La fotografia més íntima de Peter Hujar s’instal·la a la Fundació MAPFRE

La Fundació Mapfre acull “Peter Hujar: A la velocitat de la vida”.

L’exposició és un testimoni vital sobre un dels fotògrafs més importants de finals del segle XX. Durant 30 anys, Hujar va capturar imatges de la comunitat creativa del “downtown” de Nova York, sent temes recurrents en la seva obra els moviments d’alliberació homosexual i les mostres de cultura urbana i alternativa.

peter-hujar-barcelona

Fotografies de la primera planta de l’exposició © Jordi Cirach

Hujar és recordat especialment per la intimitat de les seves fotografies. Es diu que podia passar hores en cada sessió, gastant un carret rere l’altre, ja que volia establir una relació directa amb allò fotografiat. En altres paraules, despullar de tota vergonya l’objecte en qüestió per aconseguir unes instantànies úniques i plenes de naturalitat. Així es com treballava amb algunes de les personalitats més importants de la època, com ara els escriptors Susan Sontag o William S. Burroughs.

peter-hujar-bcn

Fotografies de Peter Hujar © Jordi Cirach

Poc reconegut com a fotògraf en vida, Hujar només va publicar un llibre (“Retrats de vida i mort”), on va combinar imatges del seu cercle d’amics de Nova York amb retrats que havia fet anys abans a les catacumbes de Palerm, a Itàlia. L’exposició, que recull un total de 160 fotografies íntimes i evocadores, s’inspira principalment en aquest llibre.

peter-hujar-fundacio-mapfre

Fotografies de Peter Hujar © Jordi Cirach

De fet, el recorregut de l’exposició combina retrats de persones, manifestacions culturals, animals, imatges del riu Hudson, cossos nus i les catacumbes que va visitar a Palerm. Tot i l’aparent incoherència d’aquesta combinació, l’espectador descobreix poc a poc els punts de connexió, fins a arribar a comprendre per complet el transcurs personal de l’artista i la seva evolució com a fotògraf.

casa-garriga-i-nogues

Interior de la Casa Garriga i Nogués © Jordi Cirach

Hujar va morir l’any 1987 víctima del SIDA. És a dir, va morir de la mateixa manera que tanta gent a la que ell havia fotografiat durant anys en una Nova York en decadència social i cultural, on la comunitat homosexual reclamava els seus drets. De fet, la mort va ser un dels temes més recurrents en la seva última etapa com a fotògraf, destacant la instantània de l’actriu transsexual Candy Darling en el seu llit de mort (1973).

casa-garriga-i-nogues

Cúpula interior de la Casa Garriga i Nogués de Barcelona © Jordi Cirach

Ara, trenta anys després de la seva mort, la Nova York que ell retratava ha canviat completament, mentre que la seva importància com a fotògraf s’ha reconegut internacionalment. L’exposició “Peter Hujar: A la velocitat de la vida”, organitzada per la Fundació MAPFRE Barcelona i The Morgan  Library & Museum de Nova York, es pot visitar fins el 30 d’abril.  L’entrada, que té un cost de 3€, dóna accés al recorregut principal de l’exposició així com una sèrie d’activitats complementàries que ajuden al visitant a entendre el llegat d’uns dels fotògrafs més rellevants  i únics dels últims temps.   

Peter Hujar: A la velocitat de la vida
Sala Fundación MAPFRE – Casa Garriga i Nogués
Carrer Diputació, 250
Preu: 3€
www.fundacionmapfre.org
@fmapfre | #expo_peterhujar

Comparteix

Etiquetes:

Comentaris

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús