El regal de la tardor

Per als que ens agrada la natura i la fotografia, la tardor és un regal. Un dels millors espectacles naturals, que a més ens permet capturar imatges espectaculars, sense necessitat de ser fotògrafs experts (tot i que una bona càmera i un bona mirada sempre hi ajuden). Dos aspectes són clau per gaudir d’aquesta època: saber quins indrets es transformen en paisatges de postal; i visitar-los en el seu moment àlgid, cosa que depèn de l’indret i de l’any, però que sol ser cap a mitjans i finals d’octubre. O sigui, ara.

Gamma de grocs tardorals. © Xavi Basora

Estem de sort, perquè el nostre país té un munt de boscos i racons per fotografiar a la tardor. N’hi ha de molt populars, com la fageda d’en Jordà (a la Garrotxa) o les fagedes i castanyedes del Montseny. Precisament, aquesta popularitat –i també la proximitat a Barcelona– fa que estiguin molt concorreguts. Però també hi ha boscos no tan coneguts, que revistes i llibres es dediquen a divulgar durant aquests dies. La revista DESCOBRIR, per exemple, acaba de publicar la guia “Les millors rutes de tardor” [i fa dos anys l’Òscar Marín, en el seu blog “El plaer de viatjar”, ens va recomanar alguns boscos dels Ports i el Montseny]. I ara fa tres anys, un servidor, a la mateixa publicació, va escriure el reportatge “Boscos de tardor. Les 8 millors passejades envoltats de natura” (núm. 138, novembre 2009).

La Coma de Burg, al Pallars Sobirà, esclata de colors durant la tardor. © Xavi Basora

Des que vaig treballar en aquell text que, cada any, en aquesta època, intento escapar-me uns dies per visitar i fotografiar valls i boscos vestits de colors ocres, vermells i grocs, en una varietat de tonalitats que deixa qualsevol embadalit. En aquestes sortides he redescobert indrets coneguts, ja que l’aparença de tardor ho canvia de tot. L’any passat em vaig endur una grata sorpresa amb la cara tardorenca de la vall de Cardós, al Pallars Sobirà. És una vall de valls. La principal, solcada pel riu Noguera de Cardós, amb Ribera de Cardós, Lladorre i Tavascan com a nuclis de població principals. Però amb un reguitzell de valls secundàries encantadores, com  la d’Estaon, la de Boldís, la de Tavascan o la d’Esterri de Cardós, aquesta última la que vam escollir per allotjar-nos, concretament a la acollidora Casa Borrut.

Les boires matinals s’arrosseguen pels prats de d’Arrós de Cardós. © Xavi Basora

En una escapada tardorenca intento combinar rutes amb cotxe seguint carreteres entapissades de fulles, amb rutes a peu sota les branques despullades i per sobre de catifes de colors. I la vall de Cardós ofereix tot això i més, amb nombrosos indrets encisadors, alguns de força populars com el pla de Boavi (una fama merescudíssima, per cert), i d’altres no tan coneguts com la vall de Noarre. És una delícia caminar per aquests paisatges, quan encara el fred no es viu, però la fresca obliga ja a tapar-se. I anar buscant els millors enquadraments, siguin generals o de detall, per intentar aconseguir imatges úniques. Tota una experiència ecoturística, que cada dia guanya més adeptes, com demostren les sortides fotogràfiques de tardor que organitza Fotonatura.org i altres entitats.

Postal de colors a la vall d’Estaon, al Parc Natural de l’Alt Pirineu. © Xavi Basora

I parlant de la vall de Cardós, fa pocs dies el Parc Natural de l’Alt Pirineu (on es troba aquesta vall) ha presentat un nou apartat al seu web dedicat als “Colors de tardor”. Es tracta d’una breu guia amb els millors indrets del parc per gaudir de l’espectacle tardoral. S’han seleccionat 10 zones i per a cadascuna s’aporta informació molt útil: les espècies dominants, la millor època per visitar-la i itineraris i miradors recomanats. Una iniciativa que em prenc com un regal per seguir gaudint, any rere any, de la màgia de la tardor.


Més informació
:
> “Colors de tardor”, propostes d’indrets a visitar al Parc Natural de l’Alt Pirineu.
> Plànols i mapes-guies de les valls principals del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Comparteix

  Etiquetes: , , ,

  Comentaris

  • carol

   22/10/2012 - 09:01

   Doncs si Xavi, no ho podries haver descrit millor perque realment es un regal d’espectacle. Espero que molta gent ens animem aquest any a sortir, admirar i fer fotos a la tardor !

  • Xavi Basora

   29/10/2012 - 18:58

   Gràcies Carol,

   Jo també ho espero que s’engresqui molta gent. Qualsevol persona que s’animi a sortir i fotografiar la tardor s’adonarà que és una activitat molt gratificant, a més que ajuda a revitalitzar les zones rurals.

  • Toni Carulla

   27/10/2012 - 22:28

   Enhorabona Xavi!
   Tant per l’article com per la iniciativa del Blog sobre Eco-turisme. La veritat és que aquests dies hem anat de viatge per diferents indrets del Pirineu (Cerdanya, Alt Urgell i fins a Llavorsí al Pallars Sobirà) i les fotografies d’aquest article m’han fet reviure, encara més, aquest esplèndids paisatges de tardor.
   La veritat és que aquest paisatges, per si sols, són una gran aventura Eco-turística. Caldrà potenciar-la, per exemple, escollint indrets on replantar algunes espècies, que com l’Auró (Acer campestre) es tornen d’un vermellós intens.

  • Xavi Basora

   29/10/2012 - 18:56

   Gràcies Toni!

   Tens tota la raó, les sortides fotogràfiques de tardor són un producte ecoturístic amb un gran potencial al nostre país, i una oportunitat per no dependre exclusivament del reclam dels bolets.

  • Xavi Escuté

   28/10/2012 - 09:09

   Fantàstic bloc i fantàstiques fotos! Gràcies per les recomanacions… segur que trobarem un cap de setmana per anar a explorar aquestes valls que tan bona pinta tenen!

  • Xavi Basora

   29/10/2012 - 18:54

   Gràcies Xavi!

   Segur que coincidim, ben aviat, voltant valls pirinenques i fent fotografies. També tinc ganes de descobrir llocs com Alinyà, que tu tan bé coneixes.

  • Jordi

   02/11/2012 - 08:04

   Gràcies per compartir les teves racons preferits i regalar aquestes imatges de tardor, una abraçada

  • Xavi Basora

   07/11/2012 - 17:52

   Gràcies a tu Jordi per seguir el blog.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús