Menjar viu, Collserola sostenible

De vegades ens dóna la impressió que ja ho sabem tot sobre un tema i que no hi ha res que ens pugui sorprendre. O fins i tot que ens pugui canviar la perspectiva fins al punt de donar-li la volta a alguna cosa que fem sense pensar, com és l’acte de menjar. A l’estiu vaig fer un viatge que tenia pendent feia molts anys a Equador, on viuen uns cosins segons. Els dos petits, en Josep i la Carmina, em van parlar d’un tipus d’alimentació, el menjar viu o raw food, i una manera de sanar el cos que desconeixia, que propugna l’argentí Néstor Palmetti d’Espacio Depurativo.

IMG_6379

Sempre costa molt de canviar hàbits però de vegades algun detonant ho fa possible. I va ser gràcies als amics de la Mochila Verde que vaig poder experimentar allò que havia llegit a l’agost ben lluny d’aquí. Tomás Ibáñez, d’aquesta associació de turisme responsable, ens va convidar i acompanyar a uns quants bloggers a experimentar amb diverses propostes al Parc Natural de la Serra de Collserola. Un gran matí descobrint coses noves amb persones compromeses amb la sostenibilitat, com Sònia Flotats de So Good So Cute, Eva Garcia Sebelón d’Ecoology o Pruden Rodríguez de Kiribatis.


IMG_6428

La ruta va començar a Valldoreix (Sant Cugat del Vallès) visitant la Cooperativa l’Ortiga als terrenys de can Monmany, que havien estat molt productius en vi al segle XVIII. Aitana Martín-Aragón, que coordina els tallers escolars, ens va explicar com funciona aquesta finca municipal de 2 hectàrees que gestionen des de fa 6 anys. A més de fer formació pedagògica i acollir i formar en agricultura ecològica persones amb risc d’exclusió social (aturats, immigrants i altres), distribueixen unes 350 cistelles ecològiques cada setmana entre el Vallès Occidental i Barcelona (aquí sota el nom De l’hort a casa). A més de recórrer els horts i arbredes properes, vam poder conèixer a fons els diferents projectes de l’Ortiga, que passen també per formació en jardineria i vivers per a joves i diferents serveis a la Xarxa de Consum Solidari.

IMG_6404

 

IMG_6419

De Collserola a la millor cuina del món

Sabieu que a Collserola, entre d’altres llocs, es cullen plantes silvestres per a confeccionar plats en el millor restaurant del món? El biòleg Evarist Marc, de Naturalwalks, ens va fer una demostració pràctica de gastrobotànica (natura aplicada a la gastronomia) en uns pocs metres al costat del baixador de Vallvidrera. “Som a la terra amb més plantes aromàtiques del món. Tenim tants aromes i fragàncies que els nostres plats sempre tenen gust”, ens va explicar Marc, que recol·lecta plantes i investiga per al restaurant el Celler de can Roca.

IMG_6441

IMG_6455

 

El biòleg ens va explicar que el clima mediterrani, amb dues floracions, és un luxe i que a Catalunya, amb la diversitat de paisatges, pot recol·lectar flors cada setmana durant tot l’any. En pocs metres vam descobrir arç blanc, llorer, endrines o aranyons, saüc i rementeroles (la nostra menta), que ens vam endur per a degustar. Almenys 6 dels 10 top restaurants del món tenen botànics, en un intent de tornar a l’essència, a les arrels de la cuina, que va començar justament recol·lectant arrels.

IMG_6446 IMG_6447

I ara torna, es diu alimentació viva o raw food (que alguns tradueixen per crua però no ho és del tot ja que hi ha fermentats, deshidratats, maceracions, etc). La vaig conèixer i tastar per primer cop aquell dia al Inout Hostel, un lloc que cal conèixer, tant per l’espai privilegiat que ocupa com pel projecte social que representa, ocupant persones amb discapacitat.

IMG_6475IMG_6478

L’encarregat de “cuinar” va ser Javier Medvedovsky, que es presenta com a Espiritual Chef. L’argentí, amb l’ajuda de la seva companya Gloria García (il·lustradora), ens va anar preparant diversos plats crudivegans mentre ens explicava com ell, que ha treballat en cuines d’alt nivell tant a Argentina com a Europa, va arribar a aquest tipus d’alimentació. Una alimentació que el va curar d’un pneumotorax. Fora làctics i farines i tornada a l’alimentació frugívora o raw food, l’alimentació dels colors.

IMG_6547

IMG_6510

IMG_6543

Vam poder degustar – i després obtenir les receptes– un batut de síndria i cardamom, un paté de pastanaga a l’all amb crackers enzimàtiques de pastanaga, la versió crudivegana d’un plat indú com el Pad Thai, aquí amb carbassó i vegetals, i per rematar-ho un deliciós i sa pastís cru inovidable de figues fresques –decorat amb la rementerola– i un bombó de xocolata viu crocant. Un dinar que se’ns va posar molt bé i ens va fer tornar amb una gran energia cap a casa.

IMG_6557

IMG_6560

Després d’aquella experiència i d’assistir a un curs de Palmetti a la Clínica Árvila Magna, he començat la meva particular depuració que se centra en aquest tipus d’alimentació. Vaig assistir a la presentació del llibre Espiritual Chef. Alimentos esenciales del alma, al Cafè Blue Project, on Medvedosky cuina un cop per setmana i ha elaborat el menú raw. A través d’ell vaig conèixer la pionera d’aquest tipus d’alimentació a casa nostra, Mercè Passola. També he assistit a classes amb l’alemanya Christine Mayr, de Crua Gourmet Cuisine, i he conegut les propostes de la madrilenya Ana Moreno i de Consol Rodríguez de Kijimunas Kitchen. A Barcelona aquesta alimentació està començant a arrencar amb força. A més del Flax&Kale de Teresa Carles i al Cafè Blue Project, es poden degustar a Väcka i el Petit Brot. I això només acaba de començar, tornem a la terra, als origens.

Comparteix

  Etiquetes: , , , , ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús