WoW! Les veus del paisatge

“Mallorca és un paradís, si ho pots resistir”
Gertrude Stein

Gertrude_Stein

Gertrude Stein va viure a Mallorca. Fotografia de Carl Van Vechten, Van Vechten Collection at Library of Congress

Al paisatge de Mallorca ressonen veus i paraules d’autors i autores de tots els temps que han escrit a l’illa o sobre l’illa. Un material invisible que el projecte Walking on Words. Mallorca literària materialitza en set rutes que permeten travessar el territori a la recerca de les cites i la mirada de Jules Verne, Albert Camus, Robert Graves, Ramon Llull, Júlio Cortázar, Josep Pla o Llorenç Villalonga, així com de rondalles i gloses de la cultura oral. Fragments que aporten matisos, revelen secrets i amplifiquen misteris, connecten l’ahir amb l’avui, conviden a la contemplació, ajuden a comprendre una mica més la cosmogonia de Mallorca.

La mare del projecte és la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet. Aquesta entitat aglutina tres cases d’escriptors de capçalera local avui convertides en museus i llars d’acollida per a amants dels llibres i la literatura, on es respira i es palpa el procés creatiu de l’escriptura. Parlem amb Carme Castells, directora de la Fundació i promotora entusiasta de WoW!: “Aquest projecte respon a la necessitat de connectar amb tot tipus de públics per donar a conèixer els autors i la seva obra. WoW! és un recurs addicional a altres maneres de descobrir el territori, destinat a visitants i residents. Una selecció equilibrada d’autors, gèneres i localitzacions, algunes tan recòndites com l’Avenc de Son Pou, a Santa Maria del Camí, un paisatge d’enorme potència literària”.

El guiatge de la descoberta es realitza amb tecnologia d’última generació: l’aplicació WoW! per a dispositius mòbils, de descàrrega gratuïta, que utilitza eines com la realitat augmentada i la geocalització per trobar els punts de la ruta. L’aplicació permet escollir entre set itineraris, localitzar les fites físiques on hi ha escrites les cites dels escriptors i obtenir informació addicional sobre l’indret i l’autor. També es poden visionar breus vídeos de lectors escollits que, amb un llibre a la mà, posen veu i emoció a fragments literaris, com aquest en el qual Agustín Fernández Mallo llegeix José Luis Borges:


A més a més, l’aplicació ens tempta contínuament, informant-nos sobre quins punts són els més pròxims a la nostra ubicació, per tal d’empènyer-nos a visitar un nou paisatge i descobrir una nova veu. La senyalització ha estat una feina de gegant: s’han instal·lat 72 cites de 49 autors diferents en 72 indrets que permeten visitar 45 localitats de 32 municipis. Un projecte insòlit i de llarg recorregut, com explica la Carme: “Aquest any s’hi afegiran nous autors i localitzacions, i en el futur s’enriquirà amb autors i autores contemporanis i nous continguts com ara arquitectura, arts plàstiques, cinema…”. També es treballa en opcions familiars, “que connectin, per exemple, llegendes i paisatge, rutes que es poden fer en família, avançant a través d’un joc de pistes”.

Les rutes de WoW! donen una visió holística de la cultura, integrant en un sol recorregut elements com el paisatge, els usos, la geografia, els personatges històrics, les tradicions i les creences. El punt de partida sempre és un museu literari on el visitant rebrà assessorament i suport. A més, les cases de la Fundació disposen d’un servei de lloguer de dispositius electrònics amb l’aplicació WoW! ja instal·lada per tal que la tecnologia estigui a l’abast de tothom.

I també, un llibre

castells

Carme Castells, directora de la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet

La Fundació també ha publicat una eina de suport a les rutes, si bé no és imprescindible per realitzar-les. El llibre Walking on Words. Mallorca literària és la mena de volum que es fulleja tranquil·lament des del sofà de casa, per aprofundir en els autors i autores, la seva relació amb Mallorca i els punts geogràfics de la ruta.

Tots els textos apareixen en 4 idiomes: català, castellà, anglès i alemany. El trobareu als museus literaris i a les llibreries de Palma Babel, Literanta, Abacus, Come In, Dialog i Accent.
L’oferta no acaba aquí: les cases de la Fundació organitzen durant tot l’any rutes literàries amb guies especialitzats, que s’anuncien amb temps a la pàgina web de l’entitat.

Podeu descarregar l’aplicació WoW! Mallorca literària des d’ aquest enllaç a Google Play.

Comparteix

Comentaris

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús