El mas Vilanera, prop de l’Escala

Façana de la masia

En un descampat prop de la carretera d’Albons, a pocs kilòmetres de l’Escala, hi ha una masia abandonada que encara conserva tot l’encís de  les antigues construccions rurals fortificades. Constitueix un conjunt d’edificis de diferent època que descriuen dos espais tancats al voltant de l’edifici senyorial, fortificat amb una torre de defensa de planta quadrada, amb matacà inclòs. Lla casa és un edifici rectangular, de planta baixa, pis i golfes, cobert amb teulada a quatre aigües. El portal és adovellat, de punt rodó, i les finestres, emmarcades amb pedra. Algunes presenten guardapols i ampit sobresortits. Entre la casa i la torre hi ha un cos més modern amb gran arcades a la planta baixa. Prop de la casa hi ha les restes de l’antic monestir de Santa Maria de Vilanera, del segle XIV. Segurament en la construcció de la casa es van aprofitar materials del monestir i estructures antigues d’una vil·la romana.

Torre fortificada

L’espai del mas Vilanera ha estat amenaçat diverses vegades per la pressió urbanística de l’Escala. Concretament el 2002 s’hi va projectar un camp de golf amb les urbanitzacions corresponents, fet que va motivar una gran mobilització popular, que finalment impedí el projecte. En el projecte de llei del Parc Natural del Montgrí, Medes i Baix Ter hi ha estat inclòs com a connector biològic entre les dues zones d’aiguamolls de l’Alt Empordà i el Baix Empordà.

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  • Jordi

   27/05/2010 - 06:36

   Es una llàstima deixar caure aquest edifici, si té amo l’ hauria de restaurar i fer -ne per exemple un alberg per jovent que a l’Alt Empodà n´hi ha pocs.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús