La Barcelona sense tòpics al Museu Etnològic de Montjuïc

L’exposició pretén donar una visió allunyada de tòpics que s’associen amb Barcelona.

les-cares-de-barcelona-montjuic

Foto: Elements quotidians del paisatge urbà d’una ciutat © Jordi Cirach

La renovada quarta planta del Museu Etnològic de Barcelona acull l’exposició Les cares de Barcelona, la qual pretén donar una visió realista, compromesa i allunyada de tòpics que s’associen fàcilment amb nostra ciutat. Es tracta d’una exposició única en la seva espècie, que pretén que es repensi la ciutat a partir d’objectes urbans que ajudin a analitzar l’entorn en el que vivim des de diferents perspectives.

les-cares-de-barcelona

Foto: El carro de ferralla també està present en l’exposició © Jordi Cirach

Es tracta d’una exposició estructurada en 6 àmbits o recorreguts possibles (el carrer, la ciutat missatge, gent de Barcelona, les cultures del món a Barcelona, la ciutat icònica i gent de pas), farcits d’objectes integrats en el nostre paisatge urbà i que, sovint, passen desapercebuts davant del nostre ritme de vida. Cartells publicitaris, senyals, prohibicions, graffitis i altres mostres d’espai urbà que volen ensenyar les diferents cares d’una ciutat submergida en un procés de transformació continuat.

les-cares-barcelona

Foto: Les institucions també han col·laborat en la imatge de Barcelona de disseny de l’actualitat © Jordi Cirach

També és un experiment d’antropologia social que vol entendre la ciutat des de la seva complexitat,  posant èmfasi en els barcelonins, aquells que d’alguna manera contribueixen en la formació de la personalitat d’aquesta ciutat. Barcelonins autòctons o al·lòctons, ciutadans o turistes, que comparteixen un mateix espai i una mateixa cultura. La riquesa de la ciutat, tal i com s’entén a la exposició, és el resultat de contraposar les diferents cultures que conviuen a Barcelona.

Destaquen, amb el permís dels altres objectes que expliquen la ciutat, els souvenirs que els visitants de la Exposició Internacional de 1929 s’enduien com a record. Pancartes, obrecartes,  cendrers o nines amb l’uniforme de l’Exposició Internacional, contrasten amb les bufandes del Barça, les tasses amb el “trencadís” de Gaudí o els imants que es venen avui als top manta. La rigorosa actualitat barcelonina.

adria-pujol-les-cares-de-barcelona

Foto: Adrià Pujol, el comissari de “Les Cares de Barcelona” el dia de la presentació als mitjans de comunicació. © Jordi Cirach

Tot això sota la coordinació d’Adrià Pujol, comissari de l’exposició, que segons ell, la finalitat de Les cares de Barcelona és mostrar la ciutat “però amb una mirada diferent”. Així doncs, el visitant que s’acosti al Museu Etnològic reconeixerà, sens dubte, elements urbans que el faran repensar com és la ciutat on viu.

Les Cares de Barcelona
Museu Etnològic de Barcelona
Passeig de Santa Madrona, 16-22
Entrada general 5€ i reduïda 3,50€
www.barcelona.cat/museuetnologic
#LesCaresdeBarcelona | @museuetnologic

Comparteix

Etiquetes: ,

Comentaris

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús