Entrades amb l'etiqueta ‘blogs’

Molt recomanable

dimarts, 1/06/2010
Els Empedrats, camí ral del coll de Pendís, vall de Pendís, Parc Natural del Cadí-MoixeróGuardiola de Berguedà, el Berguedà, Barcelona

La Maria Faura i el José Luís Ordovás al camí dels Empedrats, Parc Natural del Cadí-Moixerò, Berguedà © RLM

Estic acabant de tractar les darreres imatges del proper reportatge central de la revista Descobrir Catalunya (vaig de bòlit!). El número estarà dedicat a rutes per fer a peu: els Estels del Sud als Ports, el Brogit de la Vall a les Muntanyes de Prades, els Camins del Bisbe i de l’Abat Oliva al Bages, Osona i el Ripollès, el Camin Reiau a l’Aran, la Ruta de l’Óssa per Andorra. Sembla que el viatge a peu va deixant de ser una opció reservada a minories d’excursionistes esforçats i patidors i poc a poc es consolida com una veritable opció pels qui volen conèixer territoris a poc a poc, lentament, però de manera intensa; tot canviant la quantitat de coses a veure per la intensitat de la vivència que proporciona el caminar.

Cim de la Picossa, serra de la Picossa, Mora d'Ebre, Ribera d'Ebre, Tarragona

El Josep Artigues i el José Luís Ordovàs dalt el cim de la Picossa, Ribera d'Ebre © RLM

M’agradarà compartir algunes de les impressions que aquest reportatge m’ha deixat pel que fa a les rutes i els paisatges. Tanmateix, fins que enllesteixi la feina, us proposo que conegueu el blog d’un amic meu. El seu títol —m’encanta— és tota una declaració de principis “Todo se andarà”. El José Luís Ordovás és un aragonès que un bon dia va seguir Ebre avall fins arribar a Mora d’Ebre. És un caminador sensible i meticulós, que gaudeix amb cada pam de camí i que comparteix a través del blog les seves excursions. Te una mirada afinada, ben educada i al blog ens regala imatges delicioses, a més dels recorreguts georeferenciats (traks) molt ben ajustats (jo li dec uns quants —bastants— favors en aquests aspecte). Ell, el Josep i el Josep Maria formen un equip excel·lent on es barreja la passió pels antics camins, per descobrir el propi país, amb les ganes i l’habilitat per explicar-ho. Els que busquin excursions ben escollides pel sud de Catalunya agrairan, de ben segur, les seves propostes. Us deixo en bones mans.

TODO SE ANDARÀ

Hola!

dimecres, 21/04/2010
Vessants del barranc del Carrer Ample, Ports d'Horta,Parc Natural dels Ports, Horta, Terra Alta, Tarragona 2003.01.26

Vessant del barranc del Carrer Ample, Els Ports, Terra Alta. © RLM

Si algun dels intrèpids exploradors de les immensitats internàutiques ha anat a parar a aquest blog: benvingut! Avui l’estrenem, amb ganes, però també amb molts dubtes.

Qui escriu aquestes ratlles no és pas un convençut dels blogs (tret d’algunes magnífiques excepcions). Reconec que em costa molt posar-me a pescar en un oceà on les bones captures neden en mig de tanta banalitat. Tampoc no tinc gaire clar que el meu aconsegueixi ser diferent, és a dir, que pugui explicar coses prou interessants com perquè un grapat de persones hi dediquin part del seu valuós temps.

Sóc un enamorat de les converses de sobretaula, d’aquelles que es fan grans mentre l’ampolla de vi s’acaba —quan millor gust té—, d’aquelles on assaboreixes la sensació de participar d’una tradició que és alhora íntima i mil·lenària. Tanmateix, és innegable que la xarxa ofereix nous i atractius vehicles per a la comunicació que, si més no, val la pena considerar.

Als amics que s’hagin connectat, només vull dir-los que queden eximits d’aguantar-me també a la xarxa (dient-me només que el blog “és molt interessant” n’hi haurà prou). Els adverteixo que, si se’n descuiden, també els faré col·laborar d’una manera o d’altre. De fet, pensant en allò que diuen que un blog ha de ser molt personal, m’he tornat a adonar que a les coses interessants que he pogut fer en aquesta vida, sempre he comptat amb amics. Amics que han millorat considerablement les meves idees o que senzillament les han fet possible. Gaudeixo d’aquest privilegi molt conscientment i només em preocupa no ser capaç d’agrair prou tot el que rebo.

Una prova és aquest blog. La idea no és meva i no hagués acceptat la invitació de la revista Descobrir Catalunya si no fos per l’empenta (espero que benintencionada) del Joan Morales, el seu director. És una persona amb quin tinc una especial empatia, una excel·lent relació professional i, sobre tot, de qui en respecto molt el criteri. És això el que m’ha portat al present atreviment. Així doncs, si acabeu trobant alguna cosa d’interès li haureu d’agrair a ell la iniciativa. Dels errors i les ximpleries el responsable en soc jo.

En aquest blog hi trobareu coses relacionades amb la geografia i la fotografia. Compartiré amb vosaltres temes relacionats amb el paisatge, notícies, impressions i, especialment, algunes de les reflexions que llegeixo dels estudiosos d’aquesta matèria. Serà inevitable que apareguin comentaris sobre camins, especialment els camins tradicionals, i sobre el plaer de caminar.  I, és clar, les imatges tindran un protagonisme especial, com no podria ser de cap altra manera en algú que es passa la major part del seu temps darrera una càmera o davant un ordinador.

No afegeixis el blog a la teva llista de favorits, espera una mica a veure si val la pena.