Entrades amb l'etiqueta ‘Berguedà’

BERGA – Arxiu Comarcal

dimarts, 21/09/2010

L’Arxiu Comarcal del Berguedà es troba al Pla de l’Alemany de Berga. L’edifici tot i que sembla modern és del 1929. Va ser edificat com a Pavelló de Suècia en l’Exposició Internacional de Barcelona seguint el projecte de l’arquitecte Peder Clason.
Era, a l’igual que el Pavelló Alemany de Mies Van der Roher, tot un símbol de modernitat molt allunyat del carca noucentisme que va omplir la majoria d’edificis.
L’any 1932 va ser traslladat per Josep Goday a Berga com a Colònia Escolar i des de fa uns anys fa les funcions d’Arxiu.

BERGA – panteó Bassacs

dimarts, 7/09/2010

Els cementiris són llocs on es poden veure molt bones mostres arquitectòniques i/o escultòriques. Les diferents èpoques ens han deixat rastres dels diferents estils artístics.
Hi han cementiris en els que destaca tot el conjunt, com ara els modernistes de Lloret de Mar i d’Arenys de Mar, el monumental de Montjuïc a Barcelona, el d’Olius, etc; en d’altres el més curiós sol ser alguna mostra en concret.
D’aquests darrers cal esmentar el cementiri de Berga on es troba el panteó Bassacs projectat per l’arquitecte Emili Porta el 1925. És un bon exemple d’arquitectura historicista, en aquest cas influenciada pel romànic.

CASTELLAR DE N’HUG – Xalet Clot del Moro

dijous, 1/07/2010

Molt proper a la fàbrica de ciment dissenyada per Rafael Guastavino, el 1904 es va bastir aquest xalet modernista influït per l’arquitectura d’alta muntanya.
Els autors sembla ser que foren els arquitectes Lluís Homs i el seu cunyat Eduard Ferrès.
Els pas dels anys i l’abandó han degradat moltíssim aquesta construcció. Crec que s’hauria de fer un esforç per tal de restaurar-la, ja que,a més de ser una mostra interessant del nostre patrimoni modernista, forma una unitat amb la capella propera de Sant Jaume (de l’enginyer Patricio Palomar) i amb l’esmentada Fàbrica, ara Museu del Ciment.

BAGÀ – CENTRE HISTÒRIC

diumenge, 27/06/2010

El petit nucli de Bagà amaga una gran riquesa arquitectònica medieval. passejar pel seu centre et situa a l’Edat Mitjana i més si coincideixes amb les festes medievals que se celebren el mes de juliol.
Son notables, entre d’altres, l’església de Sant Esteve, ara en obres, el Pont Vell, la plaça Galceran de Pinós, porticada, i la Torre de la Portella.