CALELLA – Cal Menuts

A Calella (Barcelona) hi ha una sèrie de cases que tenen la façana principal al carrer de Jovara i una altra, a vegades un pavelló, a la banda de Mar (carrer Anselm Clavé). Algunes d’elles són  modernistes.

Una de les destacables és la coneguda com a “Cal Menuts” amb façana al carrer Jovara, 156 i al carrer Anselm Clavé, 81. Com d’altres de Calella, se’n desconeixia la seva autoria.

4410d                                                                                                                                             façana c/ Jovara

4410h

                                                                                                                              pavelló de mar

Fa pocs dies, el Jordi Pérez Corrales, de l’Arxiu Històric de Calella, m’ensenyava el plànol que havien trobat del pavelló de mar de la mateixa.

Acompanyava una petició de llicència de permís d’obra de Joan Bassols i Rosset presentada el març del 1908, a través de Narcís Baronet i Lluís. Els plànols de la casa projectats per l’arquitecte Josep Pausas i Coll.

4410x

Es desconeix qui va ser l’autor de la façana davantera, però segurament deuria  ser el mateix Pausas, donat que la majoria de vegades s’acudia a un mateix arquitecte per fer les obres pròpies.

Pausas era en aquella època l’arquitecte municipal d’Igualada, població on té la majoria de les seves obres modernistes, a banda de Barcelona.

Podeu veure una altre obra de Pausas clicant a :

http://vptmod.blogspot.com.es/2016/01/igualada-sant-roc-10-16.html

De Joan Bassols se sap que era el concessionari per a Espanya dels automòbils SPA (Società Piemontese Automobili) que tenia la seu al carrer Indústria, 9 -abans 229- (entre Bailèn i Passseig de Sant Joan) de Barcelona.

                                              sense-titol-1                                                                                                                                                (La Vanguardia, 04/05/1922)

La casa és coneguda com a “Cal Menuts” perquè sembla (no s’ha pogut corroborrar) que la propietat passà a Juli Pedemonte, un dels fills, juntament amb Emilio i Joan, de l’industrial tèxtil Bonaventura Pedemonte, descendent d’italians, que eren coneguts com “els menuts” per la seva poca alçària. Els germans Pedemonte eren els propietaris de la indústria tèxtil “Pedemonte Hermanos”. La vinculació dels Pedemonte amb el tèxtil de Calella parteix del seu avi, l’italià Giovanni Pedemonte qui es va casar amb una calellenca i es va quedar a la localitat.

 

El pavelló de mar  va ser mutilat a finals dels anys 1920 o a principi dels anys 1930 quan va perdre l’espectacular coronament de punxes que podem observar en la postal adjunta.

4410c                                                                                                       Cal Menuts, v.1910, en el seu estat original

Als 1950s la casa va patir reformes i al 2013 la propietat va passar als germans Villegas.

Actualment el pavelló està tapiat i està prevista la seva propera restauració.

4410l 4410k

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús