Entrades amb l'etiqueta ‘La Selva’

SANTA COLOMA DE FARNERS – CERCLE CULTURAL

dimarts, 21/02/2012

A la població de Santa Coloma es troben un bons exemples d’arquitectura modernista: Ca l’Aragó, Can Muixac, Ca l’Oller, Cal fabricant, Casa Barrera, Can Geronés (Can Riera) i la Casa Bofill (ara “la Caixa”)
Malauradament es desconeix l’autoria de la majoria d’aquests edificis llevat de la casa Bofill (Bonaventura Bassegoda) i de Ca l’Aragó (amb intervencions de Rafael Masó).
Però de tots els exemples esmentats, m’he deixat el d’aquest article, és a dir, el Cercle Cultural, un molt bon exemple d’aquest estil que podem admirar al carrer Anselm Clavé, 19 cantonada amb Sant Joan.
D’aquest edifici sí que se’n sap l’autor: va ser l’arquitecte barceloní Albert Juan i Torner (1872-1957) titulat a Barcelona l’any 1892 i amb importants obres per Barcelona, Les Franqueses (Ajuntament-escoles; escorxador) i Granollers.
El Cercle es va edificar entre els anys 1903 i 1904 i per la seva decoració l’arquitecte va comptar amb l’ajut del decorador Urgellès.
Són notables els baixos, els pinacles que coronen l’edifici, l’interior amb la seva xemeneia.
Més informació a:

http://vptmod.blogspot.com/2009/02/santa-coloma-f-cercle-cultural.html

 

El Sobirà de Santa Creu, a Osor

diumenge, 8/01/2012

Important masia situada a la vall de Santa Creu d’Horta. Està documentada des de l’any 1294. Segons sembla és el fruit de la unió de dos masos. Seguint a Camps i Arboix podem dir que va ser Joana Vilar de Sesgorgues, vídua de Pere Sobirà, qui va fer possible la unió, cap a l’any 1577. Al segle XVII va ser el centre d’una gran propietat rural que arribava fins a Vic.

El conjunt actual està format per diversos edificis. A la part més alta hi ha el gran casal principal, amb una destacada torre i diversos cossos construïts i reformats entre els segles XVI i XX . També hi ha una capella, consagrada el 1609, dedicada a sant Bernat de Claravall, amb l’interior decorat amb ceràmica valenciana. Més avall hi ha una altra edificació, convertida en hostal i coneguda com la Taverna del Sobirà.

Per palesar la importància del mas cal fer referència a una dita popular que fa:
Si voleu saber qui són
els més rics d’aquesta terra:
el Noguer de Seguerò,
el Sobirà de Santa Creu
i l’Espona de Saderra.

El castell de Sant Iscle, a Vidreres

diumenge, 28/08/2011

Al municipi de Vidreres, molt a prop de la carretera de Llagostera, hi ha un castell força desconegut, tot i la seva proximitat a emplaçaments turístics tan potents com Lloret de Mar. Potser és millor així, que es mantingui preservat dels allaus de visitants que en podrien malmetre el que encara resta dempeus. Cada estiu s’hi fan excavacions que van posant al descobert parts soterrades i troballes de gran interès.

Documentat des de l’any 1194 (castrum Sancti Aciscli), està situat en un turó, prop de Can Gener, damunt la riera d’en Llobet. Integrat dins el vescomtat de Cabrera, l’any 1241 va ser cedit als templers però va retornar als Cabrera el 1310.

Sembla que va ser construït en dues fases. La més antiga (segles XII-XIII) ens ha deixat una torre de planta circular, de tres pisos, revestida de carreus que només es conserven a la part inferior, i restes de murs adossats. La segona fase constructiva (segle XIV) comprèn l’esmentat revestiment i un recinte amb murs atalussats i torres, on hi havia la porta d’entrada.

D’època romànica és també la capella dedicada a sant Iscle i santa Victòria, de la qual en resta només el basament i una part de l’absis. En aquesta capella es conservaren les relíquies dels sants màrtirs fins que van ser traslladades a Breda l’any 1263. La capella va ser reformada als segles XV i XVI.

Des de l’any 2004 s’estan realitzant campanyes d’excavació que han permès netejar l’entorn i que han posat al descobert parts de l’estructura fins ara amagades, així com sitges i objectes de ceràmica medievals.

L’accés no és difícil (s’hi pot arribar en vehicle tot terreny o fent el darrer tram a peu).

Castell de Fornils, mesures urgents

dilluns, 18/07/2011

Situat sota els cingles del Far, en un turó no gaire elevat. Està documentat des del segle XI, època a la qual pertany la torre mestra. Durant els dos segles següents s’hi afegiren la resta de dependències. Pertanyia als vescomtes de Cardona i tenia sota la seva jurisdicció les parròquies de Sant Martí i Susqueda. L’any 1310, en morir Bernat amat de Cardona, heretà el castell la seva filla Sibil·la, de la qual passà al seu fill Hug de Pallars. Dels Pallars va passar per venda als Cruïlles, l’any 1369. A partir d’aquella època va començar la seva decadència.

Enrunat i envaït per la vegetació, encara manté dempeus una bona part de la seva estructura. Sembla increïble que no hagi estat excavat i netejat. És un dels castells catalans més oblidats i descurats. Fins i tot l’any 1990 va ser espoliat per un particular que es va endur un mur sencer amb cables de ferro estirats per tractors.

El que es conserva en més bon estat és la torre d’homenatge, de planta circular i dos pisos, d’uns 8 m d’alçada i porta d’accés al primer pis. Hi té adossada una cambra rectangular, amb espitlleres, que era coberta amb volta de pedra (es veu l’arrencada de la volta), i que també deuria tenir dues plantes. A l’altre cantó hi ha restes d’altres estances i murs defensius, que assoleixen en alguns punts els 10 m.

No és fàcil arribar-hi. Es pot deixar el cotxe a la masia de Sant Pau i continuar el camí a peu (no és aconsellable seguir en cotxe, ni tan sols en tot terreny, el camí està esfondrat en alguns trams). A poc més d’un quilòmetre el camí s’eixampla una mica i cal girar a l’esquerra per un trencall que amb prou feines s’insinua i que ens abocarà en un moment al castell. S’ha de vigilar perquè no es veu des del camí i no hi ha cap indicador.

Castell de Montsoriu (La Selva)

dimecres, 29/06/2011

Dels pocs castells medievals que s’han conservat a Catalunya, aquest és un dels més notables i dels més grans. Està situat dalt d’un turó, a l’extrem més oriental del massís del Montseny, just al límit dels termes d’Arbúcies i de Sant Feliu de Buixalleu, en un indret on hi va haver un primitiu assentament ibèric.

La primera documentació que n’esmenta el nom és de l’any 1002 (Monte Suriz) i un altre document de 1011 fa referència a un membre de la casa vescomtal de Girona, Amat de Montsoriu (Amati Monti Soricensis). El castell pròpiament dit no el trobem citat fins l’any 1053. Durant el segle XII els vescomtes de Girona canviaren el seu nom pel de Cabrera i va ser aquesta poderosa nissaga la que va senyorejar el castell al llarg de segles, la cura del qual era cedida als castlans, cognominats Montsoriu. La decadència va arribar amb la Guerra Civil del segle XV i, encara més, quan va passar per matrimoni als Enríquez, de Castella. A partir de mitjan segle XVI va passar a mans dels Montcada, que mai hi residiren, i després als seus successors, els Medinaceli (segle XVIII).

El conjunt arquitectònic, alçat en diverses etapes, consta del castell, al cim, i dos recintes emmurallats a sota. El castell està presidit per una airosa torre mestra, situada a l’extrem d’un recinte allargat, a l’altre extrem del qual hi ha una altra torre més petita. Hi ha restes d’una capella preromànica i d’una altra de romànica, que estava dedicada a sant Pere. El castell va ser ampliat i transformat en entre els anys 1200 i 1250, quan va esdevenir casal i residència dels Cabrera. D’aquella època és una sala amb arcs ogivals coneguda com la sala gòtica. Però la seva transformació en palau no es produeix fins la primera meitat del segle XIV, amb la construcció de diverses sales amb un caràcter més senyorial, així com una nova capella. També es va transformar el pati d’armes per recollir-ne les aigües pluvials que s’emmagatzemaven en un dipòsit, el qual s’ha conservat força bé.

El castell, ara propietat del Consell Comarcal de la Selva, ha estat restaurat recentment i des de 2011 es pot visitar els caps de setmana. Per fer-ho cal adquirir les entrades al Museu d’Arbúcies o bé a través de la web oficial del castell. Totes les visites són guiades. Per arribar al castell cal fer una pujada a peu, fàcil, d’una mitja hora.

ARBÚCIES – Cancell c/ Vern

dimecres, 13/04/2011

L’altre dia els membres de Pobles de Catalunya vam anar a Arbúcies per tal de visitar el Castell de Montsoriu, el qual actualment es pot visitar prèvia “visita concertada”.
Abans d’anar al castell, vam fer fotos del patrimoni arquitectònic de la vila per tal d’incorporar la població al web.
Vam tenir la sorpresa inesperada de trobar un cancell modernista molt ben conservat en una casa del carrer del Vern.
He estat consultant el llibre Carpintería Artística que va publicar a les primeries del s XX l’arquitecte Andreu Audet i he trobat un disseny gairebé similar del fuster Domènec Moncanut.
El cancell presenta un molt bon treball on destaca la cenefa a base de floretes.

Moncanut va dissenyar força botigues a Barcelona tant modernistes com noucentistes. La majoria de botigues eren de tendes de roba (botigues de novetats)

(Mes informació del modernisme a Arbúcies: http://vptmod.blogspot.com/2011/05/arbucies-ruta-modernista.html )

Can Saragossa, a Lloret de Mar

diumenge, 6/02/2011

Lloret de Mar és un d’aquells municipis que, en matèria de patrimoni artític, tenen pitjor fama de la que mereixen.  Com a mostra, un botó: el mas de Can Saragossa o Can Xardó.

En el seu origen era un mas, un dels més antics de la vila, documentat des de l’any 1317. L’any 1885 va passar per herència a mans del cirurgià Narcís Saragossa que, el 1902, el va convertir en un gran edifici senyorial, d’estil neogòtic, amb finestres conopials, guardapols motllurats i balcons de pedra calada. El 1954 va ser transformat en hotel de luxe i, ja en el segle XXI, l’Ajuntament el va rehabilitar com a museu i va urbanitzar el seu entorn convertint-lo en el parc de Can Xardó. Actualment acull el Centre d’Interpretació del Món Iber a Lloret de Mar i la col·lecció de pintures de Joan Llaverias.

L’Hospital de Sant Miquel, a Tossa de Mar

dissabte, 15/01/2011

De Tossa de Mar (La Selva) tots coneixem l’estampa de postal de la Vila Vella emmurallada. Però el poble compta amb molts altres elements d’interès que fa goig de visitar en temporada baixa, a recer de l’aglomeració turística estiuenca. Un d’aquests elements d’interès és l’hospital de Sant Miquel, situat als afores de la Vila Nova. 

Va ser fundat l’any 1773 mercès a llegat de Tomàs Vidal i Rei. Va substituir l’antic hospital de pobres que hi havia hagut a la Vila Vella i que es trobava en estat de ruïna. El fundador, un dels primers indians catalans, es va fer enterrar a la mateixa capella de l’hospital.

L’edifici té planta rectangular i s’articula al voltant d’un pati central. on hi ha el pou. Les portes i finestres són d’arc rebaixat, emmarcades amb pedra. L’any 1903 va ser convertit en convent de monges i escola. Des de l’any 1984 fa funcions de Casa de Cultura.

Al costat de l’hospital hi ha la capella de Sant Miquel. És un edifici barroc, molt ben conservat, de planta rectangular, absis en creu i cúpula al transsepte. Aquesta cúpula fa de llanterna i està capçada amb una volta semiesfèrica coberta a l’exterior amb ceràmica policroma. La façana principal mostra una porta d’arc rebaixat amb filigrana barroca i al seu damunt una fornícula del mateix estil on ara hi ha una imatge de sant Vicenç.

A l’interior hi destaca la imatge de Sant Miquel a l’altar major, obra popular d’un taller local. A la cripta hi ha la sepultura del fundador de l’Hospital, Tomàs Vidal i Rei.