Pastorets, romans i patinades

Estic completament d’acord amb Quim Monzó: bona part dels mercats medievals no han fet sinó banalitzar la Història. Seria més digne i honest parlar de mercats d’artesania, o simplement mercats, i deixar d’obligar als comerciants a fer el “paparina”. Malauradament, aquest pòsit de franel·les, de roba de sac barrejada amb tergal no facilitarà gaire refer la divulgació històrica d’època medieval.

Em fa l’efecte que aquest és un dels missatges de fons de l’article publicat ahir a La Vanguadia amb el títol “Pastorets cada dia del año“. L’altre missatge que m’ha semblat llegir també és prou important: tractar d’idiotes als turistes ens idiotitza. Sempre he cregut que un turista no és una nova especie del gènere homo, sinó una persona, un ciutadà que viatja. És clar que n’hi ha de molts tipus —els humans som molt diversos—, però tots som turistes. Menyspreant-los ens menyspreem a nosaltres mateixos.

Les coincidències s’acaben però, quan Monzó desqualifica obertament el festival de divulgació històrica Tàrraco Viva i el programa de recreacions històriques que està sent preparat per aquest estiu. Resulta ben curiós que fos precisament un article del mateix Monzó “La vida disfrazada”, publicat a l’any 2000 al Magazine de La Vanguardia, un dels textos que més van ajudar al creador de Tàrraco Viva (em consta) a explicar allò que no havia de ser el festival.

Paradoxes a banda, Tàrraco Viva beu directament de la tradició anglosaxona i germànica del re-enacment i del líving history, que tant important ha estat per a divulgar el passat a partir del rigor dels coneixements arqueològics i històrics. Els principals museus d’Història del món programen esdeveniments de recreació històrica. Tàrraco Viva en ha demostrat, any rera any, que la Història és atractiva, que és útil, que ens ajuda a reflexionar sobre qui som i d’on venim i ens facilita repensar el present per incidir sobre el futur. Tàrraco Viva ens ha seduït.

El festival ha estat alabat per nombrosos directors de museus i acadèmics (la Complutense i l’Autonoma de Madrid, Còrdova, Màlaga, València …) i sobretot, compta amb el suport i la complicitat de la Universitat Rovira i Virgili i de l’ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica). És més, Tàrraco Viva participa en un dels Campus d’Excel·lència de la URV. D’altra banda l’alt nivell dels grups de reconstrucció històrica nascuts a Tarragona, no fa sinó posar de manifest l’arrelament del festival a la ciutat (no és la primera vegada que parlo de Tàrraco Viva: i, ii, iii, iv, v)

Els entesos solen dir que el futur del patrimoni es sustenta en tres pilars: la conservació, la investigació i la divulgació. En aquests temps difícils que ens han tocat viure, és probable que la divulgació acabi convertint-se en una de les vies destacades d’obtenció de fons pels altres dos pilars. Som molts els que creiem que Tarragona té un gran futur en el camp de la divulgació seriosa de la Història (i no només del periòde romà) i del turisme cultural. Tarragona està en condicions de crear una veritable indústria cultural a partir, entre d’altres coses, precisament del know how acumulat en més d’una dècada del festival Tàrraco Viva. Una indústria capaç de crear llocs de treball, capaç de generar riquesa, basada en el coneixement, la investigació rigorosa i la divulgació atractiva. Una industria a partir d’allò que som, d’allò que tenim.

Finalment, al meu entendre, l’article de Quim Monzó posa de manifest dues qüestions:

— Escriure cada dia un article atractiu i rigorós és complicat.

— Cal seguir treballant per difondre el veritable caràcter cultural del festival.

Ara més que mai, rodejats com estem de discursos negatius, reduccionistes i covards, iniciatives valentes com Tàrraco Viva necessiten complicitats. Estic convençut que aviat podran comptar amb la de Quim Monzó.

Comparteix

  Etiquetes: , , , , ,

  Comentaris

  • Marta R Valls

   29/03/2012 - 01:06

   Doncs, per les fotos que hi ha en aquest article, senyor López-Munné, em sembla que en Monzó té tota la raó del món. Sembla Els Pastorets

  • Rafael López-Monné

   29/03/2012 - 01:29

   Marta,
   D’entrada, els Pastorets em mereixen molt de respecte, per molts motius. Res a dir en aquest sentit. D’altra banda però, sinó he aconseguit transmetre que Tàrraco Viva és quelcom més que senyors que es vesteixen de romans, vol dir que com a fotògraf soc un desastre. Sortosament, si us agrada la historia, el millor és que us apropeu aquest proper més de maig al festival i pugueu jutjar-ho en persona i sense intermediaris. Gràcies per participar.

  • Marcel

   29/03/2012 - 09:36

   Jo he estat tres cops a Tarragona per veure el festival Tàrraco Viva i és sensacional. Les pel·lícules de romans també ens agraden i no diem que siguin gent disfressada, ens creiem i patim i gaudim a parts iguals amb els personatges i les històries. Doncs això passa igual a Tàrraco Viva però molt millor encara, perquè és en viu i en directe. És increïble!

  • Lucia Buenavida

   29/03/2012 - 10:21

   Hola:
   Penso que no es pot opinar sinó s’ha anat a Tàrraco Viva i s’ha viscut el seu dia a dia.
   És una passada!!!!! i no són ni pastorets, ni un simple mercat medieval amb les mateixes paradetes a tots els pobles. És una recreació històrica en tota regla.

   I tranqui Rafel que no ets un desastre com a fotògraf.

  • Esteve Giralt

   29/03/2012 - 10:27

   Convidar a tothom a que conegui Tàrraco Viva d’aprop, amb les persones que amb un esforç poc corrent impregnen de rigor científic aquest festival. Només cal que us deixeu portar per grups de recreació històrica com Thaleia o Projecte Phoenix. Amb molt de gust segur que us ensenyaran a estimar aquest festival i el patrimoni viu de la Tarragona romana.

  • Carles Sanz

   29/03/2012 - 18:13

   Si per pastorets entenem gent vestida rigorosament a partir de les troballes i restes arqueològiques, si entenem que l’escenografia veu directament de les imatges, restes i patrimoni arqueològic, si entenem que gent que intervé tant sols fa de figurant per tal de no distorcionar el discurs històric del narrador, si entenem que els pastorets van acompanyats de projeccions d’imatges arqueològiques…llavors sí, això serien pastorets. La veritat es que em costa d’entendre la capacitat que alguns tenen per banalitzar el treball dels altres, igual que no em deixa de sorpendre el menys preu vers el turisme i/o qualsevol activitat que hi estigui relacionada; ah! és clar, hi ha gent que no fa de turista, es consideren viatgers i descobridors. Jajajajajaja!!!!

  • Rafael López-Monné

   29/03/2012 - 18:52

   Carles,
   Completament d’acord. Pels que encara se sentin viatgers, una recomanació: El idiota que viaja, de Jean Didier Urbain, Endymion, 1993. Una bona vacuna.

  • Rafael López-Monné

   29/03/2012 - 18:57

   Moltes gràcies Lucia!

  • Rafael López-Monné

   29/03/2012 - 18:58

   Exacte Marcel, comparteixo aquestes sensacions.

  • Rafael López-Monné

   29/03/2012 - 19:04

   Esteve, tens molta raó al destacar el treball i la importància dels grups de recreació històrica nascuts a Tarragona. Són un millors resultats provocats per l’existència del festival. Hi participen arqueòlegs i historiadors, però sobretot, gent que s’apassiona per la història. Tenen una importància enorme i ens singularitzen com a ciutat. És un dels elements que veritablement fan honor a la declaració de la Unesco de Tàrraco com a patrimoni mundial.

  • Jordi Garcia i Soriano

   29/03/2012 - 20:50

   Però que no sabeu que en Monzó quan parla és infalible com el Papa de Roma?

  • Elisabeth Pujol

   29/03/2012 - 21:30

   ¿Acaso ha venido Quim Monzó a disfrutar Tarraco Viva? Seguro que no. No la criticaría si hablara con conocimiento de causa.

  • Rafael López-Monné

   29/03/2012 - 21:54

   Això dels Papes i les infal·libilitats Jordi, sempre m’ha fet por.

  • Rafael López-Monné

   29/03/2012 - 21:55

   Em consta Elisabeth que ja se l’ha convidat en ferm. Veurem.

  • El plaer de viatjar

   30/03/2012 - 10:15

   Els que hem viscut Tàrraco Viva sabem que és un festival excel·lent. Per cert, les fotografies també ho són, d’excel·lents. Espereu a veure el DESCOBRIR 168 (maig 2012), que portarà un magnífic treball fotogràfic d’en Rafael López-Monné. Aprofito per deixar-vos un enllaç sobre la Tarragona romana: romanahttp://blogs.descobrir.cat/elplaerdeviatjar/2012/02/14/tarragona-vacances-a-la-romana/

  • Ivan Rodon

   30/03/2012 - 12:00

   Felicitats per l’article, Rafael. No només ets un excel·lent fotògraf, sinó també un bon periodista. Sóc un lector habitual de Quim Monzó, a qui admiro, i sóc un entusiasta de Tàrraco Viva, que he seguit des de la seva gènesi. La trajectòria de Magí Seritjol al capdavant del festival es impecable i sort en tenen a Tarragona de poder comptar amb una persona com ell per la passió i rigorisitat amb la què treballa sempre. Per això m’ha semblat injust l’article d’en Monzó. Vull creure que ha estat un mal dia, que tothom el pot tenir, i que, com bé dius, escriure cada dia un article atractiu i rigorós és complicat.

   Ens veiem a Tàrraco Viva 😉

  • sònia

   30/03/2012 - 12:02

   M’agrada en Monzó. I això no vol dir que estigui d’acord amb totes les seves opinions. De fet, recordo que una vegada, ja fa uns anys, al poc de descobrir-lo, el vaig escoltar una entrevista a la ràdio.
   Ell mateix deia que la gent no s’ha de prendre al peu de la lletra tot el que diu, que no necessàriament opina tot el que opina (hummm…?) Aquest comentari no és, de fet, gens discordant amb el seu discurs. Per mi, és un personatge destinat a fer reflexionar des de la polèmica, creat per ell mateix.

   Però hauria de ser conscient del ressó mediàtic que té i mesurar les conseqüències de les seves opinions, que molta gent que el segueix sí es pren com a veritat absoluta.

   No vull presuposar, com s’ha fet, que està parlant des del desconeixement. Però si realment coneix el festival, em sembla una opinió respectable (com totes) però gens compartida i insisteixo en què si és realment la seva opinió, formada des del coneixement, hauria de tenir en compte les sensibilitats que queden ferides.

   Si, en canvi, està opinant des del desconeixement, em sembla un error imperdonable fer aquest tipus de crítiques amb l’únic afany de polemitzar.

   Tàrraco Viva és una adaptació a la realitat que ens envolta. Avui dia, vivim en un món on l’adquisició de coneixement a través dels meus estimats llibres no és comú. Vol dir això que està malament fer arribar la cultura i els coneixements (sempre que, com en aquest cas, estiguin ben fonamentats i treballats amb respecte i rigorositat) de forma que arribin a tothom? Les meves filles petites no paraven de fer preguntes, i va ser el començament d’una relació meravellosa amb la història. Des de llavors no hem deixat de visitar el museu i participar en les activitats que hi organitzen per les famílies.

   La meva enhorabona als organitzadors. Els animo a continuar treballant de valent per encendre l’espurna de la curiositat en aquells que no coneixen la història i per fer-nos gaudir als que sí la coneixem.

  • Julio Villar

   30/03/2012 - 13:33

   A Tarragona amb Tàrraco Viva s’ofereix un model de turisme cultural d’alta qualitat. Per a beure sangria tot lluïnt la samarreta del Barça i el típic barret mexicà sempre tindrem l’oportunitat d’anar cap a Barcelona.

  • Rafael López-Monné

   31/03/2012 - 11:19

   Comparteixo les teves opinos Sònia, i moltes gràcies per compartir-les tu amb nosaltres.

  • Rafael López-Monné

   31/03/2012 - 11:22

   Hola Ivan. M’alegro que t’hagi agradat l’article i moltes gràcies pel comentari, però això ser periodista (i bo) és una altra cosa (en conec alguns!). Completament d’acord amb el valor del rigor i de l’entusiasme que encomana Magí Seritjol.

  • Rafael López-Monné

   31/03/2012 - 11:24

   Moltes gràcies Oscar i certifico l’interés del post que has enllaçat. Magnífic.

  • Emma (mvarte)

   31/03/2012 - 19:09

   Lo que percibo con este asunto es que Tàrraco Viva despierta pasiones, en todas direcciones. Estoy de acuerdo con lo que dices.Que sirvan estas observaciones para analizar y mejorar el festival.

  • Rafael López-Monné

   01/04/2012 - 10:00

   Exacto Emma. Personalmente creo que ya estamos dándole la vuelta a este asunto y convertirtiendolo en algo positivo para el festival.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús