Les millors llibreries de viatges

El tancament de nombroses llibreries en els darrers temps (CatalòniaProa Espais, Canuda…) ens fa reivindicar aquests espais de coneixement que, per a molts, són també espais terapèutics. Ve de gust refugiar-se en una llibreria i passar-hi una bona estona triant i remenant, llegint, buscant idees, trobant inspiració. De llibreries n’hi ha moltes, amb una gran selecció de productes, però els amants de veure món tenim debilitat per les que estan especialitzades en viatges. És una evidència que les llibreries han perdut terreny en l’àmbit dels viatges, en favor d’Internet. Google Maps ha substituït els tradicionals plànols urbans en paper; les recomanacions trobades en blocs i webs han aparcat la necessitat de comprar una guia de la destinació, la gran quantitat d’imatges i la diversitat d’opinions que circulen per la xarxa ens ajuden sovint més que una guia convencional. Però a les llibreries hi trobem més que guies; hi ha novel·les de viatges, assajos, llibres fotogràfics de gran format, mapes, motxilles, llibres de rutes i revistes com DESCOBRIR.

 • Altaïr (Gran Via, 616. Barcelona)

De la meva etapa com a redactor de la revista Altaïr, conservo un bon record de les visites a la llibreria, on m’acostava sovint a buscar material sobre les destinacions que havíem de tractar a la revista. Altaïr, fundada l’any 1979, és una de les grans llibreries de viatges del país. Es va especialitzar en aquesta matèria el 1981 i des d’aleshores, amb l’impuls d’una excel·lent revista, ha esdevingut tot un referent. Hi tenen milers d’obres ordenades per països, materials i accessoris i una agenda àmplia de conferències, presentacions de llibres i projeccions fotogràfiques. Al seu taulell d’anuncis hi trobareu propostes per viatjar arreu del món.

Altair.jpg

També al cor de l’Eixample barceloní, la llibreria Horitzons ens ofereix llibres de muntanya, natura i viatges. Però no només això. També tenen un quiosc de revistes especialitzades (DESCOBRIR, Vèrtex, El Mundo de los Pirineos, Desnivel…), un racó dedicat a la literatura i un apartat d’accessoris per als excursionistes. Penseu que tenen una experiència de quatre dècades fent muntanya. Són molt actius en l’organització de xerrades, cursos, conferències i presentacions de llibres. Han creat recentment la targeta “Horitzons de Muntanyes”, que ofereix al titular descomptes en refugis, botigues i activitats.

Horitzons.jpg

Va néixer l’abril del 2004 a la capital d’Osona com a llibreria especialitzada en muntanya, natura i viatges. Al cap de tres anys van ampliar la llibreria amb una segona planta. A l’oferta de guies i mapes hi han incorporat eines com ara GPS de muntanya, boles del món, paravents, guants, brúixoles, etc. Sovint s’hi fan cursos de fotografia, presentacions de llibres, projecció de documentals i xerrades tècniques, i la majoria de les activitats són gratuïtes. Per compensar el descens en la venda de guies urbanes, van inaugurar una secció de ‘best-seller’ i novetats de narrativa de viatges.

Muntanya de Llibres.jpg

 • Ulyssus (Carrer de la Cort Reial, 3. Girona)

La llibreria de viatges Ulyssus és considerada la primera especialitzada en viatges de les comarques gironines. La van fundar l’any 1997 els germans Quim i Josep Maria Iglésies i s’hi organitzen sovint activitats relacionades amb el món dels viatges: presentacions de llibres, conferències, xerrades… Hi tenen llibres, guies, revistes, atles i regals, tot relacionat amb els viatges arreu del món. Penseu a incloure una visita en aquesta agradable llibreria quan feu un passeig pel nucli antic de Girona.

Ulyssus.jpg

 • Fiord (Major, 12. La Seu d’Urgell)

Aquesta llibreria es va fundar l’any 2007 amb l’objectiu d’oferir un servei especialitzat a les comarques de l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Principat d’Andorra. El seu punt fort és la temàtica viatgera (guies, mapes i narrativa), especialment la muntanya i l’alpinisme. També tenen un fons d’obres de natura, cuina internacional i infantil. Els seus propietaris us aconsellaran bé: tenen a l’esquena trenta anys d’experiència en alpinisme, han fet uns setanta viatges arreu del món i fa tretze anys que es dediquen al món editorial.

Fiord.jpg

 • Quera (Petritxol, 2. Barcelona)

Si el que voleu és documentar-nos abans de fer una sortida a la muntanya, heu de passar pel carrer Petritxol i us trobaran amb diligència el mapa que busqueu. En Raimon Garcia Quera, besnét del fundador, manté viva aquesta històrica llibreria de cultura excursionista fundada l’any 1916, la qual va ser clau en el naixement de l’editorial Alpina, fa més de sis dècades. És un d’aquells locals que ja formen part de la història del país.

Quera.jpg

La capital valenciana té, des del 1997, la seva llibreria especialitzada en viatges: Patagònia. Des del 2007 es troba ubicada a la Ciutat Vella, precisament al costat d’una agència de viatges. Tenen un fons extens de mapes, literatura, guies de viatge i llibres d’esports de muntanya, amb un apartat de material on hi ha des de brúixoles i aparells GPS fins a motxilles i altímetres. És punt de trobada de viatgers que hi fan conferències i xerrades.

Patagonia.jpg

 • Guia (Travessera de Gràcia, 146. Barcelona)

Nascuda a finals dels noranta al barri de Gràcia, la llibreria Guia és un espai discret, però amb una bona oferta de guies, mapes i llibres de viatges. De tant en tant, programen xerrades amb viatgers que expliquen les seves experiències arreu del món. Una curiositat: la tecnologia Google Street View ens permet entrar fins al fons de la llibreria (ho podeu comprovar en aquest enllaç).

Guia.jpg

 • Oryx (Balmes, 71. Barcelona)

A la llibreria Oryx, que es defineix com “la botiga dels amants de la natura”, hi passava força estones mirant els mapes i buscant llibres de fauna i flora durant els anys que vaig treballar de cap de redacció a la revista Nat. Ornitòlegs, zoòlegs, botànics, astrònoms, amants de la muntanya… tots poden trobar en aquest racó de Barcelona les obres que difícilment aconseguiran en cap altra llibreria. I a més a més, binocles, telescopis, trípodes, caixes niu, menjadores per a ocells i molts altres productes.

Oryx.jpg

Comparteix

  Etiquetes: , , , ,

  Comentaris

  • Xavi Basora

   22/01/2013 - 0:08

   Quina gran selecció! I tens tota la raó, són espais terapèutics on fer volar la imaginació i, sobretot, la il·lusió.

  • Òscar Marín

   22/01/2013 - 11:03

   Gràcies, Xavi. Tant de bo puguem fer volar la imaginació en aquestes llibreries durant molts anys més.

  • Bernat Calbetó

   28/01/2013 - 22:55

   Fantàstica selecció. Jo encara hi afegiria el cafè-llibreria de viatges Ulisses d’Igualada. Fan també Xerrades i exposicions. La vaig descobrir tot refugiant-me d’una nevada a la capital de l’Anoia.

  • Marc

   01/02/2013 - 10:51

   Propostes molt interessants! Conec molt la Ulyssus de Girona i és la meva preferida. Desconec la majoria, però seria genial trobar una llibreria amb tots els llibres de la literatura de viatges clàssics, des de Plini el Vell, Mandeville o Swift.

  • marc

   10/03/2013 - 1:56

   Són totes excel·lents! Un gran sort! Patrimoni! Bona selecció!!!! A La Ploma (Barcelona) estan especialitzats en l’Àfrica Negra: http://www.laploma.org. Abraçada!

  • Dani

   18/08/2013 - 12:31

   Hola, interessant el teu blog, t’envio el meu per si es d’interès per a la gent, gracies¡¡¡

   SORTIDES ORNITOLÒGIQUES PER CATALUNYA

   BLAUET BIRDING TOURS, ofereix sortides ornitològiques guiades, aptes per a tothom, per observar ocells al seu medi natural, per tota Catalunya.Cada època i indret té els seus ocells emblemàtics, alguns difícils d’observar, com : Ànec blanc, xarrasclet, bec de serra mitjà, ànec negre, perdiu xerra, calàbria agulla, mascarell, bitó, flamenc, trencalòs, aufrany, voltor negre, àguila daurada, àguila cuabarrada, xoriguer petit, gall fer, sisó, torlit, perdiu de mar, pigre gris, territ becllarg, gavina capblanca, xatrac comú, xurra, ganga, cucut reial, gaig blau, picot negre, picot garser petit, calàndria, terrerola rogenca, oreneta cua-rogenca, merla d’aigua, cervacores, còlit negre, merla roquera, merla de pit blanc, tallarol trencamates, tallarol emmascarat, mallerenga de bigotis, mallerenga d’aigua, reietó, pela-roques, raspinell pirinenc, teixidor, pardal d’ala blanca, pinsà mec, durbec, pinsà borroner, llucareta, hortolà,etc…Visita el nostre bloc: blauetbirdingtour.blospot.com i apunta’t a les que més t’interessin

  • Montse

   30/07/2015 - 14:25

   Puc trobar a Terrassa una llibreria específica de viatges?

  • Manel Mendosa

   07/07/2016 - 11:56

   Hola, des de http://www.llibreries.cat podeu trobar totes les llibreries de catalunya organitzades i categoritzades, potser us pot servir per trobar el que cerqueu !

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús