L’Espai Natural d’Especial Protecció de La Rierada-Can Balasc. Collserola en estat pur.

L’espai més extens amb protecció especial del Parc de Collserola i, amb la Font Groga, els únics paratges que gaudeixen d’aquesta qualificació. L’hem recorregut diverses vegades i us en volem fer cinc cèntims, no sense avisar abans de que som davant d’una espai que és com una “peça de porcellana”. Cal visitar-lo com qui trepitja quelcom delicat, un miracle de conservació, un lloc únic envoltat per espais d’una densitat de població, d’infraestructures i d’emissions de CO2 que aclaparen. De sobte ens traslladem a un altre mon: silenci, ocells, aigua, ombra i vegetació… “benvinguts a Costa Rica” deia amb humor, però estorat alhora, un dels visitants que ha compartit amb Rutes per viles i racons la trobada amb aquest espai quasi selvàtic.

Ruta Collserola

Potser el més destacat i el que ha portat a la protecció esmentada és que som davant de l’únic curs d’aigua permanent de Collserola. L’estiatge no en causa l’assecament total.  El recorregut més ben conservat és el del Torrent de les Tres Serres, afluent de la Riera de Vallvidrera amb la que s’ajunta a can Bosquets on aquesta entra en l’espai natural poc després de passar per la depuradora de les Planes. Finalment rep al Torrent de la Rierada a Can Castellví i segueix cap a Molins de Rei. Des de Can Castellví la protecció afecta només a la llera de la riera i als seus marges més propers dins la zona ACA (Agència Catalana de l’Aigua)

Ruta Collserola

La zona és a més a més un important recorregut de pas de camins de més abast per fer a peu, amb alternatives per a bicicleta respectuoses amb l’entorn, com el GR-96 (Camí Romeu a Montserrat) i el PR-C 165

Ruta Collserola

Tot i que l’atractiu natural més important és la vegetació de ribera dels cursos d’aigua i la fauna d’aquests entorns objecte d’estudi al CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) de can Balasc; l’espai acull altres motius que justifiquen la visita. Un d’ells és la iniciativa de L’Ajuntament de Barcelona a Can Calopa de Dalt on, junt amb can Coll a Cerdanyola, s’ha recuperat el conreu de la vinya i l’elaboració de vi amb la marca vins de Barcelona. Es tracta d’un projecte portat a terme per la cooperativa l’Olivera i que es pot visitar.

Ruta Collserola

 

Ruta Collserola

Ruta Collserola

Ruta Collserola

Aquestes vistes àmplies us poden donar a entendre que a l’estiu aquesta sortida pot ser extremadament calorosa.  Res més lluny de la realitat: la vegetació és tant espessa que la majoria de la sortida passa per corriols amb perxades de boix, altres arbusts i alzina, molt ombrívols. Si volem fer una ruta en bicicleta cal recordar – potser pel seu habitual incompliment – que el tram de la Riera de Vallvidrera des de can Bosquets al pont de can Modolell no és permès per a bicicletes. N’hem preparat una per arribar per paratges també molt interessants fins al Salt de la Rierada.

Collserola

Seguidament us enllacem amb aquestes rutes que esperem que us agradin tant com a nosaltres:

Bona ruta!

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús