Entrades amb l'etiqueta ‘Alt Empordà’

Sant Feliu de Cadins, una joia per descobrir

diumenge, 6/11/2011

L’antic monestir de Sant Feliu de Cadins està situat a 1 km del poble de Cabanes d’Empordà, al costat d’un gran mas del segle XIX, del qual fa de pallissa. Està documentat des del segle XII, quan era una casa monacal femenina adscrita a l’orde del Cister. Aquesta comunitat s’hi va mantenir fins al 1492.

L’església, de final del segle XIII, és un bon exemplar de l’estil cistercenc, transició del romànic al gòtic. Té una nau reforçada amb contraforts, creuer i capçalera rectangular. La nau és coberta amb volta apuntada mentre que el creuer i l’absis ho són amb volta de creueria. La portada mostra dos arcs degradats de mig punt.

És propietat privada i no és visitable. És un monument que per les seves dimensions i pel seu interès dintre de l’arquitectura del Císter, hauria de despertar l’atenció de l’administració pública.

BORRASSÀ – església de Sant Andreu

dilluns, 1/11/2010

L’església de Sant Andreu de Borrassà es troba a la Plaça Major d’aquesta vila. En ella cal remarcar el campanar octagonal i la majestuosa portalada barroca.

L’església substitueix una d’anterior i s’alça en els terrenys d’aquesta i de l’antic castell. El primer projecte de la mateixa va ser fet pel mestre de cases Lluís Figueres el 1651, però a causa de la Guerra de Successió es van haver de suspendre els treballs de construcció de la mateixa.

El 1747 es van reprendre amb els mestres Joan Vilanova, Josep Bru i Romuald Vilar, essent aquest darrer el que dissenyà la portalada el 1752.

LLERS – can Segal

dijous, 27/05/2010

Quan passes per Llers, a l’Alt Empordà, et crida l’atenció aquesta casa situada a la confluència dels carrers Llagostera i Muralla. En una època en la que predomina l’arquitectura de línies rectes i sense ornamentació, s’agreixen aquests detalls escultòrics i, fins i tot, pictòrics (hi ha una representació del carrer de La Forca de principis del XX), que donen una mica de vitalitat a les construccions.
Les escultures d’animals, escenes de cacera i caçadors, pagesos, llenyataires i altres poden agradar o no, poden resultar millor o pitjor esculpides, però no et deixen pas indiferents.
Donem les gràcies per aquesta manifestació realitzada a Can Segal de Llers

El mas Vilanera, prop de l’Escala

dimarts, 25/05/2010

Façana de la masia

En un descampat prop de la carretera d’Albons, a pocs kilòmetres de l’Escala, hi ha una masia abandonada que encara conserva tot l’encís de  les antigues construccions rurals fortificades. Constitueix un conjunt d’edificis de diferent època que descriuen dos espais tancats al voltant de l’edifici senyorial, fortificat amb una torre de defensa de planta quadrada, amb matacà inclòs. Lla casa és un edifici rectangular, de planta baixa, pis i golfes, cobert amb teulada a quatre aigües. El portal és adovellat, de punt rodó, i les finestres, emmarcades amb pedra. Algunes presenten guardapols i ampit sobresortits. Entre la casa i la torre hi ha un cos més modern amb gran arcades a la planta baixa. Prop de la casa hi ha les restes de l’antic monestir de Santa Maria de Vilanera, del segle XIV. Segurament en la construcció de la casa es van aprofitar materials del monestir i estructures antigues d’una vil·la romana.

Torre fortificada

L’espai del mas Vilanera ha estat amenaçat diverses vegades per la pressió urbanística de l’Escala. Concretament el 2002 s’hi va projectar un camp de golf amb les urbanitzacions corresponents, fet que va motivar una gran mobilització popular, que finalment impedí el projecte. En el projecte de llei del Parc Natural del Montgrí, Medes i Baix Ter hi ha estat inclòs com a connector biològic entre les dues zones d’aiguamolls de l’Alt Empordà i el Baix Empordà.