Entrades amb l'etiqueta ‘Rubí’

El castell-museu de Rubí

diumenge, 26/12/2010

El castell de Rubí està documentat des de l’any 1002. Era senyorejat per la família Claramunt i n’eren castlans els Rubí. Sembla que cap a 1230 aquesta primitiva fortalesa ja no existia o estava molt malmesa, d’aquí que, el 1233, Jaume I atorgués permís a Berenguer de Rubí per construir una casa forta que és la que actualment es coneix com a castell de Rubí.
Situat dalt d’un turó, a l’altra costat de la riera, és un gran casal gòtic bastit entre els segles XIII i XV. Va pertànyer als Torrelles, als Sentmenat i als Oms, barons de Santa Pau. Durant el segle XIX va estar en mans dels Moja i dels Sarriera. Va ser adquirit per l’Ajuntament l’any 1987, rehabilitat i convertit en museu i sala d’exposicions.
L’edifici té dues ales perpendiculars i un mur que tanca el recinte. Conserva diversos portals adovellats i finestres de tradició gòtica. Del segle XV és la façana de llevant, amb dues finestres coronelles.
De l’antic castell medieval, situat a uns tres kilòmetres, prop de Sant Genís, en resten alguns vestigis, excavats l’any 1990.

Sant Genís de Rubí

dilluns, 30/08/2010

 

Les restes d’aquesta vella ermita romànica es troben al pla de Sant Genís, prop de la carretera de Rubí a Ullastrell. Com es pot veure a la fotografia, amb prou feines en resten alguns trams de mur, molt malmesos i en perill d’esfondrar-se del tot si no s’intervé urgentment.
Està documentada des de l’any 1080 i va gaudir de gran tradició entre la gent dels encontorns durant molts segles, fins que va entrar en decadència al segle XIX.
Té planta rectangular amb tres arcs torals que sostenien la coberta. Hi havia un petit campanar d’espadanya al mur de ponent i una porta adovellada de mig punt a la façana de migdia. Aquesta porta va ser arrencada i traslladada a la rectoria de Sant Pere l’any 1969.

Més informació a http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5779