garriga i Nogués, Fundación Mapfre
Carrer Diputació, 250
Entrada: 3€
www.fundacionmapfre.org
@fmafre | #renoirentremujeres

Comparteix

Etiquetes:

Comentaris

  • Manel

    06/11/2016 - 08:02

    Genial Jordi!!! 🙂

  • Jordi Cirach

    07/11/2016 - 08:04

    Gràcies Manel, una abraçada

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús