Estiuejar al monestir de Sant Benet

Món St Benet 1.jpg

Una de les sales modernistes de la residència d'estiu dels Casas. © ÒM

La família del pintor Ramon Casas va comprar el monestir romànic de Sant Benet de Bages a principis del segle XX. Estava en ruïnes i van convertir-lo en el seu refugi d’estiueig. Eren rics burgesos que es podien permetre excentricitats com aquesta, i els n’hem de donar les gràcies, perquè van recuperar un edifici religiós de gran valor artístic que havia estat espoliat i oblidat durant dècades. Al llarg d’un quants anys hi van anar portant mobles i obres d’art, donant a la seva residència d’estiu un aire romàntic i envoltant-la d’un agradable jardí. Un bon exemple de reciclatge immobiliari.

Una part de la visita a l’actual complex de Món St Benet se centra en la història dels Casas, especialment en la vida del reconegut pintor. Les estances i passadissos que van ocupar a partir dels anys vint s’han restaurat i teatralitzat amb jocs de llum i projeccions audiovisuals, de manera que es pot seguir un itinerari amè per la història de l’edifici i de la família. Cal destacar la banda sonora d’inspiració modernista creada expressament per Francesc Gener (si us agrada, podreu comprar el disc a la botiga del museu).

L’altra part de la visita (que es pot fer per separat o abans de l’itinerari modernista) és a l’església dessacralitzada del monestir. Allà se’ns explica la història de Sant Benet a través d’un vídeo i se’ns descriu com es va fundar el monestir i com hi vivien els monjos fins a la desamortització, l’any 1835. M’han dit que encara hi ha algun visitant que pregunta si el senyor que apareix i desapareix a l’altar és un actor de carn i ossos; no és un joc de màgia, és una projecció en tres dimensions. Tot seguit, entrareu a la cripta, passejareu pel claustre i descobrireu la història que amaguen el celler i les galeries monàstiques. La visita als dos espais (el medieval i el romàntic), costa 14,90 euros i us ocuparà tot el matí. Si voleu passar-hi la resta del dia, podeu dinar al restaurant i acostar-vos a descobrir la Fundació Alícia, un espai de recerca científica i gastronòmica liderat pel cuiner Ferran Adrià on podreu fer divertits tallers relacionats amb la percepció a través dels sentits.

Món St Benet 2.jpg

L'església del monestir va ser construïda cap a finals del segle XII. © ÒM

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  • Tweets that mention Estiuejar al monestir de Sant Benet – Descobrir.cat — Topsy.com

   10/02/2011 - 13:14

   […] This post was mentioned on Twitter by Mar Ibáñez Tejedor, Descobrir.cat. Descobrir.cat said: No ho dubteu més. L'Òscar Marín ens explica per què val la pena visitar al monestir de Sant Benet! http://ow.ly/3TwgG […]

  • Anna

   28/03/2011 - 10:32

   Jo també us vull recomenar visitar Món Sant Benet! Hi vaig anar amb la meva família la primavera passada i ens va encantar! Varem fer les dues visites al monestir, i per la bona experiència us recomano fer el recorregut amb els audiovisuals. D’aquí pocs dies tenim previst fer un taller de cuina creativa a la Fundació Alícia. Si us mireu la web (www.monstbenet.com) veureu que les activitats que ofereixen van lligades a cada estació de l’any.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús