Un espoli indecent

Quan fa poques setmanes recorríem la Baixa Segarra per fer el treball de camp de PoblesdeCatalunya.cat a la Conca de Barberà ens vam trobar amb una desagradable sorpresa. A l’església romànica de la Portella, aïllada enmig del bosc i deixada de la mà de Déu, li havien arrencat bàrbarament la portada. Era una portada de gran interès per als estudiosos. Estava composada per un conjunt d’arquivoltes de mig punt, amb guardapols exterior. A l’arquivolta més ampla hi havia uns excepcionals relleus amb una escena on sant Miquel pesa les ànimes amb unes balances.

El lloc de la Portella es troba actualment despoblat i no és fàcil de trobar. Pertany al municipi de Santa Coloma de Queralt. Està documentat des de l’any 976 i formava part del terme del castell d’Aguiló. L’església s’esmenta a partir de 1293. Consta d’una nau coberta amb volta de canó una mica apuntada, reforçada exteriorment amb contraforts. El seu estat actual és lamentable i exigiria una actuació urgent.

Comparteix

  Comentaris

  • jfuster

   07/05/2010 - 10:18

   L’actuació de l’Ajuntament o de la Generalitat o de qui correspongui no sé si serà urgent a partir d’aquesta denúncia, però segur que ja han fet tard. És lamentable que tinguem tan poca cura del nostre patrimoni. Ni tan sols la voluntat restauradora, quan es produeix, és garantia de res. Tots tenim al cap una pila de nyaps que s’han causat de manera irreparable amb teòrica bona voluntat. La Diputació de Barcelona es destaca per això…

   Us animo a continuar en aquesta línia, aviam si entre tots aconseguim conscienciar de la necessitat de mantenir el nostre llegat històric i cultural.

  • Tweets that mention Un expoli indecent – Descobrir.cat — Topsy.com

   11/05/2010 - 00:10

   […] This post was mentioned on Twitter by EGB, Descobrir.cat. Descobrir.cat said: El blog de patrimoni explica "un expoli indecent" a la Conca de Barberà http://ow.ly/1J9rV […]

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús