A peu per Tàrraco: la guia

Ja la tenim a les mans! Ja ha arribat la guia A peu per Tàrraco i en les seves quatre edicions: català, castellà, anglès i francès. I estem molt contents!

Atenció: la primera presentació de la guia serà a Tarragona, el proper dilluns dia 15, a les 19 h, a l’espai Turisme, situat al capdamunt del carrer Major. Si algú li ve de gust unir-se a l’arròs que farem per sopar al restaurant El Llagut, pot trucar-hi (977 22 89 38) i reservar plaça directament (hem acordat un menú tancat de 25€).

El gran epigrafista Geza Alfoldy parlava de Tàrraco com una ciutat oberta, a semblança de Roma, un indret atractiu per gents vingudes d’Hispània i de tot l’Imperi. Aquest cop, a través de la guia, seran els propis habitants de Tàrraco els qui us presentaran la seva ciutat i us acompanyaran pel voltants. Les excursions per l’ager de Tàrraco, a més de donar a conèixer els principals vestigis romans que es conserven, pretenen també enfortir els lligams entre les poblacions d’aquest entorn i el seu territori. Altafulla, Constantí, Berà i moltes més, són ara les hereves del ager tarraconensis.

coberta.jpg

La guia ha estat  impulsada pel Pla de competitivitat turística de la Tàrraco romana i editada per Arola Editors. Forma part d’un projecte més ampli que vam batejar com TARRACO, URBS ET AGER, que ha comportat també l’elaboració d’inventaris de camins en els municipis propers a Tarragona, l’ampliació de la xarxa de camins senyalitzats, plafons interpretatius  i l’elaboració d’un mapa excursionista. Ha estat un projecte ambiciós, dut a terme a partir dels plantejaments que ja vam posar en pràctica al Priorat, amb la creació d’una xarxa de camins i amb l’edició també d’una guia basada en la interpretació del patrimoni: A peu pel Priorat per camins del vi i l’oli. Novament ha estat un plaer treballar colze a colze amb el Jordi Tutusaus i, a l’igual que amb el projecte dels Camins de l’Anella Verda, les tasques d’adequació dels camins les han dut a terme l’Associació Aurora, un centre especial que dona feina a persones amb alguna incapacitació.

La llista de deutes adquirits amb tothom que ens ha ajudat és molt, molt llarga. Permeteu-me però, agrair la confiança (i la paciència) del gerent del Pla, el Quim Queralt i de la seva presidenta, la Patricia Anton, així com la implicació dels alcaldes de Constantí i d’Altafulla, el Josep M. Sabaté i el Fèlix Alonso i de regidors entusiastes com el Guillermo Alonso i la Montse Castellarnau o tècnics com el Marc Antillach o l’Oscar Francés. D’altra banda, la guia no hagués estat la mateixa si la ciutat no comptés amb el festival Tarraco Viva i amb Tarragona Història Viva. Moltíssimes gràcies als grups de reconstrucció històrica que hi participen, especialment a Nemesis, Projecte Phoneix, Thaleia i la Legio I Germànica. Quina sort tenim en aquesta ciutat de comptar amb aquests enamorats de la història i de com transmetre-la!

La guia ha comptat amb l’assessorament històric de Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic de la URV i autor del pròleg, i amb arqueòlegs de l’ICAC, com l’Anna Gutiérrez o la Diana Gorostidi, que han aportat el rigor que entenem imprescindible en una guia històrica. Els textos estan escrits a quatre mans entre la Sara Sans i jo i esperem que us resultin prou suggeridors, així com les imatges. Per nosaltres, la capbussada en la història de la nostra ciutat ha estat sensacional. La guia compta, a més, amb una fantàstica col·lecció d’ il·lustracions (algunes desplegables) dibuixades per Hugo Prades (m’encanten!). Per acabar, Magí Seritjol, el director del festival Tarraco Viva, ha escrit tres excel·lents textos introductoris que segur us sorprendran (moltes gràcies Magí!).

No estaria bé acabar això així, sense més, i per aquest motiu, clicant AQUÍ o sobre la portada, podreu descarregar-vos un fragment de la guia on trobareu aquest capítol introductori i el primer itinerari.

Salve!

 

 

Comparteix

  Etiquetes: , , , , , , , , , , ,

  Comentaris

  • Carles

   11/07/2013 - 18:17

   Felicitats i gràcies Rafael.
   Gràcies per regalar-nos aquesta maravella de “guia”, ho poso entre cometes perquè penso que és molt més que el que podem entendre com a guia, és un llibre que guia però que alhora sedueix, informa i educa, ens fa més vius i més persones, en tant que ens ajuda a conèixer i entendre el nostre passat.
   Penso que aquesta publicació marcarà tendències, millora de forma notable la manera com difondre la història i ens marca nous camins de relats i històries fetes per persones, molt més enllà de les pedres.

  • Rafael López-Monné

   11/07/2013 - 19:02

   Caram Carles. Moltes, moltes gràcies!

  • manel

   11/07/2013 - 23:43

   M,alegro molt!,, ja tinc ganes de venir a caminarla!,, Fas grans feines. Enhorabona!!!

  • David José

   12/07/2013 - 13:28

   La vull!!!! Em sembla meravellós que hagin fet una guia com aquesta! Sóc un apassionat de la cultura romana i m’encantarà segur!

  • Salvador

   12/07/2013 - 14:00

   No ho podies haver dit millor, Carles. Moltes gràcies Rafael!

  • Rafael López-Monné

   13/07/2013 - 11:47

   Moooltes gràcies Manel! i fins aviar

  • Rafael López-Monné

   13/07/2013 - 11:51

   David,
   Moltes gràcies! Ja em diràs que et sembla. De fet, està feta per gent que comparteix la teva passió.
   Una abraçada

  • Rafael López-Monné

   13/07/2013 - 11:52

   Moltes gràcies Salvador!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús