La creu del Bullidor, a Barbens

Del riquíssim patrimoni de creus de terme i altres creus monumentals que hi havia a Catalunya, la major part gòtiques i renaixentistes, se’n va conservar ren poc després de l’estiu de 1936, quan la follia revolucionària va decidir no deixar cap rastre de simbologia religios arreu del país i les va destruir gairebé totes. Se’n van salvar ben poques. Algunes han estat restaurades, altres refetes del tot i d’altres se n’ha perdut tot rastre.

De les conservades en tenim un bell exemple a Brbens (Pla d’Urgell). És la creu del Bullidor, originalment emplaçada a l’entrada del petit poblet del Bullidor. L’any 1992, després d’haver estat dipositada durant un temps a l’Ajuntament, va ser situada al centre de la plaça de l’Església. La creu, com és habitual, presenta a un costat el Crist crucificat i a l’altre la Mare de Déu.  El capitell o nus està format per imatges de sants sota un pom de dosserets. Està datada l’any 1546.

Comparteix

  Etiquetes:

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús