Com cada mes de juny, els ceps més primerencs –Boletus pinophilus i Boletus aestivalis– comencen a treure el nas. Els primers, força tímids encara, es van deixar veure ja fa més d’una setmana en boscos humits del Pirineu, sobretot pinedes de pi roig, pi negre i també avetoses, tot i que en àrees del Montseny, les Guilleries i el Collsacabra també se’n van trobant, en aquest cas sota faig i castanyer. Les florades de ceps són força habituals en aquestes dates, per bé que cada temporada és diferent i no sempre apareixen amb la mateixa generositat. Enguany, la cosa no pinta massa esplèndida, i pensant en la calorada que s’albira pels volts de la revetlla de Sant Joan, més val sortir a buscar-ne ara que encara hi són. A més de ceps, altres espècies de primavera com les carreretes –Marasmius oreades-, el moixernó –Calocybe gambosa– i les múrgoles -gènere Morchella– encara segueixen actives, i comencen a compartir l’espai vital amb altres de retrobades, pròpies de l’estiu i la tardor, com són la pimpinella morada –Lepista nuda– o els mollerics –gènere Suillus– . Personalment, el que he vist aquesta setmana a peu de bosc és que la manca de pluges està limitant la seva fructificació, encara que aprofiten el més mínim ruixat de tarda -allà on cau- per fer un esforç i desplegar-se. En argot boletaire diríem que hi ha molta activitat fúngica, però que la festa no acaba d’esclatar. Sigui com sigui, el panorama dóna per poder fer una mica de rebost i rebre el nou estiu amb un bon “rissotto” de Boletus.
A més del mapa de previsió per als ceps, aquí us indico algunes rutes publicades que poden ser interessants de recórrer i descobrir durant aquesta propera setmana, a la recerca de ceps. Cito el nom de la ruta (els boscos, en definitiva) i el llibre on la trobareu. Són dies de fullejar tot el material disponible i fer bona tria!
- La fageda de Santa Fe (ruta 2 – La ruta del tresor)
- L’obaga de la Culla (ruta 16 – La ruta del tresor)
- La castanyeda de Puig (ruta 14 – La ruta del tresor)
- Les pinedes de Baiasca (ruta 1 – El secret dels rovellons)
- El bosc de Baricauba (ruta 27 – El secret dels rovellons)
- El Naut Aran (ruta 1 – El secret més ben guardat II)
- Les valls de Castellbò i Santa Magdalena (ruta 14 – El secret més ben guardat II)
- El Baish Aran (ruta 6 – El secret més ben guardat)
Etiquetes: avetosa, bolets juny 2012, Boletus aestivalis, Boletus pinophilus, carrereta, castanyeda, castanyer, cep, ceps juny 2012, El secret dels rovellons, El secret més ben guardat, fageda, faig, la ruta del tresor, llibres bolets, Marasmius oreades, Marc Estévez Casabosch, mollerics, neret, on trobar bolets, on trobar bolets a Catalunya, pineda de pi roig, Rhododendron ferrugineum, rutes bolets, rutes micològiques, Sant Joan de l'Erm