Troballes magnífiques i bolets que segueixen actius

Doncs sí. Els boscos del país ja fa unes tres setmanes que viuen immersos en una eclosió micològica força curiosa, potent, però molt irregular i força tardana. Tot i la lleugera baixada de temperatures que tindrem demà, el proper pont festiu de principi de desembre el viurem amb sol, boires i temperatures força suaus. Un bany d’anticicló que els bolets coneixen bé, perquè l’agraeixen. Tret del sector del Pirineu, amb nits ja massa fredes, i de les fondalades interiors, amb temperatures que no remunten, bona part del territori seguirà gaudint uns dies més de bones condicions perquè fredolics, carlets i pinetells vagin treballant, incansables.  Un pont que no satisfarà les perspectives dels esquiadors però que permetrà, ben segur, allargar la campanya boletaire i gaudir de sucosos fricandons elaborats amb matèria fresca.

Comparteixo amb vosaltres una petita mostra de totes les troballes fetes durant aquests darrers dies, en boscos d’arreu del país. Qui hagi sortit a pasturar haurà pogut admirar fets poc habituals en una segona quinzena de novembre, com les florades de reigs i surenys foscos de la comarca de la Selva, que encara treuen el nas. Una tardor original, en què espècies primerenques i tardanes s’han mesclat efusivament creant una catifa boscana espectacular, aprofitant les bones condicions per tal de complir la seva funció principal: fructificar per reproduir-se. Però insisteixo, tot plegat molt irregular. Tal com va dir fa uns dies l’Enric Gràcia al seu espai del programa Caçadors de bolets, no tothom trobarà bolets quan surti al bosc. Cal moure’s, investigar, caminar… De la gran florada al desert micològic pot haver-hi tan sols un grapat de metres. En el món dels bolets això no és cap raresa, tingueu-ho present. Cada any és nou, diferent, sorprenent. I per això ens agrada tant…

13 de novembre de 2011 / Collita de pimpinelles morades -Lepista nuda- a les pinedes de Taravil (Berguedà) © M.E.Casabosch

18 de novembre de 2011 / Reigs -Amanita caesarea- a les suredes de Sant Feliu de Buixalleu (Selva) © M. E. Casabosch

18 de novembre de 2011 / Surenys foscos -Boletus aereus- vora sureres a Sant Feliu de Buixalleu (Selva) © M. E. Casabosch

 

23 de novembre de 2011 / Vinaders -Lactarius vinosus- i pinetells -Lactarius deliciosus- a Santa Coloma de Farners (Selva) © M. E. Casabosch

25 de novembre de 2011 / Llenegues blanques -Hygrophorus gliocyclus- sota pi roig a la Muntanya d'Alinyà (Alt urgell) © M. E. Casabosch

Rosada sobre fulla d'àlber -Populus alba- a la vall de Pamano (Pallars Sobirà) © M. E. Casabosch

28 de novembre de 2011 / Catifa de fredolics -Tricholoma terreum- al Bosc de Comardons (Solsonès) © M. E. Casabosch

25 de novembre de 2011 / Cau la tarda a les muntanyes d'Odèn (Solsonès), amb el Montsec i la boira del pla de Lleida al fons © M. E. Casabosch

Dit i vist tot això, comentar-vos que la previsió de bolets per als propers dies és força generosa, però amb matisos. Al mapa que us adjunto hi podeu veure dos colors. En tonalitat  verda, totes les zones que es mantenen actives, i riques en diversitat d’espècies (rovellons, pinetells, vinaders, carlets, trompetes, llengües de bou, algun reig…); en definitiva, tot el litoral i part del prelitoral, per sota dels 500-600 metres d’altitud. D’altra banda, en color crema, la resta de sectors on les florades van clarament a la baixa, o simplement han estat minses i ho seguiran sent, amb bolets propis de final de temporada com els fredolics, les llenegues negres o les llengües de bou blanques. En aquest segon cas parlo sobretot de pinedes de pinassa, pi blanc o pi roig, fins arribar a cotes de 1.000-1.200 metres, com a màxim. Més amunt, terrenys que es preparen per l’hivern, pastures ja cremades pel fred i marmotes hivernant a la seva xarxa de caus i galeries.

Previsió bolets de l'1 al 10 de desembre de 2011 © Marc Estévez Casabosch

Sortiu a passejar el cistell i aprofiteu aquest solet que encara escalfa. Potser d’aquí uns dies, quan arribi el fred de debò, el trobarem a faltar. Sort i bolets!

 

 

 

 

 

Comparteix

  Etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  Comentaris

  • Enric Navarrete

   02/12/2011 - 8:34

   Excel.lents notícies docs, per seguirbuscant i buscant pels nostres boscos.
   I totalment cert, el tema de l’irregularitat dels bolets. Aquest any n’hi ha on menys esperes, i on és habitual que n’hi hagi, n’hi ha poquiíssims ….
   Unes fotos genials, i magnífiques.

   Enric

  • ramon

   02/12/2011 - 13:53

   Jo el que he vist aquest any no ho havia vist en la vida…Centenars de “boletaires”…a diari.
   Ja sé que el que diré ja està molt dit però és la trista realitat. Entre tv3 i tu heu convertit això dels bolets en una cosa similar a anar a la platja.
   Els boscos estan arrassats, tot plegat fa molta pena…I vosaltres duro i duro a anant possant mapes i demés tonteries. I encara voleu vendre la visió idíl.lica dels bosc solitari i del misteriós món dels bolets…JAJAJAJAJAJAJAJAJAJA!!!!!Quina cara més dura!!!!!!

  • Marc Estévez Casabosch

   02/12/2011 - 14:14

   Enric, avui més curiositats. Cap al Solsonès estan tot just naixent els Lactarius sanguifluus -rovellons- quan fa més de 15 dies que van apareixent els pinetells -Lactarius deliciosus-. Molt curiós, perquè habitualment passa tot just el contrari. Els rovellons prefereixen temperatures més suaus que els pinetells. Sorprenent! 🙂

   Ramon… Caram… Respecto la teva opinió, però discrepo tremenda i profundament sobre el que dius. No pretenc ara imposar cap visió ideal i bucòlica, cadascú té la seva. La meva és molt optimista, em sap greu. Cada vegada hi ha més coneixement, i crec que tv3 i qui t’escriu, no només no fem cap mal, sinó que contribuïm a la difusió i divulgació del món dels bolets, en positiu. Per la meva part, i si m’has seguit una mica ja ho sabràs, la feina que faig la faig per passió, amb humilitat i empapant de respecte totes les regles del joc. De gent al bosc buscant bolets ja n’hi havia moltíssima fa dues dècades, i crec que avui som molt més respectuosos que ahir. Disculpa’m, però és la meva opinió. I insisteixo, em sap greu que no la compartim.

  • Pere Arche

   02/12/2011 - 17:37

   Crec que gent barruera sempre n’hi ha hagut al bosc. Jo hi vaig desde petit i tinc 53 anyets i llavors ja es veien boscos regirats arreu. La penya anaba amb falç regiran-ho tot. De malabesties n’hi hauran sempre.

  • ramon

   03/12/2011 - 13:58

   Osti Marc, em trec el barret que no hagis censurat el comentari i m’hagis contestat, t’ho dic de debò.
   Però Marc el que està passant avui en dia amb això dels bolets no havia passat mai. És clar que hi anava gent però res que veure amb l’activitat massiva en què s’ha convertit. Ja t’ho dic, és una cosa molt semblant a anar a la platja. Hi ha racons on hi ha problemes d’aparcament!!!!!!!!!!!!!!
   Un dia a Seva vaig veure un AUTOCAR!!!!!!! amb una quarentena de “boletaires”.
   Jo Marc, com tu, anava a buscar bolets de petit amb el meu avi, i per a mi anar a buscar bolets ha sigut sempre una manera d’esbargir-me, de passejar pel bosc tranquil.lament, una manera de fugir del bullici, de les aglomeracions i una manera autèntica de conèixer el bosc i les muntanyes. A dia d’avui em trobo que això s’ha convertit en una cosa gairebé impossible. El bosc està prostituït, violat, arrassat pels boletaires de sempre però sobretot per una nova fornada de “boletaires” nouvinguts que si no fos per les campanyes televisives no haguessin anat a buscar bolets en la seva vida. I és només d’això del que em queixo, heu utilitzat els bolets per a pujar les audiències televises i fer diners portant a la terrible i manipulable massa al bosc, i tot s’ha ben espatllat.
   Estiu, platja…hivern esquí… i tardor bolets…Així ho veig jo Marc.
   En qualsevol cas merci per haver contestat tan cordialment!!!!!!

  • Marc Estévez Casabosch

   03/12/2011 - 19:50

   Ramon, insisteixo amb el respecte que es mereix la teva visió.

   Personalment, he decidit viure aferrat a la idea que el simple fet de compartir informació, a mig-llarg termini, pot arribar a generar coneixement. I que aquest coneixement, forçosament, ja duu implícit el fet de ser humil i respectuós amb l’entorn que ens envolta, amb la natura en definitiva, que és el tot de totes les coses. Ara bé, no ho sé si és la millor fórmula. Ni ho sé, ni crec que ho sàpiga ningú. Tot són opcions i visions. Jo hi crec, perquè penso que convé tenir fe i creure en coses positives. Però la pedagogia, sigui de masses i de petit comitè, vol temps, i seran les generacions futures les que tindran la paraula i el veredicte.

   Bé, sense allargar-me més, perquè si una cosa no voldria és fer-me pesat, celebrem que tot i pensar diferent, mantenim les formes i el respecte mutu. Salutacions ben cordials!

  • alberto

   10/12/2011 - 20:24

   Ramón no está mal tu queja pero…creo que primero deberías haberte informado un poco de quién estás hablando. Si tienes la suerte de leerte algunos de sus libros, verás por donde van las cosas, lo que más recalca y vuelve a recalcar és respeto por el bosque y acerca sus conocientos al resto de personas.
   Soy uno de esos que tu llamas de la nueva hornada ya que tansolo llevo 4 años saliendo a por setas y no te puedes imaginar el respeto, cuidado y admiración que tengo al bosque. Por supuesto me sumo a tu queja del trato que le dán al mismo algunos descerebrados pero eso no tiene nada que ver con la gente que compramos libros y vemos programas de televisión con la humilde intención de aprender y enseñar.
   Yo te diría que le mandes mensajes de reproches a los traficantes de droga,ladrones,proxenetas,corruptos y ratas similares antes de llamar caradura a nadie.
   Que conste que solo conozco a Marc por sus entrevistas , libros, y alguna quedada boletaire muuuuy divulgativa.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús