Menjar-se la mar al Delta de l’Ebre

Ràpita 1.JPG

Caixa de marisc criat a les badies del Fangar i dels Alfacs. © Òscar Marín

De tot el que es pot fer a les terres del Delta, gaudir del bon menjar és una de les activitats més gratificants. El producte fresc del port de Sant Carles de la Ràpita arriba a les taules dels restaurants poc després de sortir de la mar i fins i tot és possible assaborir el marisc al mateix lloc on es cria. A les muscleres de la badia dels Alfacs s’hi poden tastar els millors musclos i ostres del país. Per fer-ho, em vaig inscriure a la sortida de la Ruta de les Muscleres a través de l’Estació Nàutica de Sant Carles de la Ràpita. El vaixell surt del port cada dissabte a les 11 h i navega per la badia fent un passeig tranquil amb bones vistes de la serra de Montsià que s’aixeca per damunt de la Ràpita. A la badia hi trobem un centenar de vivers de musclos i ostres on treballen uns trenta productors, entre els quals hi ha l’Avi Agustí, que ens rep en el seu “xiringuito” de color blau al mig de la badia.

Ràpita 2.jpg

Muscleres de la badia dels Alfacs amb la serra de Montsià al fons. © ÒM

El mateix Agustí ens ofereix una degustació de les ostres criades allà mateix (quin gust de mar!) i uns musclos deliciosos cuinats al vi, tot acompanyat amb una copa de cava. Producte del país 100%. Això sí, les ostres i els musclos que degustem no són collits del mateix dia. Els mol·luscs han de passar, per seguretat, un procés de depuració de 24 hores en aigua tractada amb ozó. Mentre fem la degustació, l’Agustí ens explica aquesta i altres curiositats, com ara les grans qualitats del marisc del Delta o que la major part de les ostres que es fan a la badia dels Alfacs s’exporten a França i els francesos les comercialitzen amb segell francès. Després les venen als restaurants de Barcelona com si fossin criades a França!

Ràpita 3.JPG

Les delicioses ostres que ens ofereix l'Avi Agustí al seu "xiringuito". © ÒM

La sortida gastronòmica per la badia va ser l’aperitiu del que vindria poc després. Des del moll vaig caminar fins al restaurant Can Víctor, que es troba en un dels carrers pròxims al port. El restaurant és conegut pels seus plats de cuina marinera i de mercat i, tot i que es va fundar l’any 1985, la família Pons era ben coneguda a la vila perquè regentaven des de l’any 1974 el restaurant Casa Ramon, i encara abans, als anys quaranta, l’avi havia fundat la Tasca Ramon al carrer de sant Isidre. Així que la tradició de cuinar peix fresc i marisc del dia ha anat passant, en aquesta casa, de pares a fills al llarg de més de 60 anys. I es nota que saben cuidar els paladars més exigents. No hi ha paraules per descriure la frescor dels llagostins de Sant Carles de la Ràpita al punt de flor de sal de les salines de la Trinitat. Un autèntic plat de Km 0 amb ingredients de proximitat.

Can Victor 1.JPG

Magnífics llagostins de Sant Carles de la Ràpita amb sal de les salines del Delta. © ÒM

Unes gambetes boníssimes i uns calamarsons cruixents (aquí en diuen “xipironets”) acompanyen la magnífica benvinguda al restaurant. I tot seguit arriba un dels plats estrella: l’arròs caldós de crustacis i marisc rapitenc. Mentre l’assaboreixo, penso en quedar-me uns dies més aquí, a la Ràpita, on la mar dóna tot el que es necessita: aliments, serenitat i un paisatge de grans horitzons. Però he de marxar de nou cap al nord, amb la promesa, això sí, de tornar a Sant Carles de la Ràpita ben aviat.

Can Victor 3.JPG

Un bon plat d'arròs del Delta cuinat amb marisc rapitenc. © ÒM

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  • Ares

   24/08/2012 - 22:01

   mmm hauria de poder-se passar el sabor de les fotos del teu blog jajaja quines ganes de menjar marisc de casa i més quan estàs fora. A ARgentina tindran molt bona carn però el que és el peix…
   http://fuetimate.wordpress.com/

  • Pilar

   25/08/2012 - 11:49

   Bon dia , aquest mes d’Agost he tingut el plaer de passar uns dies al Delta i he tastat els ostrons i uns musclus bonissims, tambe he passejat per les seves platges i camins plens d’arrossos a punt de collir, han sigut unes vacances per recordar i tornar en mes ocasions d’urant l’any.Nomes un comentari , procurem deixar les platges netes , es un parc natural i no el cuidem el suficient.

  • Daniel ruiz

   26/08/2012 - 18:51

   Naltros, com diuen per aquí, vàrem sortir a pescar amb l’Agustí per la badia. És una de les activitats que el nou Decret de Pescaturisme possibilita a Sant Carles de la Ràpita. Va resultar una experiència genial tant pels més petits com pels grans que explico al meu bloc Viajares.es

  • Marina Tiñena

   31/08/2012 - 0:11

   Visc a Sant Carles fa mes de 40 anys , i realment som molt afortunats de disfrutar la qualtat del peix i marisc
   d’aquesta badia dels alfacs .

  • Sara

   05/08/2013 - 2:53

   Moltes felicitats per l’article. Yo he de dir que encara que soc una madrileña d’esfalto, les arrels tiren i la terra del Ebre em te enamorada. Sempre que hi vaig a les Terres m’escapo a vore al avi Agustí. Tan es així que li he fet un blog. http://www.saroa.net/caseta-del-parrillo–l-avi-agusti

  • Jaume — Casa Lo fangar

   21/08/2013 - 13:21

   Et felicito per l´article.
   És excel.lent Òscar!!

   Animo a la gent que visiti el Delta i les seves infinites possibilitats de gaudir-lo.
   Us esperem al nostre http://www.facebook.com/lo.fangar.7

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús