Us heu preguntat alguna vegada quins són els espais naturals més coneguts pels catalans? Pareu un moment de llegir i penseu els primers que us vinguin al cap. Potser visualitzareu aquells que us resultin més propers al vostre lloc de residència, aquells que heu visitat vàries vegades o els que heu vist en algun programa de televisió. En qualsevol cas, crec que és interessant saber, ja sigui des d’una perspectiva turística o senzillament a títol de curiositat, el rànquing dels indrets d’interès natural més populars.
Aquesta informació la podem trobar a la “Consulta sobre aspectes relacionats amb el medi ambient en el marc de l’Òmnibus Catalunya” (onada maig 2012), promoguda pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i elaborada pel Gabinet Ceres. Aquesta enquesta parteix d’una mostra de 1.010 persones, ponderada per província i població. Això vol dir que el 73% dels enquestats són de la província de Barcelona, l’11% de Tarragona, el 10% de Girona i el 6% de Lleida.
Abans de veure el rànquing, primer es preguntava als enquestats si coneixien algun espai natural protegit. El 78% deien que sí, un 20% que no (resta, encara, una gran tasca divulgativa i educativa per fer en aquest sentit) i un 2% no ho sabien o no contestaven (ns/nc). Per perfils, els consultats que en major mesura no en coneixien cap són les dones, les persones més joves i les més grans, amb estudis baixos, els estudiants o persones que realitzen tasques de la llar, aquelles nascudes fora de Catalunya, les que no parlen català i els que no es connecten mai o amb molt poca freqüència a Internet.
Al 78% que coneixien algun espai natural protegit, se’ls demanava que especifiquessin quin o quins. Els resultats són els que mostra la figura següent.
D’aquesta gràfica se’n poden fer anàlisis diverses. Us animo a aportar les vostres fent comentaris a aquesta entrada. Les meves les resumeixo tot seguit:
- Dels tres primers destacaria l’efecte de la proximitat a Barcelona del Montseny, la força de la marca parc nacional (en el cas d’Aigüestortes) i la sorpresa que em suposa el tercer lloc del Delta de l’Ebre, malgrat que és un espai d’un gran valor –una de les zones humides més importants d’Europa– i que mereix una (i moltes!) visites.
- Entre els deu primers hi ha tres espais d’alta muntanya, tres de muntanya mitjana, dues zones humides i dos espais litorals. La muntanya, doncs, s’associa a natura. I els espais d’aiguamolls també.
- Tots els parcs naturals del país apareixen al rànquing. Això vol dir que aquesta figura de protecció contribueix a fer més coneguts els espais naturals. Seria bo que les administracions en prenguessin nota i destinessin més recursos a la promoció turística i a l’ús públic dels parcs, avui dia en una situació delicada.
- Em sobten dos espais que apareixen força avall de la llista: la zona volcànica de la Garrotxa (un dels més singulars del país, amb la fageda més famosa) i les illes Medes, molt populars però sobretot entre els estrangers.
- Amb l’excepció del Delta de l’Ebre, els espais del sud del país (com la Serra del Montsant o els Ports) són els més desconeguts. Una llàstima, perquè tenen un gran encant. I amb alguna absència destacable, com la serra de Prades.
- Una altra zona que quasi no apareix en aquest rànquing és el Prepirineu, malgrat que els seus espais són possiblement els més salvatges i amb un potencial ecoturístic enorme. Aquí hi hauria indrets com el Boumort, Alinyà, el Montsec, la serra de Busa o el Catllaràs, entre d’altres.
A partir d’aquestes dades, un exercici complementari interessant seria creuar-les amb les del nombre de visitants que reben els espais. El més lògic seria que els indrets més coneguts fossin els més visitats. Però això ho deixarem per a una altra entrada.
Etiquetes: EspaisProtegits, Estudis
Mireia
08/11/2012 - 23:19
Anàlisi interessant! Aquí hi afegiria que generalment s’associen els aiguamolls de l’Empordà als aiguamolls de l’Alt Empordà, però no podem oblidar els del Baix Empordà o Baix Ter. Personalment és una zona que m’encanta i recomano una visita pels arrossars i les zones humides a tothom. A més, des de dalt del Montgrí es pot gaudir d’unes vistes fantàstiques que ben segur no deixaran a ningú indiferent.
Xavi Basora
09/11/2012 - 08:40
Gràcies per la teva recomanació Mireia! El nou Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter hauria de contribuir a fer coneìxer aquests indrets que esmentes…
Diana Gasset
11/11/2012 - 12:39
Xavi! Gracies per aquesta informacio! Esperem poder gaudir d’aquests indrets caminant, corrents, en bicicleta o nedant!
Xavi Basora
11/11/2012 - 19:45
Gràcies a tu Diana! Segur que en gaudirem plegats!
Jordi Llorens
12/11/2012 - 14:14
Uns resultats i una anàlisi interessant. Com a vallesà, em sorprèn una mica que Sant Llorenç del Munt i l’Obac es trobi tan avall, cosa que trenca una mica la conclusió, tanmateix encertada, de l’efecte proximitat a Barcelona. És un parc natural dels més antics, amb algunes rutes molt populars, visitable durant tot l’any (em refereixo que no té grans impediments per neu o molt fred a l’hivern, i a l’estiu té moltes zones frescals), amb un paisatge rocallós excepcional, un patrimoni humà molt ric i una bona accessibilitat a molts i diversos punts d’accés. Per tot això em sobta una mica que es trobi tan avall. Potser és excepcionalment popular entre els vallesans i no tant com em pensava entre gent d’altres llocs… Salut!
Xavi Basora
29/11/2012 - 22:47
Jordi,
Gràcies pel teu comentari que, de fet, comparteixo. El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac és molt popular entre els vallesans, però sembla que no tant entre el conjunt de catalans. Una reflexió afegida seria que el que es coneix més d’aquest Parc són llocs concrets, com ara la Mola, però com a espai protegit en el seu conjunt potser no tant.