Entrades amb l'etiqueta ‘Pla d’Urgell’

El palau renaixentista de Linyola

diumenge, 20/03/2011

Linyola és un municipi del Pla d’Urgell que ha començat a fer-se popular pel fet de ser el lloc de naixement del jugador del Barça, Bojan Krkic. Tanmateix, a banda d’això, és un lloc força desconegut i en canvi de gran interès per als amants de l’arquitectura, especialment la renaixentista. Una mostra d’això és el palau renaixentista, ara Casa de la Vila.

És un edifici senyorial del segle XVI conegut erròniament com a palau dels Barons de Linyola. Segons la documentada informació que ens ha fet arribar Esteve Mestre, no hi ha cap document que acrediti la pertinença d’aquest casal als barons. Se sap que va ser construït pel francès Bernat Longor, per encàrrec del patrici local Joan Fornés, l’escut del qual (amb un forn) es pot veure al portal adovellat de la casa, amb la data de 1557.

De la bella façana porticada, feta amb pedra picada, cal destacar-ne els quatre finestrals renaixentistes emmarcats per pilastres i entaulaments de tipus clàssic, amb capitells esculpits. Al pis més alt hi ha una galeria de petits arquets carpanells. En la rehabilitació, feta a començament del segle XX, es va fer servir pedra de l’antic cementiri i d’altres cases del poble. Va ser restaurat l’any 1991.

Podeu veure més fotografies aquí.

La creu del Bullidor, a Barbens

diumenge, 19/12/2010

Del riquíssim patrimoni de creus de terme i altres creus monumentals que hi havia a Catalunya, la major part gòtiques i renaixentistes, se’n va conservar ren poc després de l’estiu de 1936, quan la follia revolucionària va decidir no deixar cap rastre de simbologia religios arreu del país i les va destruir gairebé totes. Se’n van salvar ben poques. Algunes han estat restaurades, altres refetes del tot i d’altres se n’ha perdut tot rastre.

De les conservades en tenim un bell exemple a Brbens (Pla d’Urgell). És la creu del Bullidor, originalment emplaçada a l’entrada del petit poblet del Bullidor. L’any 1992, després d’haver estat dipositada durant un temps a l’Ajuntament, va ser situada al centre de la plaça de l’Església. La creu, com és habitual, presenta a un costat el Crist crucificat i a l’altre la Mare de Déu.  El capitell o nus està format per imatges de sants sota un pom de dosserets. Està datada l’any 1546.