Què sentim quan connectem amb la natura?

Plenitud. Immensitat. Silenci. Por. Magnetisme. Comunió. Serenor. Encanteri. Buit. Misteri. Bellesa. Pau. Màgia. Intimitat. Quietud. Fredor. Recolliment. Harmonia. Fortuna. Humilitat. Solitud. Calma. Retrobament.

Aquest ampli espectre de substantius amb molta substància són algunes sensacions, sentiments o emocions que podem viure quan connectem, plenament, amb la natura. D’això en parla un llibre recent, Tornar a la natura, escrit pel professor de geografia Josep Gordi i editat per Papers amb Accent.

És un llibre profund però amè que, a través dels correus electrònics que es van enviant dos amics, reflexiona sobre la relació que tenim els éssers humans amb la natura. Els paisatges naturals es poden veure, o es poden viure, que no és el mateix. En aquest darrer sentit, l’autor ens anima a viure la natura amb plenitud, és a dir, a sentir-nos en comunió amb l’entorn natural amb intensos moments de joia, i a saber-ne apreciar tant els valors tangibles com, sobretot, els intangibles.

Vent a la cara.

Sentint el vent a la cara al pla de Busa (Solsonès). © Xavi Basora

Arribats aquí, us podeu preguntar: de quina manera assolim aquesta connexió més profunda i plena amb la natura? El professor Gordi, a través dels personatges d’aquest epistolari electrònic, ens proposa vivències ben diverses. Només en citaré tres, i us animo a llegir el llibre per descobrir-ne moltes altres. Primera: sortir de casa amb l’objectiu clar de no arribar enlloc i la ferma voluntat de deixar-vos endur per l’espectacle natural. Segona: caminar de nit amb un frontal o sense ell tot aprofitant les nits de lluna plena. I tercera: cercar un lloc enlairat, com un cim o una cinglera, i sentir el sol i el vent sobre la cara.

La setmana de la natura
Precisament, el pròxim 27 de maig comença la Setmana de la Natura, una proposta ben interessant que comptarà amb més de 200 activitats a Catalunya i que s’allargarà fins al 5 de juny. L’acte inaugural, que tindrà lloc en ple cor de la Zona Volcànica de la Garrotxa, consistirà en la presentació de Tornar a la natura a càrrec del seu autor i en una visita guiada a la fageda d’en Jordà durant la qual Josep Gordi donarà recomanacions per posar en pràctica les propostes del llibre.

SetmanaNatura_banner

Aquests 10 dies plens d’activitats us permetran gaudir de la natura en el seu sentit més ampli. Excursions, tallers, visites guiades, activitats familiars, exposicions, activitats infantils, sortides de camp… Una oportunitat fantàstica per (re)connectar amb la natura, implicar-se en la seva conservació i conèixer l’acció de les persones i de les entitats ambientals que treballen per construir un país més sostenible.

La Setmana de la Natura és una iniciativa conjunta de la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) i la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT). La XVAC i la XCT són dues xarxes d’entitats sense ànim de lucre i de referència en el món de la conservació de la natura i del voluntariat ambiental a Catalunya, i compten amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa”.

Articles relacionats:

Comparteix

  Etiquetes: , , , ,

  Comentaris

  • josep angel alert

   15/05/2016 - 23:37

   fa 4 anys que tinc una experiencia d’una setmana a l’estiu en contacte amb la natura 24hores seguides en la natura i sento la majoria dels substantius que enumeres en l’escrit. Recomanable, espero poder repetir aquest estiu
   http://nomadapll.wix.com/nomada

  • Xavi Basora

   17/05/2016 - 17:42

   Josep Àngel,

   moltes gràcies pel teu comentari i per la teva recomanació. Tal com explica en Josep Gordi al seu llibre, la connexió amb la natura es pot viure de maneres molt diverses i, des del meu punt de vista, amb graus d’intensitat variables que dependran de cadascú. L’experiència que recomanes es veu molt intensa i, pel que sembla, fins i tot dura en certs moments. Per tant, apte per a persones que vulguin viure una relació molt pura amb la natura.

   Salutacions,
   Xavi

  • Mireia

   19/05/2016 - 17:56

   Visitant alguns paratges naturals només pots emocionar-te davant de la seva magnificència i gaudir-ne amb tots els sentits.

  • Xavi Basora

   15/09/2016 - 09:49

   Hola Mireia,

   Així és, la grandiositat de la natura (o els petits detalls) no deixen a ningú indiferent.

   Una abraçada,
   Xavi

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús