Entrades amb l'etiqueta ‘Pallars Jussà’

RIVERT

dijous, 21/06/2012

A la comarca del Pallars Jussà i a partir d’una carretera local que surt de dins del poble de Salàs s’arriba a Rivert. Són 8 km que ens menen a un poble de fesomia medieval que ha estat en la seva major part estupendament restaurat.
El poble s’arrecera en una muntanya rogenca plena de balmes. Hi ha l’antiga església de Sant Martí, carrers de terra empedrat, però el que més destaca són les quatre fonts, entre elles la d’Amunt, i la gran bassa central d’aigua del poble. En les seves aigües encara es poden veure tritons.
Rivert pertany al municipi de Conca de Dalt.

TALARN – casa del baró d’Eroles

dimarts, 12/10/2010

Un dels fills il·lustres d’aquest poble del Pallars Jussà és el Baró d’Eroles, Joaquim d’Ibáñez Cuevas i de Valonga, heroi de la Guerra del Francès, en la qual participà amb la seva Companyia de Talarn en la defensa de Girona durant el segon setge, i de les guerres carlines.
En la casa, situada en el carrer de Pau Coll, són notables l’escut del baró amb la llegenda “perseguidos mas no vencidos” i el drac de fusta del xamfrà superior.
La casa original va ser cremada i posteriorment refeta després de la carlinada.

COVET – Santa Maria

dimecres, 9/06/2010

En el Pallars Jussà, a la serra de Comiols, es troba el nucli de Covet. Tot i ser un poble molt petit, ens sorprèn per la seva magnífica església romànica. Aquesta es va erigir al segle XII i es va consagrar a Santa Maria.
La seva portalada està força ben treballada i ens explica com arribar a la salvació via el Cristianisme.
De fora a dins, trobem en un primer nivell el Pecat Original amb Adam i Eva al bell mig de la representació; en el segon nivell es troben Jesús i Maria amb el profeta Isaïes, el profeta Daniel i un home amb coloms tots ells donant peu a l’adveniment del cristianisme; els segueixen arcàngels i evangelistes, portadors de l’Evangeli; un grup d’àngels et situa al cel i allà, finalment, un Crist en majestat sostingut per dos arcàngels i símbols dels evangelistes: la salvació.

Uns panells et donen explicacions. Es poden realitzar visites guiades a l’interior del temple.