Les gallines amb sabates i els capons amb sabatots…

Sí, ja ho se que el Nadal és el paradigma del consumisme i que el pare Noel era verd i la Coca Cola va canviar-li el color del vestit i que molts odien les nadales dels supermercats  i que … Però això no és culpa del Nadal sinó que, senzillament, és un dels reflexos de la societat que hem creat entre tots. El Nadal és però, molt més. Per començar el Nadal recull les velles celebracions del solstici d’hivern, és a dir, celebrem el principi del final de l’hivern. Els dies començaran a fer-se més llargs, és el triomf de la llum i de la vida (només cal veure les antiquíssimes cel·lebracion de les falles de Nadal que es conserven a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola). El temps ha quedat prenyat de vida nova que esclatarà a la primavera, és a dir, la vida reneix i també l’esperança (no és casual que els cristians triessin aquesta data per celebrar el naixement de Jesús).

Fia Faia de Sant Julià de Cerdenyola, Berguedà, Barcelona24 de desembre 1999

Fia faia a Sant Julià de Cerdanyola, la nit del 24 de desembre. Berguedà. © RLM

Festa de la Fia faia, nit de NadalSant Julià de Cerdanyola, el Berguedà, Barcelona

Fia faia a Sant Julià de Cerdanyola, la nit del 24 de desembre. Berguedà. © RLM

Festa de la Fia faia, nit de NadalSant Julià de Cerdanyola, el Berguedà, Barcelona

Fia faia a Sant Julià de Cerdanyola, la nit del 24 de desembre. Berguedà. © RLM

El Nadal és, fonamentalment, festa i la festa és quelcom imprescindible pels humans. És d’aquesta manera que trenquem rutines i fen mosses en el temps per fixar records, per evitar que es converteixi en un tobogan vertiginós. Segons jo ho entenc, a la festa i especialment al Nadal, celebrem que som vius, que encara estem aquí —i no és poca cosa— perquè, com diu un bon amic meu, “això de viure mata”. I a mi em sembla una bona i consistent raó per fer festa, per reunir-nos, per compartir somriures, per adonar-nos que, malgrat tots els problemes, això d’Europa és una meravella i cal ser-ne conscients per fruir, defensar i millorar la civilització que tenim (calen ganes, pebrots i moltes dosis d’il·lusió per sortir de la crisi). És un bon moment per celebrar la vida i, amb sort, que tenim al costat algú que ens estima.

Bon Nadal!El Puigmal. Vista des del mirador del Turó Galliner de la serra de Cadí. Parc Natural del Cadí-Moixeró.Alàs i Cerc, Alt Urgell, Lleida


Comparteix

  Etiquetes: , , ,

  Comentaris

  • Laura

   26/12/2010 - 01:51

   Hola Rafael!! la nit del dia de Nadal (és a dir, el 25 de desembre al vespre) a Vic tambés es fa un foc de Nadal. Es tracta d’una foguera oranitzada per Òmnium Cultural i la Unió Excursionista de Vic…i durant la qual es canten algunes nadales i es recupera aquesta festa del solstici d’hivern….
   http://osona.omnium.cat/ca/noticia/arriba-nadal-arriba-la-tradicional-foguera-a-la-placa-major-de-vic-4524.html

   Aquest any ha passat…però l’any que ve t’hi esperem!

   Petons

   Laura

  • Rafael López-Monné

   27/12/2010 - 17:01

   Moltes gràcies Laura!

  • Ona

   28/12/2010 - 17:07

   Precioses fotos Rafa…
   Bon nadal i pròsper any nou!!!
   🙂

  • Rafael López-Monné

   31/12/2010 - 10:06

   Moltes gràcies Pilar!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús