Pedra sobre pedra

Barraca del Jaume de la Cota, pedra seca La Palma Negra Mont-roig del Camp, Baix Camp, Tarragona 2000

Barraca del Jaume de la Cota, La Palma Negra, Mont-roig del Camp, Baix Camp. © RLM

Ni fang, ni morter, ni ciment… pedra sobre pedra, habilitat, enginy i la gravetat com a única aliada. Pedra sobre pedra per bastir marges, bancals, barraques, cabanes, arneres, aljubs, cocons, pous de gel… funcionalitat per sobre de tot. L’arquitectura de la pedra seca ens apropa a un món  humil, d’esforç i voluntats fermes, que ens fascina per la tenacitat i la calidesa que transpira. És un testimoni cabdal de la història del nostre món rural i, a hores d’ara, està convertint-se en un paisatge identitari de primer ordre.

Barraca de pedra seca de la Casera Altafulla, Tarragons, Tarragona 2000

Barraca de pedra seca de la Casera, Altafulla, Tarragonès. © RLM

Blog_20100516_imatge_03.jpgEl 2008 va sortir publicat un petit “gran” llibre amb el títol Pedra seca a les comarques de Tarragona. Patrimoni i paisatge, directament promogut per la Diputació de Tarragona. La publicació és obra de un bon grapat d’estudiosos i apassionats d’aquest món, com la Maria Adserias, el Josep Aragonès, l’August Bernat, la Rosa Canela, el Benjamí Català, el Josep Gironès, l’Antoni López Daufí, el Manel Martínez, el Julio Mateus Borràs, el Josep Olivas, el Roger Pasqual, el Xavier Rebés, el Sergi Saladie, el Miquel Subirats i el Josep Vallès. Vaig tenir el gust de compartir la coordinació amb un bon amic i també geògraf, el Jordi Blay (un dels grans docents amb que compta la Universitat Rovira i Virgili). El disseny del llibre és obra d’un altre apreciat company, el Xavier Gasol, un dissenyador exquisit amb una profunda sensibilitat pel patrimoni. Val a dir que, des de l’àrea de cultura de la Diputació de Tarragona, el suport de la Pilar Casas durant tot el projecte va ser molt valuós (així com la comprensió i benevolència davant els retards…) La publicació es distribueix gratuïtament i es pot sol·licitar per correu electrònic, cultura@dipta.cat, o trucant al 977 23 50 32.

Blog_20100516_imatge_04.jpg

El proper dijous dia 20, a les 20 h, al pati de la Diputació de Tarragona, s’inaugura l’exposició que s’ha originat a partir del llibre i que ha estat concebuda i dirigida pel Xavier Gasol. He treballat amb ell en l’edició gràfica i estic convençut que l’exposició serà un èxit. L’objectiu principal és molt clar, estendre la sensibilitat per aquest patrimoni i pels paisatges que configura.

Barraca de pedra seca al peu de la tossa Gran de Montferri, Montferri, Alt Camp, Tarragona 2003.02.24

Barraca de pedra seca al peu de la Tossa Gran de Montferri, Montferri, Alt Camp. © RLM

Especialment aquí, als territoris del sud, la pedra seca diu molt de qui som, d’on venim i de que hem estat. Nomes pensar en la quantitat de mans que han aixecat el milers de quilòmetres de murs de pedra seca repartits per les nostres comarques hauria de provocar un respecte reverencial. Aquesta és la nostra “Gran Muralla xinesa”, aixecada per defensar-se d’un enemic terrible: la gana.

Ametllers i vinyes de Mas d'en Gil, DOQ Priorat, Bellmunt del Priorat, Priorat, Tarragona. 2005.03

Ametllers de Mas d'en Gil, Bellmunt del Priorat, Priorat. © RLM

Per descarregar-se la Invitacio pedra seca

Comparteix

  Etiquetes: , , , ,

  Comentaris

  • teresa

   17/05/2010 - 12:05

   Es molt interesant tot el que reflexa el mon de la pedra seca, i hauriem de ser conciens tots plegats, les persones, els propietaris, les institucions, etc, del gran patrimoni que representa, l’hauriem de cuidar, preservar, restaurar.

  • manel tosas

   18/05/2010 - 04:17

   us convido a visitar el meu bloc

  • Carles

   21/05/2010 - 10:58

   M’agrada la feina del Rafel, o millor dit, els fruits de la seva feina. De maneres diferents, la paraula i sobretot la imatge, el Rafael és capaç d’emocionar-nos, de transmetre el valor dels paisatges, de les persones que el treballen, que el viuen o que el gaudeixen; ens descobreix racons i territoris, i el que és millor, ens ajuda a mirar-los, a gudir-los; ens els tansmet de manera que els puguem entendre en la seva globalitat, en la seva bellesa però també en la vida que s’hi desenvolupa. Aquesta darrera exposició és un clar exemple.

   Felicitats per la feina feta, tant pel Rafel com pel Xavi Gasol.

  • Rafael López-Monné

   28/05/2010 - 16:07

   Ostres! moltes gràcies Carles. Anima molt llegir les teves paraules. De fet, en tot plegat hi té molt a veure una cosa fonamental, tant pel Xavier Gasol com per mi: el gust per compartir complicitats. Salut!

  • Rafael López-Monné

   28/05/2010 - 16:14

   En efecte Teresa, el món de la pedra seca forma part de la identitat dels nostres territoris, és a dir, de nosaltres mateixos. Si mirem uns anys enrera, la sensibilitat per aquest patrimoni ha crescut força. Queda molt per fer, és cert, però soc força optimista.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús