Entrades amb l'etiqueta ‘CaixaForum Barcelona’

Art i Cinema a la nova exposició del CaixaForum

dijous, 9/03/2017

El CaixaForum de Barcelona acull l’exposició “Art i cinema. 120 anys d’intercanvis”.

“El cinema és un invent sense cap futur”. Aquest va ser l’atrevit pronòstic dels germans Lumière, considerats com els inventors del setè art. Ho van afirmar poc després de la presentació de la seva primera pel·lícula –La sortida dels obrers de la fàbrica-, l’any 1895. No només es van equivocar amb la sentència, sinó que a més, no s’imaginaven la importància i influència que tindria el seu invent en l’evolució de les arts visuals a partir d’aquell moment. De fet, cinema i art s’han alimentat, nodrit i estimulat mútuament des de que es van conèixer a principis del segle XX. Això és el que explica, de manera precisa i intel·ligible “Art i cinema. 120 anys d’intercanvis” al CaixaForum de Barcelona.

art-i-cinema-caixaforum

Entrada a l’exposició © Jordi Cirach

L’exposició busca –i troba- connexions insospitades entre noms com Dalí, Chaplin, Hitchcock, Andy Warhol o Yves Klein –la llista continua-, i crea un tràveling magistral que ens porta des del cinema primitiu fins al digital. I és que el cinema ha estat testimoni i protagonista del segle XX, documentant i narrant la successió d’esdeveniments que ens han portat fins al nostre present i inspirant pel camí a tot tipus d’artistes. Les Guerres Mundials, els moviments d’avantguarda dels anys 20, la influència de la Nouvelle Vague, la misèria de les postguerres, o el Hollywood més radicalment contemporani són denominadors comuns d’aquest recorregut.

art-i-cinema-caixaforum-barcelona

Fotografia que mostra la composició d’una escena © Jordi Cirach

El veritable repte de la mostra és, precisament, demostrar que el cinema es pot exposar. I ho fa a partir d’un recorregut cronològic que estableix un diàleg entre els artistes d’avantguardes històriques i els cineastes més reconeguts des de finals del segle XIX fins al XXI. El visitant hi trobarà un total de 100 noms i 349 peces –la gran majoria part de la rica col·lecció de La Cinématique française-, complementades per 56 pel·lícules o fragments i 10 videoprojeccions o videoinstal·lacions. Altres ingredients suculents de l’exposició són 203 pintures, dibuixos, gravats i fotografies, 52 cartells, i diversos programes, vestits o llibres d’artista que alimenten l’imaginari col·lectiu cinematogràfic.

art-cinema-caixaforum-barcelona

Cartell de Salvador Dalí © Jordi Cirach

Art i cinema. 120 anys d’intercanvis”, que està comissariada pel crític de cinema Dominique Païni i produïda per l’Obra Social “la Caixa” en col·laboració amb La Cinémathèque franáise, es pot visitar fins al 26 de març del 2017 al CaixaForum de Barcelona.

art-i-cinema-caixa-forum-barcelona

Final de l’exposició © Jordi Cirach

A més, el visitant hi trobarà un ampli i divers programa d’activitats complementàries -com ara conferències, projeccions, cicles o cafès tertúlia-que l’ajudaran a assimilar molt millor 120 anys d’intercanvis, relacions i influències entre art i cinema.

Art i cinema. 120 anys d’intercanvis
CaixaForum de Barcelona
Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8
Entrada Gratuïta pels clients de “laCaixa”
@CaixaForum_CAT | #ArteyCineCXF
www.obrasocial.lacaixa.es